Ik dacht dat ik best wat wist van bbq-en. Nou niet dus! Eigenlijk ben ik maar zielig, met mijn simpele hamburgertje, gegrilde ananas en koolsla. Want wie wil er nog ‘gewoon’ grillen als je ook kunt roken, wokken en zelfs koek kunt bakken op de bbq! Hoe dat werkt? Ik las het in “Hete Kolen” een receptenboek’, met de meest bijzondere bbq gerechten.
Hete kolen keuzestress!
Hete kolen is een receptenboek voor de Kamado, je weet wel, zo’n grote bbq van keramiek met deksel. Die heb ik niet, maar met mijn Weber moet het toch ook wel lukken? Ik hoop het, want de recepten zijn om te smullen. Heel anders dan wat ik normaal op de bbq maak. Wat dacht je van Aziatische mosselen, heet gerookte zalm met crème fraiche of kip met gegrilde sla? Ik lees dat je zelfs scones en gevulde koeken op de bbq kunt maken! Het ziet er allemaal even lekker uit en behalve de recepten krijg je ook veel bbq-tips. Nu nog even kiezen wat ik ga maken……
Roken op hete kolen
Ik ben gek op gerookte zalm. En als ik het recept zo lees, is het niet eens ingewikkeld, dat roken op de bbq. Met een lekker vissausje erbij met dragon en kervel. Mjam. Dat wordt hem! Gepofte aardappel erbij en wat sla, mijn hete kolen menu is klaar. Nu nog dat andere hete hangijzer: aansteken. Ik laat dan altijd aan Marco over, maar ik wil, ik MOET het zelf toch ook kunnen. Ik heb net als Bonnie zo’n brikettenstarter en weet door haar dat ik er vooral niet te weinig briketten in moet doen. Ik kijk nog even naar de uitleg op de Webersite. Dat kan toch niet anders dan goed gaan?
Hele hete kolen!
Aanmaakblokjes op het rooster, brikettenstarter er bovenop en tot de rand vullen met briketten. Dat gaat goed. Nu aansteken en ongeveer 20 minuten wachten. Ik ben benieuwd! De bovenste briketten hebben een mooi laagje grijze as. Tijd om om te keren. Nu snel de deksel er op, want de temperatuur moet voor dit zalmpje naar de 200 graden. Een beetje spelen met de ventilatieroosters en ja hoor, kijk die temperatuur eens gaan. Ik kan dit!
Niet alles op de hete kolen
De gepofte aardappels gaan eerst, die hebben wat tijd nodig. Ik heb gelezen dat je de aardappels het beste aan de rand kunt leggen, in ieder geval niet op het heetste deel. Na een kwartier volg ik de instructies van Hete Kolen: een flinke handvol houtsnippers op de briketten, het rooster er op en wachten tot het hout gaat roken. Dan de zalm er op in een bakplaat met aluminium of een aluminium bakje. Deksel er op en dan zo’n 8 tot 10 minuten roken. De hele tuin ruikt inmiddels naar een heuse rokerij.
Hete kolen, het vervolg
In de tussentijd maak ik het sausje van een bakje creme fraiche, een half bosje dragon en een half bosje kervel en een halve uitgeperste citroen. Wat peper en zout en klaar. Leuk voor in deze nieuwe Le Creuset bakjes. Wat zijn ze lief he! In Hete Kolen staat ook een recept voor aioli. Leuk voor in het andere bakje en lekker bij de aardappel. Nu snel terug naar de barbecue. Zou het zijn gelukt? Nou echt wel! Misschien niet zo mooi als het plaatje in het boek, maar ik kan je verklappen: het smaakt heeeeeerlijk. De zalm heeft een echte rooksmaak. En een gepofte aardappel gaat er altijd in.
Roken op de barbecue: check!
Coming soon: bierblikkip van de bbq.
Wil jij ook je bbq-technieken uitbreiden? Dan heb ik goed nieuws! OHIMP mag 2 exemplaren van Hete Kolen weggeven. Meedoen is simpel. Deel in een reactie hieronder jouw gouden barbecue tip. Heb je die niet? De grootste barbecue mislukking mag ook. De winnaars krijgen over ongeveer drie weken bericht.
Deze winactie is afgelopen
Ik word natuurlijk ook erg blij als je OHIMP op Facebook wilt liken en als je dit bericht deelt. Veel succes!
Eh…. vuurtje?
Het kon niet mooier. Een eenzaam strand, een zon die langzaam zakt. Heerlijke salades, goede wijn, mooie stukken vlees. Tijd voor een romantisch avondje. De BBQ wordt geïnstalleerd. Dit moet de avond van het jaar worden. Aan alles is gedacht. Totdat… we de kolen willen aansteken. Geen lucifers, geen aanstekers. En het dichtstbijzijnde dorp is een half uur rijden… De romantische gevoelens smelten als sneeuw voor de zon. Dat gaat hem vanavond niet meer worden. En dus belanden we uiteindelijk met al onze spullen in de achtertuin. Ook leuk, maar toch.
