De betekenis van de puntkomma tattoo

puntkomma tattoo

Steeds vaker zie ik de puntkomma tattoo voorbijkomen, in allerlei varianten: klein, groot, donker zwart of juist in vrolijke kleuren. Mooi! Weet jij de diepere betekenis van de puntkomma tattoo?

Het zetten van een tattoo gebeurt meestal weloverwogen. Vaak heeft een tatoeage een diepere betekenis of is het een herinnering aan iets speciaals. Het tatoeëren van de puntkomma is de afgelopen tijd enorm gegroeid. Dat komt, vanwege de diepere betekenis van de puntkomma tattoo. Ik ga je uitleggen hoe het zit.

De diepere betekenis van de puntkomma tattoo

Ook al ziet de tattoo van de puntkomma er nog zo mooi uit, het verhaal erachter heeft best wel een sombere lading. Dit leesteken is namelijk onderdeel van het Semicolonproject (semicolon = puntkomma), in het leven geroepen door een Amerikaanse vrouw wiens vader zelfmoord heeft gepleegd. Om andere mensen met suïcidale gedachten te ondersteunen, heeft ze dit project bedacht.

De achterliggende gedachte van de puntkomma is dat er altijd een reden is om door te gaan met leven, en er geen punt achter te zetten. Je verhaal stopt niet, maar gaat achter de puntkomma verder. Het project bestaat sinds 2013 en inmiddels verrijken mensen om meerdere beweegredenen, hun lichaam met deze tattoo.

Het verhaal is niet uit, ik ga door!

Dat is eigenlijk wat mensen duidelijk maken met een puntkomma tattoo. Een tatoeage met dit leesteken kan dus een diepere betekenis hebben, maar heel zwaar of beladen hoeft het niet perse altijd te zijn:

 • Ja, ik ben gescheiden; maar ik heb een TOPleven.
 • Mijn jeugd was niet geweldig; gelukkig heb ik nog een hele fijne toekomst voor me.

… om maar een paar voorbeelden te noemen.

14x puntkomma tattoo inspiratie

Meer tattoo inspiratie:

puntkomma tattoos
9 thoughts on “De betekenis van de puntkomma tattoo

 1. Gerda Horstman

  Tja….
  Mijn 2 kinderen, schoondochter, dochter van mijn man en ik hebben ‘m samen laten zetten… op initiatief van mijn dochter nadat mijn man zich van het leven beroofd had.
  Mijn dochter heeft afspraak gemaakt bij tatoeëerder, die voor ons tijd nam dat als “gezin” te verwezelijken zonder pottenkijkers.
  We wilden het allemaal, en vóór de crematie. Dat is gelukt…ieder op eigen wijze, dat vond ik zo mooi, zo’n saamhorigheid en heb de kosten op me genomen.
  Zoon van mijn man, was er dat moment niet en woont niet in de buurt mocht ‘m later laten zetten als hij wilde….nooit meer wat van vernomen
  Van mijn kinderen en mij zijn ze prachtig
  De dochter van mijn man was na paar weekjes al haar tattoo “kwijt”
  Stootte af…
  Vraag me niet hoe dat kan, geen idee
  Maar voor mijn kinderen en mij is het een verbintenis die we hadden, voortzetten en iets om over na te denken
  Zet nooit een punt achter je leven maar een komma
  Er is ALTIJD een reden om door te gaan

  Reply
  1. Bonnie Dubois Post author

   Hoi Gerda, wat een intens verhaal maar wat goed dat jullie door het gezamenlijk laten zetten van dit symbool een mooie verbinding en verbintenis hebben gerealiseerd. Veel sterkte

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One Hand in my Pocket maakt gebruik van cookies. Meer daarover lees je in de privacyverklaring