Van de week kreeg ik toch zo een mooi kookboek toegestuurd; Ceviche van Martin Morales. Het boek staat vol heerlijke gerechten en mooie foto’s. Ik moet gelijk terugdenken aan mijn ervaringen met Peru:

Ik zie muzikanten voor me met mooie poncho’s in Zuid-Amerikaanse regenboogkleuren. Ze spelen trom en fluit en staan er in alle soorten en maten.

Het swingt de pan uit en omstanders staan en masse ritmisch mee te deinen. Het zijn de late eighties en net als elke zaterdag hang ik met een groepje vrienden in de Grote Houtstraat in Haarlem. De Peruaanse straatband Santa Fé verzorgt het entertainment, en in mijn beleving doen ze dit maanden (jaren?) achter elkaar. Op een zaterdag koop ik voor 10 gulden een cassettebandje met hun “allergrootste hits”. Een aanfluiting natuurlijk; “mijn” straatband herken ik in de holle geluiden niet terug en tot overmaat van ramp loopt het bandje direct vast.

Maar een goed gevoel aan Peru heb ik altijd over gehouden.

Van het boek Chevise krijg ik ook direct een goed gevoel. De cover is geweldig: de keukentegels zijn in reliëf gedrukt!  Het boek staat vol prachtige foto’s en heerlijke gerechten. Althans, zo lijkt het, want persoonlijke ervaring met de Peruaanse keuken heb ik nog niet. Maar daar heb ik gelijk verandering in gebracht. Sommige gerechten zijn voor mij net iets te bewerkelijk maar de Chupe de Pallares Verdes (tuinbonensoep) heb ik klaar in een handomdraai: zie hier het resultaat en recept. De soep is verrukkelijk!

Typische Peruaanse keuken ingrediënten:

  • Er wordt veel met (verse) vis gekookt in de Peruaanse keuken. Martin beschrijft uitvoerig hoe hij vroeger zelf de vis ving die hij daarna direct voor consumptie bereidde. Dat vind ik trouwens superleuk aan dit boek, de weetjes en persoonlijke belevenissen van Martin die telkens tussendoor beschreven worden.
  • Ceviche blijkt een Peruaanse manier om vis te bereiden: dunne plakjes vers visvlees wordt met zuur vocht (citroen, limoen) overgoten, waardoor ze garen. In het boek staan 10 recepten voor Ceviche.
  • Er wordt veel gekookt met zgn. tijgermelk: een marinade van citrus, zout en chilipeper. Soms gaan er nog andere smaakmakers door, zoals knoflook, gember, sojasaus en koriander. Na het marineren kan tijgermelk als drankje geserveerd worden, dit schijnt nog lustopwekkend te zijn ook.

Over Martin Morales

Martin Morales (onder op de foto rechts) groeit de eerste 11 jaar van zijn leven op in Peru. Koken is hem met de paplepel in gegoten: zijn oudtantes zien het als hun taak Martin alles te leren wat zij weten over eten. Uiteindelijk komt Martin terecht in Londen waar hij zijn kookkunsten verder professionaliseert. Tussendoor werkt hij in het bedrijfsleven en zet hij alsof het niets is Apple iTunes en DisneyMusic op (!).  Tegenwoordig is hij founder van een recordlabel (Tigermusic) en 2 hippe hotspots in Londen: Ceviche en Andina.

Mijn volgende probeersel wordt de Tacu Tacu de Palta:

Of wat dacht je van de Soho Pisco?! Ik zie me hier wel van nippen langs de vloedlijn bij ons strandhuisje deze zomer…

Hoofdstuk 9 van Ceviche

is mijn favoriete hoofdstuk. Het staat vol met waar en “brouwsels” die je in de Peruaanse voorraadkasten tegenkomt. De verschillende soorten tijgermelk staan er beschreven, maar ook jams, marinades en een verrukkelijke korianderolie (die houden jullie zeker nog tegoed van me!)

Heb jij ook trek gekregen in de Peruaanse keuken?

Deze winactie is afgelopen

Het kookboek Ceviche is hier te koop bij Bol.com. Maar je kunt ook deze winactie proberen 🙂 Ik mag namelijk 2 x het kookboek Ceviche (t.w.v. 29,95) weggeven!

Meedoen is heel makkelijk: ik word blij als je mijn Facebookpagina wilt liken en als je onderstaand tooltje invult (je e-mailadres gebruik ik natuurlijk alleen om je een bericht te sturen als je gewonnen heb). In het tooltje krijg je verschillende opties waarmee je de winkansen kunt verhogen (je kent ze wel Instagram/Pinterestfollow, commenting etc).

Veel succes!

Ceviche: de keuken van Peru
Martin Morales
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789077902134
Prijs: € 29,95