tips voor een fietsvakantie met kinderen

“Zijn we er al?” Dat was de vraag die ik vroeger om de haverklap stelde als we in het bos gingen wandelen, een autoritje maakte of erger: een lange fietstocht moesten maken. Voor veel kinderen is recreatief fietsen geen lolletje. “Saai!” vinden ze het. Toch is fietsen dé manier om je kind het heerlijke buitenleven mee te geven. 5 tips voor een fietsvakantie met kinderen.

Laat ik eerlijk wezen, ik ben zelf meer van de roadtrips. Heerlijk uren rijden, muziekje op en verstand op nul. Maar als ik op de plaats van bestemming ben dan kijk ik altijd of er goede fietsen te huur zijn. Met de fiets ontdek je nl. zoveel meer! Zo fietste ik laatst nog in Berlijn, wat een geweldige ervaring. En over 3 weken fiets ik in Italië, in Zuid-Tirol. Bergje op, bergje af natuurlijk. Gelukkig huren we daar e-bikes.

Ga je met kinderen op fietsvakantie (of ga je gewoon op vakantie maar wil je tussendoor fietstochtjes maken), dan kunnen de volgende 5 tips je helpen om het ook voor de kids leuk te houden:

1) focus niet op afstand

Als ouder denk je misschien aan de kilometers die je per dag wilt maken, maar voor kinderen slaat dan al gauw de verveling en vermoeidheid toe. Wissel het fietsen daarom af met leuke dingen doen. Bijv. een picknick onderweg, een bezoek aan een speeltuin of doe spelletjes onderweg. “Wie het eerste een roze auto ziet!”, dat soort spelletjes werken bij ons altijd goed. Fietsspeurtochten met stempelkaarten en zoekopdrachten zijn natuurlijk supercool voor de wat jongere, avontuurlijke kids.

2) bouw rustdagen in 

Je kunt je voorstellen dat het campingleven op vakantie voor kinderen vaak net wat leuker is dan de fietstochtjes. Chillen op de camping, de speeltuintjes, zwembaden of vijvers en vriendjes maken.  Het is voor het hele gezin een fijne afwisseling om tussendoor een paar rustdagen in te bouwen. Wij hadden laatst geweldige campingervaringen in Frankrijk waarbij we het eigenlijk hebben omgedraaid. Op de eerste plek stond het campingleven en op de tweede plek de fietstochtjes. Meer over onze avonturen in Frankrijk lees je hier.

fietsen op de camping

3) fietsen in eigen land

Onze fietstochtjes in Frankrijk zijn best pittig. Stijle heuvels noodzaken ons tot veel pauzes. Tijdens zo een break haalt Laura fietsvakantie herinneringen op. Ze vertelt over de “horror-fietstochten” met haar ouders naar landen als Frankrijk en Italië. Als de dag van gister herinnert ze zich de ruggen van haar ouders en zus die een steeds kleiner stipje aan de horizon werden. Slingerend beklom ze heuvels en bergen, meermaals opgeschrikt door toeterende automobolisten. Een keer was Laura zelfs zo ver achterop geraakt dat ze haar familie een paar uur kwijt was. Moet je je voorstellen: ben je 10 jaar sta je daar in je eentje in een vreemd land.

Laura’s tip: kijk als eerste naar je kind. Is hij of zij echt wel een fietsvakantie type? En als je het dan toch doet, vermijd dan pittige heuvels en bergen.

Waarom zou je niet gewoon in Nederland blijven? Er is zoveel moois te zien. Er zijn fietspaden in overvloed en het verkeer in Nederland is natuurlijk helemaal gewend aan fietsers.

Wist je trouwens dat de provincie Overijssel al twee keer is uitgeroepen tot de ‘Beste Fietsprovincie’ van Nederland. Je hebt in Overijssel meer dan drieduizendkilometer (!) goede fietsknooppuntenroutes, talrijke fijne rustpunten en leuke afstaplocaties. Overijssel ontdek je het beste op de fiets! Hier lees je de leukste fietsroutes in Overijssel.

4)  Stel een beloning in het vooruitzicht

Als de kinderen het naar hun zin hebben, genieten de ouders ook. “Nog een klein stukje, dan krijg je een ijsje!” Heel gemakkelijk, maar o-zo effectief. Bij Mia werkt deze goed: “Nog een klein stukje, en dan komen we vast wel een restaurantje met free wifi tegen“.

5) Fietsen op “gekke” fietsen

Tijdens een weekend op Ameland hebben we voor de kinderen tandems gehuurd. Wat een succes was dat!! In deze video zie je hoeveel lol de meiden hebben op hun tandems.

Voor een fietsvakantie met kleine kinderen is een fietskar of een bakfiets een uitkomst. Zelf heb ik er nooit eentje gehad. Sterker nog, ik irriteerde me juist aan die grote gevaartes die bij school onhandig pontificaal voor de ingang geparkeerd stonden! De bakfietsmaffia noemden wij bakfietsloze moeders deze onaangepaste ouders. Jaloezie natuurlijk, want hoe handig is zo een bakfiets eigenlijk! Heerlijk voor de kids en slim voor de tassen met boodschappen. Maar voor papa of mama vaak wel zwaar fietsen? Met een goede bakfiets heb je daar geen last van…. Let op:

Deze winactie is afgelopen

Maak kans op een heerlijke vakantie in Overijssel inclusief een van de tien hippe Johnny Loco bakfietsen t.w.v. €2.199,!

Met gemak cruiset deze Johhny Loco bakfiets over bruggen, door parken, over de klinkers, langs paaltjes en langs de mooiste afstaplocaties. Hier lees je trouwens alles over dit geweldige vervoersmiddel. Meedoen is wel heel erg makkelijk! Schrijf je op bakfietswens in voor de nieuwsbrief, en that’s it!  Je kunt meedoen t/m uiterlijk 15 juni 2015.

winactie Johnny Loco

Meer handige tips voor een fietsvakantie met kinderen (van baby tot puber) lees ik op de website Nederland Fietsland.