Doe jij het wel eens, een museum bezoeken? Ik eigenlijk steeds vaker. Een museum vind ik net een teletijdmachine: je hopt gemakkelijk van de ene naar de andere eeuw. Zo was ik laatst aan het timetravellen in het Frans Hals Museum in Haarlem.  En dat kan heel goed daar! 

Mijn top 3 fun things to do in het Frans Hals Museum

Een bezoek aan een museum saai? Vind ik niet. Ik vermaak me altijd enorm met de volgende 3 bezigheden:

1) Vergelijkingen maken

De Schutterstukken van Frans Hals zijn mijn absolute favoriet. Ik vind het ongelofelijk hoe waarheidsgetrouw deze –  in sommige gevallen best “interessante” manspersonen – zijn vereeuwigd op het witte doek.  Ik heb de grootste lol in het afspeuren naar bekende gezichten op deze oude werken uit 1616-1639 (bijna 400 jaar geleden!!). Mijn broer zie ik bijv. heel vaak terug, maar vergelijkingen met bekendheden zijn ook rap gemaakt…

Bovenstaande vergelijkingen zijn misschien wat makkelijker te maken. Maar ik ga er helemaal in op: zit dat torentje er nog wel, wat een geluk dat het de oorlog heeft doorstaan, zijn het nou nog steeds dezelfde straatstenen??

2) Verwonderen

 “Wie zich verwondert wordt honderd”. Nou na dit bezoek aan het Frans Hals Museum word ik denk ik wel 300!!
–  De kindermoord te Betlehem, geschilderd door Cornelisz van Haarlem in 1591. Wat een gruwelijkheden!
–  Goh, konden mannen vroeger zwanger worden? Deze man uit 1641 waarschijnlijk wel.
– Naar wie lacht deze luitspeler zo vrolijk?

– Ha daar heb je die knapperd weer, het lijkt wel of hij me echt aan kijkt…
– Powerfoods waren vroeger heel gewoon. Kaas en brood werd niet moeilijk over gedaan. Krijg honger!
– Jeutje wat een buikspieren, elke ochtend aan de sit-ups? Ik zie het al helemaal voor me.

3) Fotograferen

Het mag gewoon in het Frans Hals Museum! Fijn, al dat moois vastleggen, Instagram weer vullen en misschien straks thuis nog mijn dochter Mia een schilderij “in-photoshoppen”. Haha!

Over het Frans Hals Museum:

Het Frans Hals Museum is van oudsher een Oudemannenhuis. Dat wil zeggen dat vanaf 1610 mannen van 60+ (toen was je dus al echt oud op je 60e?!) zich daar lekker konden laten vertroetelen. In 1810  werd het een weeshuis en in 1913 een museum.

Het museum draagt de naam van één van de beroemdste Oude Meesters uit de Gouden Eeuw, Frans Hals. Geboren in Antwerpen (1583) maar al snel verhuisd naar Haarlem, waar hij op jonge leeftijd begon met schilderen.

Nog een paar highlights:

  • Het gebouw en de binnentuin zijn prachtig!
  • Ik raad je de audiotour aan. Je komt zoveel meer te weten, ik vond het erg boeiend. Ook voor kinderen heel leuk! Er is trouwens nog veel meer voor kinderen te doen. Tijdens mijn bezoek bleek Cornelia Vooght uit 1631 uit een schilderij te zijn gesprongen?! Ze was nu kinderen aan het vertellen hoe het er in haar tijd aan toeging. “Hebben jullie al een slokje bier gedronken vanmorgen?” vraagt ze.”Nee, maar mijn vader wel!” antwoordt een jongetje zonder gene.
  • Fijne shop (niet onbelangrijk) en heerlijk museumcafé.

Frans Hals Museum

Groot Heiligland 62, 2011 ES Haarlem

Andere vrolijke musea posts:

Werken van Rijksstudio bij Fatboy
Het Meisje met de Parel is springlevend!
Frans Hals Museum