hoofdafbeelding Dolhuys
Heb jij ooit een 100% normaal mens ontmoet? Dat mag dan in de krant, want eigenlijk heeft iedereen wel een raar randje of aparte gekte. In Museum het Dolhuys doen ze daar niet bekrompen over. Sterker; op een open, leuke en informatieve manier krijg je een kijkje in het brein van verschillende geesteszieken en alles wat ermee te maken heeft.

Een oud leprozenhuis

Het Dolhuys in Haarlem kent een lange geschiedenis. Het oudste gedeelte van het complex dateert uit 1320 en was in eerste instantie in gebruik als huis voor mensen met lepra. In 1559 (na het verdwijnen van lepra) werd het huis verbouwd en ingericht tot dolhuis en werden er ‘ krankzinnigen’ gehuisvest. Kalme patiënten konden vrij rondlopen, voor lastige patiënten werden er veertien dolcellen met een getraliede deur, een houten krib en een poepdoos ingericht.  Na de ‘dollen’ werden er in het dolhuis achtereenvolgens syfillispatienten, (oudere) zieken en tenslotte kinderen verzorgd. Sinds 2005 is in het voormalige Dolhuys een museum met de naam ‘Het Dolhuys’ gevestigd.

Masturbatie maakt krankzinnig

Het museum heeft verschillende zalen met allemaal een eigen thema. Pakkende teksten zetten je telkens aan het denken.

normaal mens dolhuys

IMG_0290.JPG

Confronterend zijn de beelden van vroeger, hoe men toen met gekte omging. Je leest, luistert en kunt zelfs testjes doen. Ik vind de Szondi-test leuk, waarbij je telkens MOET kiezen uit allerlei portretten van “dollen” uit de 19e eeuw. Mijn score biedt inzichten: ik heb een agressieve machtsbehoefte..?

IMG_0302.JPG

Tentoonstelling: levenslang, het criminele brein ontleed

Levenslang’, het criminele brein ontleed, is de nieuwste tentoonstelling van museum Het Dolhuys. Voor het eerst in Nederland zijn er foto’s van ‘geboren’ criminelen te zien, afkomstig uit het Museo Lombroso in Turijn. Ik weet niet waarom, maar ik vind de zelfgemaakte geweren behoorlijk interessant. Die Szondi-test score verklaart een hoop 😉

IMG_0303.JPG

Thuys, het museumcafé is een hotspot in Haarlem

Gek genoeg ben ik wel toe aan iets lekkers. Museumcafé Thuys kun je gerust een Haarlemse hotspot noemen. De hoge ramen geven goed uitzicht op het groene park. Het interieur is mooi licht en modern. En het eten is vnl. biologisch en heel goed geprijsd. Bovendien, de wifi werkt top dus ook voor een dagdeel “thuiswerken” is het hier goed vertoeven. Het café is vrij toegankelijk en kan je dus ook bezoeken zonder dat je het Dolhuys in bent geweest.

IMG_0286.JPG

Thuys museumcafé

IMG_0304.JPG

 Een Dolhuys filmpje zien?

Ik heb er eentje gemaakt, om je een indruk te geven van Dolhuys’ gektes.

Museum Het Dolhuys
Schotersingel 2
2021 GE Haarlem
maandag gesloten
di/vrij 10.00 – 17.00
zat/zon en feestdagen 12.00  17.00
IMG_0285.JPG