Op een regenachtige zondagmorgen kijk ik wat verveeld om me heen. Wat zal ik vandaag eens gaan doen? Ik kan een hangdag inlassen maar misschien is het wel leuker om erop uit te trekken. Een rondje op het web leert me dat er een Masterclass Bier & Oesters is bij de Haarlemse hotspot Jopenkerk! Nou ben ik dol op oesters én ik ben dol op bier. Ik doe het! En neem Judith, Marlene en Mirjam mee. 

Als je in Haarlem bent dan is een bezoek aan de Jopenkerk meer dan de moeite waard. Het is een voormalig godshuis, omgetoverd tot een moderne stadsbrouwerij, grand café en restaurant. En dat ziet er geweldig uit, moet je kijken:

Bier en oesters dus.

De Jopenkerk verzorgt de proeverij in samenwerking met Marcus van den Noord van Zilt en Zalig uit Amsterdam. Leuke insight: Marcus is in 2012 nummer 10 geworden tijdens de World Oyster Opening Championship! Nou, daar gaan wij dus zo getuige van zijn.

Yu Mey Kwee is onze biersommelier en begint met: “Laat ik jullie gelijk waarschuwen, er staat op de site dat de masterclass van 15.00 tot 17.00 uur duurt, maar we lopen altijd een uur uit. 6 biertjes en minstens zoveel oesters gaat natuurlijk niet in 2 uur!”

6 biertjes, Jopenbiertjes?! Lekker! Alleen… ik moet nog rijden! Gelukkig hoeven we niet alles op te drinken, maar die oesters mogen wel allemaal op.

Judith en Marlene zijn er dol op, oesters en bier. Mirjam is al dol op bier maar heeft vandaag haar “oesterontmaagding”, zoals ze zelf zegt. Al bij de eerste oester is het duidelijk, Mirjam is per direct groot fan! Hoe werkt dat, een Masterclass Bier en Oesters

We zitten met een groepje van 12 man (en vrouw natuurlijk) om een grote tafel. In het midden staan zinken bakken waar lege oesterschelpen in gegooid kunnen worden. Vol passie (letterlijk en figuurlijk) vertelt Marcus over oesters. Ik had echt geen idee dat er zoveel te leren valt over oesters, bijvoorbeeld:

  • Er bestaan wel 120 verschillende soorten oesters.
  • Marcus haalt ze uit alle landen, van Frankrijk tot Ierland en van Kroatië tot Zweden.
  • Het paren kost oesters veel energie, hierdoor vallen ze af en worden ze dus kleiner. Een “vettere” oester vang je daarom buiten het paringsseizoen.
  • Het is alsof Marcus over wijnen praat: vet, vol, rond, hoge tonen… Hij blijkt een heuse oestersommelier.
  • De R in de maand zou betekenen dat het oestertijd is. Dat is echter jaren niet meer zo. Goede oesters kun je het hele jaar door eten.

Ook Yu Mey van de Jopenkerk is sommelier. Biersommelier. En dat voor een vrouw! (dit zeg ik overigens niet zomaar, maar daar kom ik straks op terug). Yu Mey is een bierliefhebber in hart en nieren. Haar tip: eerst aan je bier ruiken en vervolgens 3 nipjes of slokjes nemen, dan is het bier echt op smaak.

Bier en oesters proeven in 5 stappen:

Nou, daar gaan we:

  1. Eerst het bier proeven, volgens de methode van Yu Mey.
  2. Dan de oester nemen.
  3. Natuurlijk eet je de oester op door er gewoon op te kauwen en te proeven.
  4. Vervolgens slik je hem door.
  5. En tot slot neem je een slok bier.

Yummie!!!!

De eerste combinatie van Jopen Adriaan Witbier met een La Deesse Blanche oester is gelijk heerlijk. We leren dat de koolzuur van het bier de smaak van de oesters tijdelijk afzwakt, maar dat deze meteen erna weer “harmoniserend” terugkomt.

We nemen er nog nog eentje!

Al na 2 bier en 4 oesters zijn we er uit; Marcus lusten wij ook wel rauw 😉

Hij is zelf trouwens ook niet op zijn mondje gevallen: “jouw ogen gratineren alle oesters!” zegt hij lief tegen me als ik wanhopige pogingen onderneem zelf een oester te openen.

Vrouwen en bier sociaal ongewenst?

Sinds mensenheugenis is bier een populaire drank. In de vroege middeleeuwen koopt men bier bij kloosters en abdijen of drinkt men een biertje van eigen makelij: vrouwen brouwen thuis zelf bier, voor eigen gebruik.

De vrouw van tegenwoordig bestelt haar biertje natuurlijk gewoon aan de bar, toch?! Nou, niet altijd dus. Want uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen bier drinken in het openbaar niet helemaal gepast vinden! Nou jaaa…

Love Beer campagne

Met de Love Beer Campagne willen De Brouwers van Nederland vrouwen aanmoedigen zich niet te laten belemmeren door wat al dan niet gepast zou zijn, maar vooral hun eigen smaak te volgen. Dat advies volgen Judith, Mirjam, Marlene en ikzelf maar wat graag op. Cheers!

Ben je benieuwd naar de Masterklas Bier en Oesters van de Jopenkerk?

Kijk dan hier voor meer informatie.