Een stijve nek… it runs in the family. Ik hoef maar een zuchtje tocht langs mijn nek te voelen en het is gedaan! Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen tocht en wind? En is het geen broodje aap verhaal, een stijve nek door tocht?  Ik zocht het uit…

“Een stijve nek? Dan heb je zeker veel stress?!” Zei iemand laatst tegen me. Nou denk ik alleen niet dat het bij mij aan stress ligt, want op dit moment ben ik aan het genieten van een fijne vakantie bij ons strandhuisje. Dat betekent relaxen en ontspannen: boeken lezen, zonnebaden, zwemmen. Ook doe ik ‘s avonds af en toe mee met een uurtje yoga in “‘t Kluphuis”. Om het niet te warm te laten worden zetten we alle deuren en ramen dan lekker tegenover elkaar open. Drie maal raden wie er de volgende dag haar nek niet om kan draaien??

En dat ligt ’em natuurlijk niet aan het frequent omdraaien van mijn hoofd omdat strandmattie Rachel telkens foto’s zit te maken, dat begrijp je 😉

Wat is tocht eigenlijk?

Ik ben geen tocht expert maar het internet leert mij weer een hoop:

  • Tocht (of trek) is de benaming voor koude of frisse windstromen binnenshuis
  • Wind is dus buitenshuis en tocht is binnenshuis.
  • Ook lees ik dit maar vraag me af of dat waar is: Tocht zorgt dat je sneller afkoelt dan een gewone wind omdat er meer warmte van je lichaam wordt ontrokken. (?)
  • Of deze: Tocht is kouder omdat de wind door een smallere opening gaat. (?)
TIP: check mijn blog 5 tips tegen kou. Daarin schrijf ik over deze superhandige nekkruik.

nekkruik ditverzinjeniet.nl

Stijve nek door tocht, ja dat kan!

Tocht en vooral koude tocht is een belangrijke oorzaak van een stijve nek. De oorzaak is eigenlijk heel simpel te verklaren: doordat de nekspieren veel moeten werken om warm te blijven maar constant worden gekoeld en geprikkeld door de koude tocht kunnen de spieren overbelast raken. Gevolg: een stijve nek!

Gelukkig duurde hij niet langer dan een dag en kon ik snel mijn nek weer draaien om naar de mooie beachboys te gluren.