Dus… vergeet vooral je vuurtje niet!
Waar rook is…..
Een mislukking, die wel met de bbq te maken heeft, maar niet direct….
We moesten opschieten, want over een uurtje zou de jaarlijkse bbq aanvangen van het werk, dit jaar georganiseerd bij ons. De kinderen eerst nog eten. We hadden voor hen friet gehaald. Terwijl ik het terras nog bijveegde, riep mijn man moord en brand in de keuken. Het eerste figuurlijk, het laatste letterlijk. Hij had de papieren zak waar de friet in zat op de keramische kookplaat (lage stand) gelegd om de patatjes warm te houden *^(^#%&*(^. De vlammen sloegen eraf. Gelukkig konden we het vuur snel doven, maar het zag blauw van de rook. De collega’s wisten gelijk waar ze moesten zijn, want we hadden op de uitnodiging gezet: kom maar op de rook af.
Maar serieus: goede tips voor de bbq zijn zeer welkom!
Wat leuk ik doe heel graag mee! mijn bbq tip hmmm qua vlees laat ik alijtd alles aanbranden dus ik denk dat dat meer mijn bbq blunders zijn. Ik kan als bbq tip wel aanraden om zelf een lekkere aardappel salade er bij te maken. Is lekkerder dan die je zo bij de winkel kan kopen ( vind ik dan haha)
Vis in aluminiumfolie met olie, knoflook, kruiden en champignons gevuld met RoqueForte gaar laten worden als pakketje op de BBQ, heerlijk!
Misschien ten overvloede maar ik zet altijd een emmer water in de buurt als we gaan barbeknoeien.Voor het geval het er heel heet aan toe gaat.Van te voren smeer ik het rooster in met olie zodat het vlees niet blijft plakken .En wat altijd een succes is “spiraal” hotdogs.Steek een satèprikker in de lengte in de worst en snijd dan het worstje in tot aan het stokje.Haal het stokje er uit en gebruik een klem om deze spiraalworstjes op de bbq te leggen.Een van de leukste bezigheden van het buitenleven lekker gezellig bbq-en.
een lekkere groente voor bij het geBBQde vlees,
een (wat voorgekookt) struikje witlof, als het grote zijn even in de lengte doormidden snijden, omwikkelen met een plakje bacon, dan even op de BBQ
op de schaal op bord nog wat balsamico er over druppelen.
samen met een gepoft aardappel van de BBQ en een stukje vlees of vis. mmmmmmmmmmm
Ik heb geen tip enz.
Mijn man houdt niet van Barbecuen, maar ik hoop hem enthousiast te krijgen doormiddel van dit boek.
O, ja, toch een tip: Houd kinderen ver van de BBQ ! Gevaarlijk.
Bbq-tip? bbq niet alleen in de zomer maar op een mooie stralende winterse dag is het ook heel leuk en lekker!
Mijn gouden BBQ tip is geduld!
Wacht lang genoeg tot de kolen echt heet zijn, anders blijft het prutsen 🙂
Oehhh! Heerlijk, ik ben enorm gek op bbqen!! Zou wel wat meer variatie en inspiratie willen hebben en nieuwe bbq recepten uit proberen!
Mijn tip: bij de aardappel in alluminium folie die je bij de kolen legt, lekker kruiden en knoflook toevoegen.. Krijg je er een heerlijke smaak aan!! En het ruikt goddelijk!!
Ik heb wel wat te leren. Vorig jaar zo stom geweest om gerookte makreel op de bbq te leggen. Die lucht…. we waren gelijk klaar.
Heerlijk en simpel. champignons marineren met sate marinade, aan een stokje doen en lekker op de bbq leggen. Ik loot graag mee voor dit boek.
Heel simpel: Forel vullen met verse kruiden, citroen en boter. Inpakken in de alu folie en op de barbecue leggen. Erg lekker !
Tips voor deze bqq nerd altijd handig.
Ik kan nog net een hamburger grillen
Mijn barbecuetip is dat je niet alleen vlees op je barbecue moet gooien maar ook groenten. Sommige groenten zijn verrassend lekker van de barbecue, zoals bijvoorbeeld in kwarten gesneden andijvie.
Mijn grootste blunder… Vergeten het vlees uit de vriezer te halen (kluns!)
Mijn tip is: Laat je partner zich over de barbecue ontfermen, dan kan je zelf ontspannen en genieten van het gezelschap en al het lekkers. Dit boek zou dan ook een leuk kado zijn voor mijn barbecuefanaat.
