Amandelen zijn rijk aan allerlei vitamines en mineralen en kunnen dus gerust dagelijks gegeten, gedronken én gesmeerd worden. Zijn amandelen goed voor de huid? Yes! En wist je dat je zelfs kunt afvallen met amandelen? Lees meer over de goede eigenschappen van dit lekkere nootje.

De amandel is een heel fijn natuurlijk ingrediënt dat regelmatig in huidverzorgingsproducten en cosmetica gebruikt wordt. Amandelolie is zelfs een van de meest gebruikte natuurlijke oliën in verzorgingsproducten. Zo is er bijvoorbeeld massageolie op basis van amandelen, maar ook zijn er lotions, crèmes, make-up removers, bad- en doucheproducten, hand- en nagelverzorgingsproducten en zelfs mascara op basis van amandelen verkrijgbaar.

Amandelen bevatten onder andere:

 •  Omega 3 vetzuren: houden de huid gezond en soepel;
 •  Antioxidanten: beschermen tegen huidveroudering en herstellen de beschadigde huid;
 •  Eiwitten: helpen bij het in stand houden van de gezonde huid;
 •  Vitamine E: een sterke antioxidant die in natuurlijke cosmetica tevens als conserveringsmiddel gebruikt wordt;
 •  Magnesium: gaat het negatieve effect van stresshormonen tegen en vermindert tekenen van huidveroudering en acne;
 • Calcium: zorgt ervoor dat huidcellen voedingsstoffen gemakkelijker opnemen.

huidverzorging met amandelen

Amandelen zijn goed voor het hele lichaam

 • Amandelen zijn goed voor de hersenen. Ze zijn een bron van heel veel voedingsstoffen die helpen bij de ontwikkeling van de hersenen.
 • Amandelen zijn goed voor je hart. Mono-verzadigd vet, eiwit en kalium in amandelen zijn goed voor het hart. De vitamine E in amandelen werkt als een antioxidant en vermindert het risico van hartziekten. De aanwezigheid van magnesium vermijd de kans op een hartaanvallen. Amandelen helpen bij het verminderen  van C-reactief proteïne, die slagader schadelijke ontsteking veroorzaakt. Amandel is ook een bron van foliumzuur. Zij leveren een hoge bijdragen tot het verminderen van vetzuren opbouw in de slagaders.  
 • Amandelen reguleren de bloeddruk Kalium in amandel helpt bij het reguleren van de bloeddruk. Amandelen hebben ook een zeer laag natriumgehalte, die helpt ook bij het verlagen van de bloeddruk.  
 • Ongezoete amandelmelk helpt je om je gewicht te verminderen. De mono-verzadigde vetten in amandelen voorkomt over-eten. Studies hebben aangetoond dat amandelen in een (afslank) dieet goed is voor zwaarlijvige mensen te helpen bij het afstoten van hun gewicht.  
 • Amandelen zijn rijk aan vezels en helpen verstopping te voorkomen. Net als de meeste andere vezelrijke voeding, helpen ook amandelen bij het voorkomen van verstopping.
 • Amandelen zijn energiebommetjes. De aanwezigheid van magnesium en koper helpt namelijk bij de productie van energie.

Recepten met amandelen

Glutenvrije muffins

Next time: meer over huidverzorging met het natuurlijke ingrediënt Aloë Vera.