Er zijn heel veel verschillende soorten sambal, die je in de supermarkt of bij de toko kopen kunt. Leuker en lekkerder is het om zelf sambal te maken.  Maar hoe maak je zelf sambal?

Zelf sambal maken is helemaal niet moeilijk. Je hebt er weinig ingrediënten voor nodig en door te spelen met deze ingrediënten kun je gemakkelijk zelf je favoriete smaak sambal ontdekken.

Zelf ben ik niet zo dol op heel heet eten. Mijn collega’s daarentegen wel: al hun (lunch) gerechten worden rijkelijk besmeerd met dikke lagen sambal. Of ik hun zelfgemaakte sambal wil proeven? Neuh. Of ik het ook eens wil maken? Sure! Ik kies een recept uit voor een mildere, zoete sambal, de sambal Manis.

Tips voordat je begint met het zelf maken van de sambal:

  1. Draag tijdens de bereiding rubberen handschoentjes. De pepers doen niet alleen pijn als het in je ogen komt, ook je handen kunnen er behoorlijk branderig van aan gaan voelen.
  2. De sambal kun je heel gemakkelijk bewaren in de koelkast. Dit doe je door het te bewaren in potjes, die van tevoren een paar minuten in water (ook de deksel), gekookt zijn. Zo weet je zeker dat de potjes vrij van bacteriën zijn en niet later een schimmel op de sambal achterlaten.

Ingrediënten voor sambal Manis

Sambal Manis is een vrij zoete sambal. Dat komt door de toevoeging van suiker. Dit heb je nodig voor de sambal Manis:

  • 1 ui
  • 250 gram rode pepers
  • 5 tenen knoflook
  • 4 eetlepels bruine suiker (ik gebruik palmsuiker)
  • 3 eetlepels olie (olijf- of rijstolie) + extra olie om de sambal te conserveren.
  • 10 eetlepels ketjap manis
  • vijzel of keukenmachine/blender
  • koekenpan
  • potjes om de sambal in te bewaren

rode pepers voor sambal

Zo maak je zelf sambal

  • Maak de ui en knoflook schoon, snipper ze fijn en maal ze vervolgens fijn in de vijzel of keukenmachine.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook op laag vuur glazig (niet bruin).
  • Snijd het groene steeltje van de rode pepers en maal ze fijn in de vijzel of keukenmachine.
  • Doe de pepers bij de ui en knoflook in de pan en bak even mee.
  • Roer de suiker door het mengsel.
  • Voeg nu ook de ketjap manis toe.
  • Laat de sambal even pruttelen tot ze wat ingekookt is.

En klaar is de sambal! Ik ga mijn collega’s blij maken met ieder een lekker potje sambal. Als ik de sambal met een lepel in de potjes heb geschept doe ik nog wat extra olie overheen. Zo blijft de sambal lekker lang houdbaar, zeker een maand tot enkele maanden in de koelkast.

Leuk om te weten:

Door het verwijderen van (een deel van) de zaadjes en zaadlijsten uit de rode pepers wordt de sambal minder heet. Wil je juist hete sambal, laat dan de zaadjes en zaadlijsten zitten.

Rode chilipepers zijn niet alleen lekker pittig, maar ook nog eens heel gezond!

Ze bevatten veel caroteen en vitamine C, vitamine B6, magnesium, kalium en ijzer. Het eten van pittige pepers zorgt er tevens voor dat je gaat zweten en endorfine aanmaakt. Endorfine is een natuurlijk pijnstiller en het stimuleert het geluksgevoel. Ook heel gezond is de jalapeño peper, daar schreef ik hier al eerder over.

Wist je trouwens dat pepperspray ook echt van hele hete pepers gemaakt wordt?!