IMG_7364.JPG

We gaan varen door Amsterdam, Wouter, Claire, Mia en ik. Een grote picknickmand, dekentjes en camera’s, het past allemaal perfect in het leuke, oude bootje. En wat een weertje! We gaan langs Nemo naar de grachten, langs de Wallen richting het Rijksmuseum. Naar het Leidseplein, door de Grachten naar het IJ. Gaan we echt in dit bootje het IJ oversteken? Ja, laten we het doen, want daar zit een wel hele leuke hotspot. Is het Pllek? Nee vandaag niet. Is het Noorderlicht? Nee ook niet. Vandaag gaan we naar hotspot De Ceuvel.

Het vaartochtje is eigenlijk al leuk genoeg. De zon schijnt, we nippen aan een drankje en nemen een hapje sandwich. Tussendoor aan wal doen we aan touwtjespringen (hierover volgende week meer) en maken (mede als gevolg van dat  touwtjespringen) sanitaire stops. Mia leert varen, en ik schiet m’n iPhone vol. Wat een leven! <hartje>.

IMG_7365.JPG

Varen over ’t IJ

We zijn alweer 4 uur verder, als Wouter zijn bootje het IJ opstuurt. Een gigantisch (maar dan ook echt gigantisch) vrachtschip vaart voor ons langs. Is het wel veilig? Mia en ik liggen heerlijk in het puntje. Wouter stuurt zelfverzekerd naar de overkant. Ja hoor, dit is goed te doen. We dobberen langs mijn favoriete hijskraan. Wat is het druk daar?!  Heel Amsterdam en omstreken stroomt uit naar hip Noord.

Ik zie een geweldige vuurtorenboot in de verte. Daar varen we langs. Mooi pakhuis ook. “Waar gaan we heen dan Wout?” Ik zal het zo wel zien, zegt hij. Mijn broertje kent me natuurlijk wel een beetje, en weet als geen ander waar ik van hou. “Kijk, daar is het Bon!”:

IMG_7366.JPG

Over spiegelglad water komen wij rustig aangevaren. Vanuit het stille riet rijst een stralende mierenhoop mensen omhoog. Kleurrijk, hipsters, jong, oud. Van alles wat. De Ceuvel zelf ziet er uit om te zoenen: mooie oude hergebruikte materialen, geweldige belettering en coole dudes. Laatstgenoemden springen gelijk op om ons een handje te helpen aan wal te komen. In gedachten hoor ik engelen zingen HAAAAHH! Dit is thuiskomen!

IMG_7367.JPG

Eten bij De Ceuvel

Dat doe je helemaal verantwoord en biologisch. Mia wil een cola. Ain’t gonna happen 😉 “We hebben alleen maar zelfgemaakte biologische limonade.” Mia kiest met grote verschrikte ogen voor een rabarber variant. “Best lekker!” Dat vinden wij ook van onze blonde biertjes en vegetarische bitterballen.

IMG_7373.JPG

Wat is De Ceuvel eigenlijk?

Dat vragen we ons af als we een rondje over het terrein gaan lopen. Er liggen allemaal woonboten die op een hele mooie (maar vooral duurzame) manier zijn omgebouwd tot kantoorruimtes. Het ziet er geweldig uit, met een zelfgemaakte steiger die sierlijk langs alle “offices” heen voert. Google leert me het volgende:

  • Het café is opgebouwd met tachtig jaar oude meerpalen uit de haven van Amsterdam, de voor- en achterkant zijn gemaakt van een oude reddingsbrigadepost van het strand van Scheveningen.
  • Het terrein van deze oude scheepswerf is zwaar vervuild en zou worden afgedankt door de gemeente.
  • Er werd een wedstrijd uitgeschreven wie het beste bestemmingsplan zou schrijven voor dit terrein.
  • Winnende oplossing: bouw een verschonende stadswerf, maak gebruik van afgedankte boten en creëer een hotspot voor creatieve, like-minded mensen.
  • De eigenaren en bedenkers van De Ceuvel zijn rond de 22 (!)
  • Bij de Café de Ceuvel willen ze het liefst zo zelfvoorzienend mogelijk zijn en de natuur zo min mogelijk belasten.
  • Er is een bodemsanerende tuin aangelegd. Deze wordt de komende jaren uitgebreid waardoor over 10 jaar de grond weer helemaal gezuiverd is.

IMG_7374.JPG

Wij gaan weer verder!

Blij worden we er van. We springen nog wat touw, schieten wat plaatjes en pakken het bootje weer. Een dag om snel over te doen en een hotspot die het meer dan waard is om vaker naartoe te gaan.

IMG_7375.JPG

Café de Ceuvel

Locatie: Korte Papaverweg 4, Amsterdam Noord
Meer informatie: Website en Facebookpagina van Café de Ceuvel
Openingstijden: doordeweeks vanaf 10 uur, in het weekend vanaf 11 uur.
Kosten: 10-13 euro voor een menu, 6-7 euro voor een focaccia pizza uit de steenoven

[map id=”5″]