Lekker, hete bliksem! Vroeger moest ik er niet aan denken hoor, warm fruit. Maar deze winterkost combinatie van aardappelen, fruit en spekjes is simpelweg heer-lijk! De hete bliksem met appel en peer is trouwens heel makkelijk te maken:

Hete bliksem is een oud Nederlands gerecht, een stamppot die bestaat uit twee delen aardappel, een deel zure appelen (denk bijvoorbeeld aan goudreinetten), 1 deel zoete appelen of peren en meestal een deel uien.

Het bliksem met appel

Waar komt de naam hete bliksem vandaan?

Gewoonlijk maak je een stampot af met wat boter en melk. Maar door het vocht in de appels en peren hoeft dat in hete bliksem niet. De naam ‘hete bliksem’ heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de appels en peren veel vocht vasthouden en daarom lang heet blijven.

Ingrediënten

  • 2 x een doosjes spekjes
  • 1,5 kilo aardappelen
  • kleine kilo zure appelen
  • 400 gram peren
  • nootmuskaat / peper / zout

Bereidingswijze van de hete bliksem met appel en peer

  1. Schil de aardappelen, appels en peren en snij alles in stukjes.
  2. Zet de aardappels met zout op het vuur en kook deze.
  3. Bak de spekjes uit en voeg als ze knapperig zijn de appels en peren toe. Smoor dit ongeveer 20 minuten.
  4. Giet de aardappels af en stamp deze fijn. Voeg hierbij het mengsel van spek, appel en peer. Breng op smaak met een beetje nootmuskaat en peper.

Hete bliksem smaakt erg lekker met een goed stuk vlees. Het wordt ook vaak opgediend met bloedworst of klapstuk. Ik vind een heerlijk (HEMA) rookworst ook erg lekker erbij.

Deze hete bliksem met bloemkool en mosterd lijkt me trouwens ook verrukkelijk!

hete bliksem met bloemkool

Ben je ook gek op winterkost? Dan vind je deze recepten vast heel lekker: