opluchtmuseum Linkoping

Op ons tripje in Zweden hebben Mia en ik tijdens een bliksembezoek aan de stadjes Linköping en Norrköping een paar leuke hotspots ontdekt. We hebben weer supermooie herinneringen opgedaan, het was een tripje om niet snel te vergeten. Kijk je mee?

De plaatsen Linköping en Norrköping ten zuid-westen van Stockholm zijn heerlijk industrieel met hun oude, ronde schoorstenen en monumentale fabriekspanden ( ik hou er toch zo van hè…)  

hotspots in Zweden - Norrkoping hotspots in Zweden - Norrkoping en Linkoping

Ze hebben, shops, gezellige restaurantjes en culturele hotspots. Je bent er trouwens zo; KLM vliegt je in anderhalf uur naar Linköping. Norrköping ligt op een uurtje per trein of auto van het vliegveld en dus is een combinatie tussen deze twee leuke steden zo gemaakt.

Fijne plekken in Linköping

Het openlucht museum Valla Gard doet mij denken aan ons eigen Zuiderzee Museum. De typisch Zweedse huisjes zijn origineel en door de aankleding en entourage is het niet moeilijk je in te denken hoe het er 100 jaar geleden in Zweden uitzag.

opluchtmuseum Linkoping 2 opluchtmuseum Linkoping 3

We zijn op zoek naar een plek om even lekker te chillen. Het liefst een plek met wifi om Instagram en Snapchat weer even te updaten. We lopen over de grote markt in Linköping en de terrassen zijn overvol. Het ziet er gezellig uit maar het is niet het soort hotspot waar wij naar op zoek zijn. We nemen wat bochten en rare straatjes en zien uiteindelijk dit leuke kerkje:

Stadsmissionens café Linkoping

Van binnen is het zelfs nog veel leuker, met allemaal geweldige retro zithoekjes en bij elkaar geraapt (stylish gekozen) servies.

Stadsmissionens café Linkoping 3 Stadsmissionens café Linkoping 2

Leuke dingen doen in Norrköping

Norrköping is een oud industrieel stadje met grote ronde schoorstenen en prachtige oude fabriekspanden. In zo een oude fabriek, een textielfabriek, is het Arbetets Museum gevestigd.

Dit museum is superleuk voor jong en oud, met leuke en leerzame tentoonstellingen, knutselzalen en een heel fijn museumcafé.

museum cafe Norrkoping gallery wall museum cafe Norrkoping

We brengen ook nog een bezoek aan het Visualiserings Center. Je kunt dit museum vergelijk met Nemo in Amsterdam. Een soort van wetenschapscentrum voor de jeugd met allerlei leuke testjes, proeven en  3D films in een hypermoderne dome.

En nu wil jij natuurlijk weten hoe Mia het vond in deze twee musea?

Nou, laat ik het zo zeggen. Bij aankomst ’s morgens vroeg in Norrköping ga ik de fout in door te zeggen dat we ’s middags lekker samen gaan shoppen. Er is een grote New Yorker in dit stadje, een H&M, een Mac Donalds en ik heb een paar superleuke restaurantjes gespot… Je begrijpt dat Mia aan niet veel meer dan gevulde shoppingbags en free WIFI kan denken?

Maar voordat het zover is gaan we eerst nog een hengeltje uitgooien.

vissen in Norrkoping

We vangen niets, maar het is wel een leuke ervaring.

En dan is onze laatste dag in Zweden alweer aangebroken.

Vanuit Norrköping rijden we in onze vette Volvo naar de dierentuin Djurpark Kolmarden. We nemen de Strandveg, een slingerroute langs de kust met prachtig uitzicht. Het is wel achteraan aansluiten… zouden al deze auto’s naar de dierentuin gaan? Ja hoor, bij de parkeerplaats van Kolmarden overzien we een mierenhoop aan jonge ouders, opa’s, oma’s, buggy’s, baby’s, peuters en kleuters. Heel Zweden is uitgelopen op deze mooie voorjaarsdag om een bezoek te brengen aan dit park? Maar mooi is het er wel en een paradijs voor wilde dieren om er te wonen.

dierentuin Kolmarden

Leuk filmpje zien?

Mia en ik kunnen niet wachten om meer hotspots in Zweden te ontdekken! In Mia’s woorden: “Mam, ik wil terug naar Zweden. Er waren alleen maar hipsters daar!”  Onze 4 dagen heb ik met moeite kunnen proppen in 3 minuten (en ik blijf de slappe lach krijgen bij 1.27). Wat een ervaringen, wat een mooie nieuwe herinneringen.

Zweden, we willen er wel wonen!! 

Meer Zweden:

  • Check de site van VisitSweden voor de beste tips voor trips in Zweden.
  • Het verslag van onze paardrij- en safaritocht lees je hier.
  • En het hike-avontuur, de kano en hottub belevenissen lees je hier.
  • Hotspots in Linköping en Norrköping lees je hier.