friesland beleven

Het zal je gebeuren als blogger in spé: word je uitgenodigd door “Beleef Friesland” om… Friesland te beleven?! 2 dagen op reis met leuke meiden en een bomvol programma. Zeilen, kanoën, steppen, survivallen, kookworkshoppen en nog veel meer… Lees/kijk maar:

Om 10.00 uur verzamelen we in het plaatsje Earnewald, dat betekent om 7.30 uur rijden. Vroeg! Geen punt, alles rijdt lekker door en op de Afsluitdijk kom ik al helemaal in de juiste fotografie sferen.

Afsluitdijk

In Earnewald ontmoet ik Susanne van bureau CherryPicker (het PR bureau dat de uitnodiging heeft verzorgd), Sara (redacteur bij Nautique en Lonely Planet) en Teatske (van bureau Beleef Friesland). René van watersportcentrum De Twirre heet ons welkom. René legt uit: “De Twirre is veel meer dan een watersportcentrum. Mijn vrouw en ik doen veel voor de jeugd van m.n. Friesland. Schoolkampen, educatie in de natuur voor basisscholen, survival activiteiten en allerlei soorten zeillessen en vaartochten. Dat laatste is overigens voor jong èn oud hoor“. Ik ben benieuwd wat wij gaan doen… We gaan varen op een zeilpraam! Dat gaat zo:

Zeilen de Twirre

Het is leuk, we worden zelfs een beetje aan het werk gezet. Ik mag aan het roer en René gaat andere dingen doen. “Rene, blijf hier!”, piep ik. Want zo een boot is best groot. Maar René is de rust zelve en kijkt niet raar op als we zowat het riet in varen. Na 5 minuten heb ik het door, ik voel me superstoer, ik ben nu toch echt wel flink aan het “Friesland-beleven”!

Weer aan wal pakken we allemaal een step. 5 kleine kleutertjes, kijk ons gaan. We brengen een bliksembezoek aan het Skutsjemuseum. We zien de enige houten Skutsje ter wereld die ook echt in dat museum is gemaakt. Ik vind het gaaf om te zien hoe ze vroeger het hout in bochten bogen, gewoon met een gewicht er aan.

Skutsjemuseum

Op de step snel verder naar Nationaal Park de Alde Feanen. Hier heeft René samen met bezoekerscentrum Alde Feanen een survivalbaan laten aanleggen. We gaan er met de kano (!) naartoe en zien de jeugd in actie. Ik kan me slechts deels inhouden en sta al snel te balanceren op een paal boven de sloot 🙂

Alde feanen

Met de auto crossen we naar de andere kant van Friesland, we checken in bij Hotel Tjaarda in Oranjewoud. Chique bedoening! Maar veel tijd om te chillen nemen we niet, wij willen die XL Friesland belevenis! We stappen op de fiets naar Katlijk waar we in Kwartier Noord een kookworkshop krijgen. Tsja, koken… Niet zomaar koken, maar black box koken. Wat dat is? Dat lezen jullie later. En ook wat voor hééérlijke aardappelpuree ik samen met Suzanne heb leren maken. Ik maak er trouwens een fijne winactie van!

Friesland beleven

En we gaan nog niet naar huis… We beklimmen een uitkijktoren, bezoeken een zgn. Ecokathedraal,  fietsen nog een stukje en verlekkeren ons aan de vele adellijke huizen die Oranjewoud rijk is. Friesland is TOP!

Morgen lees je hier alles over onze tweede dag in Friesland. We zijn gaan varen met de grootste zeilboten van de wereld tijdens de Tallship Races Harlingen 2014!!

Meer informatie of ook zin om Friesland te beleven? Check de site van bureau Beleef Friesland hier.

[map id=”3″]