Hijskranen, leegstaande fabrieken, industriële ronde schoorstenen van baksteen en windmolens… Ik hou er van! Toen ik dan ook van Nuon te horen kreeg dat ik mee mocht op een boottrip naar een windmolenpark op zee, sprong ik een gat in de lucht. Ook zo benieuwd hoe het daar is, tussen de windmolens op de volle zee? Kijk dan snel verder. 

“Hoeveel zeeziekpilletjes heb jij ingenomen?”
” 2, en jij?”

Het is het gesprek op de pier, daar waar de boot gaat afvaren. Niet zo gek ook, de dag ervoor was er een behoorlijke storm met golven van 1,5 meter hoog. Dat is eigenlijk nog niets – zo vertelt de kapitein – want tijdens de grote zomerstorm die dit jaar woedde waren de golven maar liefst 8 meter hoog!!

Hier zie je de VLOG van ons bootreisje (incl. groene koppies)

suprimal zeeziekpilletjes

Demi en Lenie zijn mijn gasten op de boot. We hebben er zin in!

gasten One Hand in my Pocket

Onze boot, de Koningin Emma, ken ik inmiddels wel. Vorig jaar maakten mijn moeder, Mia en ik al een tripje waarbij de golven ons om de oren sloegen. Mia en ik kregen de slappe lach van het gedein, mijn moeder daarentegen stond het huilen nader dan het lachen (wat onze slappe lach alleen maar versterkte ;-))

Vandaag hebben we geluk, het zonnetje schijnt en de lucht is prachtig fotogeniek. Waar ik ook blij van word is dit boorplatform, ben ik nou gek of zijn er meerderen die hier blij van worden?

Dat een mooie lucht geen garantie is voor een vlak zeetje er”varen” we al snel

De wind staat zodanig dat de flanken van het schip geraakt worden door de golfslag. En ja, dat voelen we. Het gaat er op de boot flink aan toe en even gezellig een stukje op het dek wandelen zit er niet meer in. De eerste koppies zien we al rap wit wegtrekken. Ik heb nergens last van en kijk hunkerend uit naar het windmolenpark op zee. Ondertussen krijg ik windenergie les van Duco en Jorn, de Nuon wind-specialisten waar ik al mijn vragen op af mag vuren. Dat doe ik overigens graag, kijk Jorn staan als een ware Viking op de boeg van het schip 😉

Jorn van Nuon

En dan opeens zijn we er, het windmolenpark op zee

Een aantal dingen vallen mij op:

  • Wat staan ze mooi in rechte lijnen, wat staan ze ver uit elkaar en wat zijn het er veel! Het park waar wij doorheen varen is het Windpark Egmond aan Zee. Dit blijkt het allereerst Nederlandse windpark op zee te zijn met 36 windmolens. Windparken worden op zee gebouwd omdat het daar veel harder waait. Samen zorgen deze molens dat 100.000 huishoudens jaarlijks van stroom worden voorzien. Draait 1 molen met windkracht 5 een uur lang, dan is 1 gezin voor 1 jaar van groene stroom voorzien.
  • Ze zijn eigenlijk helemaal niet zo hoog? De tiphoogte – dat is als de stand van de wiek in de hoogste stand staat – van deze windmolens is 116 meter hoog. Dat is inderdaad niet heel hoog, vooral als je je bedenkt dat er op dit moment windmolens gemaakt worden met een tiphoogte van 200 meter.
  • Hebben deze windmolens nou geen verlichting? Dat klopt, dat komt omdat ze niet zo hoog zijn. Boven een bepaalde hoogte krijgen de windmolens wel verlichting, om het vliegverkeer te waarschuwen. Dit zie je bijv. erg goed bij het nieuwe windmolenpark van Eneco wat voor Zandvoort is geplaatst. De rode, knipperende lampjes hebben ’s avonds eerder iets weg van een kermis vind ik persoonlijk.
  • Wat is het stil en rustig in een windmolenpark op zee! Er staan een aantal molens stil, omdat er onderhoud wordt uitgevoerd aan de wieken. Maar de molens die draaien, daar hoor ik niets van. Dat zal bij een on-shore windpark (op het land) wel anders zijn dan bij een off-shore windpark (op zee). Nice to know: de windmolenparken op zee zijn een soort natuurreservaten geworden. Er zwemmen veel meer vissen rond en ook is er meer beplanting. Bovendien blijken verschillende vogelsoorten dit park tijdens hun trek als schuilplaats te gebruiken.

We hebben niet allemaal kunnen genieten van het uitzicht

Lenie en Demi bijvoorbeeld, waren zo misselijk dat ze zich alleen maar konden concentreren op het niet al te misselijk worden. Bij een aantal is dat niet gelukt overigens…

Op de terugweg wordt de lucht almaar blauwer en de zee vlakker. Het levert een paar mooie plaatjes op:

Eenmaal terug op de kade is bij zo goed als iedereen de misselijkheid verdwenen. Wat gaan we doen… haringhappen!


Wil je meer weten over de windparken van Nuon?

Hier lees je alle facts op een rijtje.
Bonnie dubois

Advertisement