De natuur, met z’n allen zijn we er dol op. Steeds vaker kiezen we voor een bewuste manier van leven waarbij we het behoud van de natuur in acht nemen. En wat onze gezondheid betreft, ook daar komt groen in terug. In de supermarkt kopen we biologische producten en onze huid wordt meer en meer besmeerd met natuurlijke crèmes. Maar wat is biologische cosmetica nu eigenlijk?

Eigenlijk is het heel simpel: bij biologische cosmetica gaat het om verzorgingsproducten die echt 100% natuurlijk zijn. Producten dus zonder giftige toevoegingen, producten die milieuvriendelijk geproduceerd zijn en die natuurlijk dierproefvrij zijn.

Over biologische cosmetica valt veel te lezen en te vertellen. Daar kwam ik achter tijdens een zoektocht op internet en gesprekken met de biologische cosmetica webwinkel SoloBioMooi. De 3 belangrijkste weetjes heb ik voor je op een rijtje gezet:

Weetje 1: je huid is je grootste orgaan en neemt alles op wat je erop smeert.

Dan kan het maar beter goed zijn, toch? Natuurlijke en biologische huidverzorging bevat uitsluitend natuurlijke en biologische ingrediënten. Natuurlijke ingrediënten komen uit de natuur en zijn dus niet synthetisch gemaakt in het laboratorium. Biologische ingrediënten worden geteeld zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Goed voor je huid én goed voor het milieu dus.

Natuurlijke cosmetica bestaat al duizenden jaren. Vroeger was er simpelweg niets anders en moest je het doen met wat de natuur voorhanden had. Puur spul als bijv. kokosolie (goed voor je huid, haar en lippen) of arganolie (goed voor je huid, nagels en haar) hebben vaak meer effect dan hun chemische nabootsingen.

Wil je weten welke synthetische stoffen in reguliere cosmetica je beter kunt mijden? Je leest het hier, en hier kun je een handig lijstje downloaden.

Weetje 2: allergisch? biologische cosmetica kan helpen.

Cosmeticaproducten kunnen allergische reacties veroorzaken, bijv: jeuk, uitslag, rode ogen of andere overgevoeligheidsreacties. Vooral in veel reguliere verzorgingsproducten zitten stoffen met een sterke allergiserende werking hebben. Denk bijv. aan geurstoffen en conserveringsmiddelen. In natuurlijke cosmetica tref je deze stoffen in veel mindere mate of zelfs helemaal niet aan. Daardoor is de kans op allergieën veel kleiner. Dit verschilt natuurlijk wel per persoon, ook in biologische cosmetica kunnen stoffen uit de natuur zitten waar je niet goed tegen kunt. Het is daarom altijd goed om een product eerst te testen op de binnenkant van je elleboog.

Weetje 3: zeker weten of een product biologisch is? Check de keurmerken.

Biologische verzorging staat onder strenge toezicht in Nederland. Er zijn verschillende keurmerken en labels, die bedoeld zijn om consumenten te helpen in de zoektocht naar natuurlijke en biologische producten zonder bestanddelen die  schadelijk voor mens, dier en milieu zijn.

Deze keurmerken hebben allemaal eigen richtlijnen met toegelaten grondstoffen en ingrediënten, verwerkingsmethodes en een natuurlijk en biologisch aandeel. Meer informatie over de keurmerken lees je hier.

certificering cosmetica proefdiervrij vegan bdih biologisch

Waar kun je biologische cosmetica kopen?

Natuurlijk bij de natuurwinkels bij jou in de buurt. Maar ook online is er genoeg te scoren. Ik heb SoloBioMooi ontdekt, een webwinkel met een supergroot assortiment, een fijne service en een snelle levering. Producten heb je in allerlei prijscategorieën en heb je vragen over wat werkt voor jouw huid, dan krijg je desgewenst persoonlijk advies. Kijk, dit zijn mijn aanwinsten van SoloBioMooi:

wat is biologische cosmetica

De komende maanden ga ik de verschillende flesjes en potjes proberen, keep you posted!!