Bij mij in de tuin is hij niet te stuiten, de citroenmelisse. En dat is maar goed ook, want je maakt er heerlijke thee van die ook nog eens supergezond is. Citroenmellise werkt tegen allerlei kwalen, waaronder hoofdpijn, verkoudheid en hartkloppingen. 

Citroenmelisse komt van oorsprong uit de bergstreken van Zuid-Europa. Het is nu voornamelijk een tuinplant die heel gemakkelijk en overvloedig groeit, waardoor je er lekker op los kunt plukken. De plant ruikt heerlijk fris, citroen-achtig en groeit vanaf het vroege voorjaar tot het najaar.

Echte bijenplant

Ook leuk om te weten: melissa betekent in het Grieks honingbij. Citroenmelisse is dan ook een echte bijenplant. Op het einde van de zomer produceert de plant veel honing en trekt daardoor veel honingbijen aan.

Kijk, hier zie je de mijne. Wat een groterd he?!

Waar is citroenmelisse goed voor:

Nou dat is een hele lijst, kijk maar…

  • Het helpt bij nervositeit, slapeloosheid, onrust, hoofdpijn, depressie en nerveuze hartklachten zoals hartkloppingen.
  • Het verlicht bij allergieën zoals hooikoorts maar werkt ook goed op de luchtwegen bij astma, hoesten, acute en chronische bronchitis.
  • Klachten van verkoudheid, koorts, griep, en infecties kunnen verminderd worden met melisse.
  • Het werkt goed tegen misselijkheid, zwangerschaps- en menstruatieklachten.
  • Als je last hebt van spijsverteringsklachten (krampen, gasvorming) dan kan citroenmelisse goed werken.
  • Het zou bloeddrukverlagend effect kunnen hebben: citroenmelisse verwijdt nl. perifere vaten
  • Bij uitwendig gebruik kan melisse helpen bij zweren en pijnlijke zwellingen b.v. jicht en reuma(uitwendig), verstuiking of verrekking, spierpijn of stijve nek.
  • Maar ook bij een insectenbeet- of steek kan citroenmelisse verlichting bieden.

Zo maak je citroenmelisse thee

Op het internet lees ik allerlei verschillende berichten over wanneer je het beste kunt oogsten. Zelf begin ik al met plukken in het vroege voorjaar en ga hiermee door tot september/oktober. Dit vind ik wel heel interessant:

Het oogsten gebeurd door de jonge blaadjes te plukken: pluk ze vroeg in de namiddag, dan is het olie gehalte het hoogste. Pluk ze voor juli: dan gaan nl. de bloemen open en neemt het oliegehalte sterk af.

Maar op deze site lees ik weer dat je meerdere malen per jaar kunt oogsten maar dat de smaak en kwaliteit in juni en juli het beste is.

Thee maken is heel makkelijk: pluk een paar takjes, spoel ze schoon en overgiet ze met kokend water. Cheers!

Ook lekker: deze ayurvedische detox thee.