Bij OHIMP zijn we al tijden GROOT fan van Deventer.  Maar wil je deze historische stad op zijn allerbest meemaken? Dan mag je Deventer op Stelten niet missen. Een theaterfestival waarbij de stad wordt omgetoverd tot het toneel van meer dan 150 voorstellingen uit buiten- en binnenland. Een spektakel met, zoals de naam al zegt, ook een parade met bont geklede steltlopers op De Brink.

Marco en ik (Ilja) weten niet zo goed wat we ons moeten voorstellen bij Deventer op Stelten. We horen van iedereen die er is geweest dat het echt te gek is. Maar als je dan vraagt om een beschrijving wordt het lastig: ‘Een beetje Parade-achtig, maar toch ook weer niet?’ Tsja, dan zit er maar 1 ding op, we moeten het zelf gaan beleven. Ik heb fijne tips voor je op rij gezet, waarmee een Deventer op Stelten beleving er eentje wordt om nooit te vergeten.

Lees ook: de winter in Deventer, tips voor het geweldige Dickens Festijn

Dickensfestijn in Deventer in 2017

Tip 1: Denk goed na over je verblijf

In de binnenstad van Deventer lopen hotels en B&B’s snel vol, al maanden voordat het festival plaatsvindt. Niet zo gek ook, er komen telkens maar liefst zo’n 120.000 bezoekers op af! Wil je boeken en ben je toch net te laat? Denk dan eens aan een verblijf net buiten Deventer. Wij verblijven in Hotel Hoog Holten, een perfecte uitvalsbasis. Met 5 minuten lopen en 10 treinminuten zitten we vanaf het hotel in het centrum van Deventer. En nog een voordeel: het is er ’s avonds lekker rustig en er is in de omgeving van alles te doen als je bent uit gefeest. Kijk hier maar eens.

Tip 2: Goed eten vooraf

Als je het festival goed wilt meemaken, moet je aardig wat meters maken door de stad. Natuurlijk kun je tijdens het festival bij allerlei standjes eten en drinken halen, maar daar kan het flink druk zijn. Wij kiezen ervoor om van te voren onze buiken rond te eten en lekker en betaalbaar te smullen bij Grand Café Dikke van Dale. Dit gezellige, historische pand was ooit een ijzerhandel. Nu kun je er heerlijk eten met historische boeken als decor voor je diner.

Dikke van Dale grand cafe

Of bij mooi weer: buiten op het terras, op een steenworp van de IJssel. Onze aanrader: de saté in combinatie met echt heeeeele lekkere frietjes. Zo lopen Marco en ik met een goed gevulde maag vanaf de Dikke van Dale de hoek om naar de Lebuïneskerk, voor onze eerste festivalstop.

Tip 3: Lees het programma van Deventer op Stelten en… kies!

Er is zo ontzettend veel te doen en te beleven, dat het bijna onmogelijk is om alles te zien. Zeker als je, net als wij, maar een avond in Deventer bent. Dus een tip is echt om je goed te verdiepen in het programma. De programmaboekjes voor Deventer op Stelten zijn overal in Deventer te krijgen, bij winkels, restaurants en informatiestands. Wat je sowieso moet doen: een tijdje op De Brink staan en kijken naar de steltenlopers. Wat een geweldige ervaring. Verspreid door de stad kun je terecht voor dans, theater, korte en lange voorstellingen. Als je een goed plekje wilt, doe je er verstandig aan om vroeg te komen. Omdat alles helemaal vrij toegankelijk is (!), stroomt het snel vol. Onze keuzes, die zie je hieronder.

Een kerk van karton, naast de originele Lebuïneskerk

Deventer viert dit jaar zijn 1250ste verjaardag. Daarom pakt de stad groots uit. De Franse kunstenaar Olivier Grossetête bouwt samen met 1250 inwoners en festivalbezoekers twee kartonnen torens van ruim 20 meter hoog én het kerkje van Lebuïnus waarmee Deventer in het jaar 768 is gesticht. In totaal komen daar 3800 kartonnen dozen, 750 rollen tape en heel veel enthousiasme bij kijken. Als wij aankomen is het kartonnen bouwwerk al aardig gevorderd. Vanaf een terrasje kijken we hoe er nog twee lagen bijkomen. Indrukwekkend!

Deventer op Stelten kartonnen kerk

Origami van Compagnie Furinkaï

Op de Nieuwe Markt (vlakbij Grand Café Dikke van Dale!) balanceert danseres Satchie Noro op een rode zeecontainer. Niet zomaar een container trouwens, deze kan op allerlei manieren open en dicht scharnieren, waardoor het decor verandert van een rechthoek in een vierkant en een driehoek. Tussen al die vormen balanceert de danseres op soms adembenemende hoogte. Door het prachtige weer en de strepen in de lucht van een vliegtuig krijgt de voorstelling nog een extra dimensie.

Deventer op Stelten Origami

Steltlopers op De Brink

Houd je niet zo van theater? Dan kun je je tijdens Deventer op Stelten prima vermaken op De Brink. Midden in het centrum van Deventer paraderen steeds weer andere steltlopers aan je voorbij. Dames met hoeden met bollen wol, een steltloper op een verhoogde brommer en onze favoriet: stellopers met een lekker funky bandje en dames op rollerskates.

En zo kan ik nog wel uren doorgaan. Zorg ook dat je er nog bent als de avond is gevallen, de steltlopers gebruiken dan verlichte kostuums, ook erg mooi om te zien. Maar let dan wel weer op als je buiten Deventer zit, wij misten bijna de laatste trein!

Wil je een beetje een indruk van ‘ons’ Deventer op Stelten? Bekijk dan deze korte sfeerimpressie. Of nog beter: ga zelf naar de editie van 2019 van 5 t/m 7 juli. Misschien zie ik je daar?

Deventer is natuurlijk ook hartstikke leuk als er geen Deventer op Stelten is. Wil je tips voor een bezoekje aan Deventer? Kijk dan hier. En wist je dat Deventer jarig is? De stad bestaat maar liefst 1250 jaar! Een heel jaar feest dus. Kijk hier wat er allemaal op de agenda staat. En oh ja, OHIMP was al eerder in Deventer. Onze belevenissen lees je hier.