Na een mooie zomerse dag loop ik wat te mijmeren langs de vloedlijn. De zonsondergang is prachtig en we hebben weer een topdag gehad bij de strandhuisjes. In het zand zie ik mooie schelpen liggen, wat krabbetjes en een paar kwallen in verschillende soorten en maten. Over kwallen gesproken, wie laat nou toch al dat afval achter op het strand?!

Veel dagjesgasten – zoals wij de strandbezoekers bij de strandhuisje noemen – blijken aan het einde van de dag te lui om naar de afvalcontainer te lopen. Blikjes, flessen, verpakkingen en zakken liggen her en der over het strand verspreid. Het is natuurlijk niet een probleem dat alleen bij de strandhuisjes leeft, ook in Scheveningen heeft de gemeente te kampen met vervuilde stranden na een mooie dag. Deze timelapse van de nachtelijke schoonmaakploegen op het Haagse strand vind ik geweldig. Wat een werk verzetten deze mensen in het donker. En die luchten, prachtig!!

Lege flessen omzetten in snoep

Mijn gedachten gaan járen terug, toen ik samen met strandvriendjes een “lucratief” handeltje bedreef. De eigenaar van de strandwinkel stoorde zich mateloos aan de lege flessen op het strand, die eerder die dag bij hem gekocht waren. Hij zette ons aan het eind van de dag in om alle lege flessen te verzamelen. Elke fles bracht een snoepje op. Meer dan eens puilden onze zakken uit van de snaai na een zonnige stranddag.

Wij blij – strandwinkel eigenaar blij – strand blij.

Strand-schoon hulptroepen

Terug bij onze strandhuisjes aangekomen zie ik wat kinderen spelen met een achtergebleven vlieger en een lekke bal. Zouden ze ook te porren zijn voor een kleine strand-schoon-opruim-actie?

zwerfafval aan zee

En ja hoor, Bettie, Jet, Pelle, Michael, Ab en Brecht vinden de overblijfselen van de dagjesgasten ook allemaal maar vies en willen graag helpen om “ons” stukje strand schoon te maken. Ik geef ze allemaal een mooie groene afvalzak van Nederland Schoon, die achteraf gezien ook nog eens heel fotogeniek blijkt 😉

Supporter van Schoon

Die zakken heb ik overigens niet bij toeval liggen. Ik ben nl. al een tijdje Supporter van Schoon. Dit houdt voor mij in dat ik zo nu en dan wel eens iets extra’s doe om mijn buurt schoon te houden. Niet dat ik nou altijd met een papierprikker op zak loop, maar ik probeer wel elke dag een stuk zwerfafval op te ruimen. Een kleine moeite en alle beetjes helpen. Wie weet is het ook iets voor jou? Hier lees je er meer over…

supporters van schoon

Binnen een half uur hebben we al heel wat afval bij elkaar geraapt. Het is echt ongelooflijk wat mensen achterlaten; van vieze luiers tot kapotte vliegers, van lege wijnflessen tot plastic donutverpakkingen.

afval op het strand

Als we klaar zijn gooien we de zakken daar waar ze horen, in de afvalcontainers. Tevreden kijken we achterom, wat een mooi stukje strand hebben we hier toch bij Bloemendaal. En de kinderen, die hebben wel wat lekkers verdiend 🙂

Leave your footprints mensen… nothing else

6 supporters van Nederland SChoon

De zon zakt langzaamaan verder in zee. De kinderen gaan weer verder met hun spelletjes en ik settle mezelf op het terras bij ons strandhuisje. Wat een “schoon” uitzicht, moet je kijken:

zonsondergang Bloemendaal strandhuisjes