Mosselpakketjes op de bbq zijn super lekker!
En ik hoop nog veel andere tips uit het boek te kunnen halen 🙂
Voor 4 personen:
1 kg mosselen (gespoeld)
2 stengels citroengras (gekneusd)
1 citroenschil (geraspt)
50 g gemberwortel (gehakt)
2 dl kokosmelk
1 limoensap
1 tl tijm (gehakt)
4 knoflookteentjes (gehakt)
peper
zout
1Voorbereiding:
Spoel de mosselen.
Hak de gemberwortel en 4 teentjes knoflook.
Kneus de stengels citroengras.
Pers een limoen uit.
Rasp de schil van 1 citroen.
Hak 1 tl tijm.
Meng alle ingredienten, behalve de kokosmelk, en roer de mosseltjes door de marinade.
Schep de mosselen op stukken aluminiumfolie en besprenkel ze met de kokosmelk. Wel handig om er zo een aluminium bak onder te doen ivm lekken in de bbq
Vouw de folie toe en draai de randen dicht.
Rooster de pakketjes tot de mosselen opengaan.
Serveer in de pakketjes.
Ideaal!!! Wij zijn dol op bbq’en en ik ben vooral dol op alles met groenten spiezen etc. Heb hier alleen niet zoveel variatie in.
Zou dus ideaal zijn! Ik heb geliked & gedeeld op FB (Marij brand)
Voor de variatie is een pizza bakken op de barbecue heel erg leuk om te doen. Heerlijk trouwens
Onverwacht gaan barbecuen? Diepvries vis uit de vriezer halen, kruiden, daarna roerbakgroenten erbij. Per visje een pakketje maken met aluminiumfolie en roerbakgroenten: succes verzekerd!
erg leuk voor mijn vader voor zijn verjaardag hij is verzot op bbqen en zou er nog veel meer lekkers uit kunnen maken dan alles zijn favoriet grote champignon met knoflook en zout en zijn verrassingskruiden uit eigen tuin
Goed je koppie erbij houden terwijl je bezig bent
Ondanks vele pogingen blijf ik nogal een kluns… Laat nog altijd veel te veel aanbranden onder de mom van kan maar beter doorbakken zijn 😛
Komkommer op de BBQ was geen succes,
Maar in ieder geval een wijze les:
Het wordt zwartgeblakerd als je het braadt,
Waardoor je net de plank misslaat.
Dit boek met goede BBQ-tips komt zeker goed van pas,
Voortaan houd ik dit altijd in mijn BBQ-tas.
Zelf heb ik geen tips maar hoop ze te krijgen door middel van dit boek
Gebruik heerlijke kruiden en specerijen.
En zorg voor afwisseling van salades erbij om zo je smaak weer te neutraliseren.
IK heb geen tips. Laat het BBQ-en over aan mijn man. Daar bemoei ik me niet mee.
Maar voordat hij aan de slag kan gaan zorg ik wel voor het vlees, de vis en de groenten die hij mag gaan grillen.
Het vlees, en dan vooral de kip kook ik eerst, zodat die al gaar is als hij op de bbq wordt gelegd.
Heerlijke spiezen met kip ananas blijven mijn favoriet en zalm met kruiden in alufolie.
Alles klaar, veel gasten die honger hebben…
Geen houtskool in huis.
Een tip: barbecueen is echt concentreren. Juist op de dagen dat je rustig en relaxed een biertje wilt drinken en wat simpels eten, gaan veel mensen barbecueen. Resultaat? Een gecremeerd worstje of een ongaar stuk kip. Probeer dus een beetje je hoofd erbij te houden als je gaat barbeknoeien 😉
Gegrilde groente is echt super lekker
Wij zijn ook gewoon standaard bbq’ers.
Dus ik heb geen tips.
Ik heb wel een lekker recept.
Snij een tomaat in vieren.
Haal de zaadjes eruit.
Bestrooi met een beetje peper.
Omwikkel met ontbijtspek.
Op de bbq en smullen maar.
Gebruik sinds kort kokosbriketten beter voor het milieu een rookt minder. Ook gaan deze briketten langer mee en geven meer as. Ideaal!
Wauwww wat een leuk en leerzaam boek !
Goede informatie
Strooi tussen de kooltjes wat verse kruiden zoals tijm, laurier, oregano
dat geeft een heerlijke geur
Ik wil graag reageren maar ik heb helemaal geen BBQ. Ik houd er helemaal niet van 🙁 . Maar mijn broer is WEL een enthousiaste BBQ-er. EN hij is gauw jarig………ik wil hem graag verrassen! Misschien kom ik ook een hapje mee-eten 😉