Wat is nou in de mode en wat is echt not-done? Ik ging het bekijken bij 3 shows op de Amsterdam Fashion Week. Wat een happening! Bekend en onbekend Nederland loopt rond in mooie, vreemde, bijzondere en coole creaties op het Westergasterrein.

Het is 2 juli, nog ruim een week te gaan om een fashionista-waardige outfit te bedenken. Mijn god, ik weet het echt niet. Ik sta voor mijn kast en pluk stukken tevoorschijn. Op mijn bed is het een zooitje. Na de zoveelste combi waar ik me niet lekker bij voel gooi ik het bijltje erbij neer. Hier moet nieuw materiaal komen! Ik doe mijn best op Zalando en dat lukt aardig. Het is nog sale ook! Blokhakken, die zijn helemaal hèt op het moment. Laat ik gelijk 2 paar doen, in verschillende kleuren. Hup, in het mandje. Platte sandalen voor Mia, want zij is zaterdag mijn metgezel op de Fashion Week. Een jumpsuit met open rug (lekker comfi) en tot slot een lange zwarte jurk (altijd goed). Geloof het of niet, ik ben keurig binnen mijn budget van 150 euro gebleven!

Amsterdam Fashion Week verslag 10 juli

Vanaf grote hoogte (want ze zijn echt hoog hoor, mijn nieuwe schoenen) bezie ik het “festival terrein”. Want een festival kan je dit gerust noemen. Ik kijk mijn ogen uit. Hier ga ik echt veel hipster trends spotten. Ik ben op de Fashion Week als blogger. Dat heeft zo z’n voordelen, ik mag backstage. Bij de eerste show lukt dat jammergenoeg niet, want mijn tickets zijn onvindbaar. Tijdens het wachten kom ik leuke ex-collega Jeske tegen. Gezellig, we zijn gelijk catwalk-matties.

Japke & Bonnie

Claes Iversen

Wat een sfeer. Kijk dat prachtige plafond toch weer eens schitteren daar hoog in de lucht. De fotografen bereiden zich voor, de werkmannen verwijderen de laatste laag plastic van de catwalk. Laat de show maar beginnen! De mode van Claes Iversen is heel toegankelijk. Een sweatertje. een spijkerbroek. Met Mia d’r sandalen scoor ik punten: alle modellen dragen ze! Ook opvallend: de broeken hebben wat wijdere pijpen en zijn boven de enkels. De kleuren zijn vooral wit, zwart en petrol. De couture dresses zijn mooi, maar niet helemaal my cup of tea. Maar hé, wat is een catwalkshow zonder wat couture-drama..

Claes Iversen 2014

Jeske en ik nippen aan onze wijn in de openlucht. Het is gezellig druk op het Westergasterrein. En wat een weertje! We hebben een supertijd.

3 Meiden van een jaar of 12 willen op de foto met iemand die naast me zit.
“Wie ben jij dan?” Vraag ik onnozel.
“Een voetballer”, zegt de voetballer.
“Ah ok, welke?”
Hij kijkt me verbaasd aan: “Viktor Fischer”.
(ik doe maar net alsof er een lampje bij me gaat branden…)

Fashion Week Amsterdam

 Olaf Hussein

Jaja, nu heb ik wel tijd om backstage te gaan! Ik zie jongens met opgeschoren haar en broeken met opgerolde pijpen. Mooie overhemden en zwarte schoenen (gewoon, coole Nikes). In het publiek zitten erg veel urban-achtige coole dudes. De show is de kort maar krachtig en Olaf krijg een staande ovatie. Hier lees je meer over Olaf Hussein.

Olaf Hussein jeanslabel

Performance by Nanine Linning with costumes by Iris van Herpen.

We staan in een lange rij voor… een performance. Dat is dus iets anders dan een catwalkshow? We weten niet goed wat we er van moeten verwachten. Mooie plekken, rij 3. Mijn iPhone is inmiddels “dood”, gelukkig doet die van Jeske het nog goed. (Wordt wel een beetje tijd voor een echte camera ;-))

Wat gebeurt er? Het wordt donker. Muziek zwelt aan. Niet echt klassieke muziek, maar toch ook duidelijk geen top 50 hits. Het is mooi. Buitenaardse wezens – althans, dat moeten ze voorstellen – komen sluipend de catwalk op. Helemaal in het zwart rubber. Het is op de foto niet goed vast te leggen, en eigenlijk ook niet goed te beschrijven. Typisch gevalletje van “je had er bij moeten zijn”. Ik krijg serieus kippenvel, wat vind ik het mooi!. Collega-blogger Hadewych heeft een mooi front-row filmpje kunnen maken: 

Zero Nanine Linning

Jeske gaat naar huis. Ik heb nog een laatste polsbandje om waar ik gebruik van ga maken:

 Zalando’s bloggers Award

In de WesterUnie & WesterLiefde krijgen dé grote fashion bloggers van het moment een award uitgereikt. Geweldige entourage: publiek zit op hooibalen, veel circus- en dansacts, ouderwetse hobbelpaarden. Zie je het voor je? Tsja, mijn telefoon… Gelukkig zijn Nancy en Rob er, oud Sanoma collega’s. Rob blijkt zelfs director te zijn van de Amsterdam Fashion Week?!

AFW

Er worden tijdens Zalando’s Blogger Awards 2014 drie awards uitgereikt: de People’s Choice Award, de Newcomer Award en de Jury Award. And the winners are… <hou je nog even tegoed van me>.

Zalando's Blogger Award

 

Daarna nog een dansje en een drankje en dan is het tijd voor… slippers!!

De meest opvallende hipster trends die ik tegenkwam:

Olaf Hussein MBFWA

  • Opgerolde broekspijpen. Terug naar begin jaren 80 joh. Been there, done that. Ik vind het leuk!
  • Voor de mannen: haal je witte sportsokken en blauwe Adidas sandalen maar uit het vet hoor!
  • Qua haardracht voor mannen: de baard mag in de kast en de achterkant lekker opgeschoren.
  • Bij de meiden op de catwalk zie ik nog steeds veel lang haar met middenscheidingen.
  • Blokhakken… ik heb alleen de mijne kunnen vastleggen 😉

En de leukste man die ik ben tegengekomen:

 

designer Fashion Week

Informatie over de Fashion Week Amsterdam

Op de website van de Fashion Week Amsterdam staan de laatste nieuwtjes.

Het programma kun je hier lezen.

10 dagen, van 4 tot 14 juli.

Westergasfabriek BV 
Polonceaukade 27 1014 DA Amsterdam