Amélie is een jonge Parijse twintiger. Een beetje maf maar hartstikke knap. Jong, onschuldig, naïef en natuurlijk op zoek naar de ware liefde. Ze zou perfect in een film passen… O wacht, ze heeft al een hoofdrol te pakken! Le fabuleux destin d’Amelie Poulain, een  ontroerend hedendaags sprookje, dat zich afspeelt in het Parijse Montmartre

Samen met nicht Jacq kijk ik de film op onze hotelkamer. Het is de tweede keer dat we hem zien en wederom smullen we ervan. Kijk, hier zie je een stukje uit de film:

De Amélie wandeling door Montmartre

De kleding, de kleuren, het verhaal, de omgeving… alles in de film is even leuk, creatief en origineel. En weet je wat zo grappig is, heel veel locaties uit de film zijn gewoon nog in Montmarte te bezoeken/bekijken. Er is zelfs een speciale Amélie wandeling. Daar hebben wij wel zin in. De volgende ochtend vroeg nemen we eerst nog zo een heerlijk ontbijt in ons favoriete Hidden Hotel. Daarna gaan we op pad, met de route uitgeprint in onze handen (correctie: Jacq d’r handen, zij is navigator, de allerbeste die er is trouwens).

Montmartre Amelie route

Streetart in Montmartre

Het is maar goed dat Jacq “navigeert” tijdens de Amélie wandeling, ik zit met mijn hoofd in de wolken. Montmartre blijkt een broedplaats voor streetart kunstenaars, smullen!

Streetart Montmartre

Bekend en onbekend Montmartre

De route komt langs het toeristische deel van Montmartre, zoals Place du Tertre en de Sacre Coeur. Ook zien we Place des Abbesses, met het prachtige Art Nouveau metrostation. Maar we wandelen voornamelijk door het minder bekende deel van Montmartre, ten westen van het drukke gebied. We staan versteld, wat een geweldig gebied is dit. We zien wel wat wandelaars en toeristen, maar het zijn er echt weinig. En zoveel verschillende soorten architectuur.  We komen langs de kleinste wijngaard van Parijs (een wijngaardje, middenin de stad?!), een café wat ooit vaak bezocht werd door Picasso, gigantische Art Deco panden, Moulin de la Galette is een van de weinig overgebleven molens van Parijs (uit de 17e eeuw?) en een surrealistisch straatje met allemaal Normandische villa’s (ik vind er toch ook een paar echt Amsterdams aan doen).

Parijs Montmartre

Echte Parijse bistro’s

In het westelijke deel van Montmartre barst het van de typische Parijse bistro’s. We “nemen” er verschillende en voelen ons best thuis zo tussen de locals.

Montmartre Parijs Bistrot

Au marche de la Butte

In de film Le fabuleux destin d’Amelie Poulain speelt een groentewinkel met personeel een belangrijke rol. De kleur, de sfeer, alles is typisch Frans. Tijdens de Amélie wandeling kom je langs deze groentezaak. Ali, de eigenaar in real-life, heeft alles uit de film zo goed mogelijk in tact gehouden. Een feestje der herkenning dus, leuk!

aux marche de la butte

Les Deux Moulins

Hetzelfde geldt voor Les Deux Moulins, het café waar Amélie in de film werkt. Het interieur is exact hetzelfde gebleven en bij de toiletten staan zelfs een aantal originele rekwisieten. Het is er druk, heel veel toeristen. Bijna iedereen wil met Amélie (de grote foto achterin de zaak dan) op de foto. We hebben het allerbeste tafeltje en nemen een uiensoep en witte wijn. Het smaakt super en we kijken onze ogen uit.

Les Deux Moulins

Ook de Amélie wandeling doen?

De Amélie wandeling eindigt bij de Sacre Coeur. We hebben ruim 4 uur geslenterd, genoten, gekletst, gefotografeerd, gelachen, gegeten en gedronken. De route was heel duidelijk en heel goed te doen. Hier zie je een kort filmpje van onze tocht:

Dus… stel je bent in Parijs en je denkt: ik heb zin om een dagdeel te slenteren in de minder toeristische delen van Montmartre. Dan vind je hier de routebeschrijving van de Amélie wandeling.