Stel, je mag geen ei. Of stel, je wilt geen ei. Kun je dan zomaar ei vervangen in een recept? Ik heb een aantal oplossingen gevonden, wie weet heb je er iets aan.

Persoonlijk tik ik meerdere malen per week een eitje weg. Het lekkerst vind ik hem gekookt, met het eigeel nog een beetje zacht. Mia is ook dol op eitjes. Het liefst eet ze elke dag minstens drie eieren maar dat lijkt me nou niet zo gezond. Over gezondheid gesproken, niet iedereen mag eieren. In eiwit zit bijvoorbeeld veel histamine en daar kan niet iedereen evengoed tegen.

Tip: hier lees je waarom eitjes zo gezond zijn

Je kunt helaas ook allergisch zijn voor eieren of je wilt ze niet eten omdat je bijvoorbeeld veganistisch bent. In veel bakrecepten zit echter ei. Kun je ei dan zomaar 1-op-1 vervangen?

Ei heeft een bindende functie

Ei zorgt ervoor dat het gerecht goed bindt en het zorgt ook voor een lekkere, luchtige en niet al te droge structuur. Niet alle recepten lenen zich echter voor ei-vervangers. Denk aan baksels met kokosmeel, hier gaan vaak wat meer eieren in om een goede structuur te behouden. Deze recepten zou ik niet zo snel gaan aanpassen met ei-vervangers.

ei vervangen in een recept

Wil je ei vervangen in een recept? 10 alternatieven

Eén ei kun je vervangen door:

  • 3 eetlepels pindakaas, tahin of andere notenpasta
  • Een mix van 1 eetlepel lijnzaad en 3-4 eetlepels water ongeveer 1-2 minuutjes in de blender gemixt (dit is de zogenaamde “flax egg”).
  • 1 eetlepel chiazaad met 4 eetlepels (liefst warm) water, even laten rusten tot het een dik papje wordt
  • 3 eetlepels kikkererwtenmeel en 3 eetlepels water
  • 2 eetlepels arrowroot gemengd met 2 eetlepels water
  • Opgewarmde maïzena met wat water (ook handig om deeg mee te bestrijken).
  • 1/4 cup zijdetofu
  • 1/2 geprakte banaan (maar houd dan wel rekening met de zoetigheid van je recept),
  • 2 eetlepels bakpoeder + 2 eetlepels water + 1 eetlepel olie
  • No-egg (= kunstmatige ei-vervanger) uit de winkel.
bron

Gegarandeerd succes?

Het verschilt natuurlijk per recept of het handig en smakelijk is om eieren te vervangen of niet. Over het algemeen kun je bij recepten met 1 of 2 eitjes de bovenstaande suggesties toepassen. Maar het is geen 100% succesgarantie, het is en blijft een kwestie van experimenteren.

Flax egg
bron