Vossenmarkt

Als je aan Brussel denkt, denk je aan de Vogeltjesmarkt. Zo een gezellig rommelmarktje met mooie vogeltjes en konijntjes, locked-up in “gouden” kooitjes. Nou, of je er nu achter staat of niet: vergeet die hele Vogeltjesmarkt. De Vossenmarkt is dé place to be als je op zoek bent naar toffe schatten, retro gadgets en andersoortig meuk. En wil je toch een vogel, dan koop je de meest mooie diertjes, gewoon van porselein.

Kijk, zo zag de Vogeltjesmarkt er in 1941 uit:

Vogelhandel, markten. De vogeltjesmarkt in Brussel, België 1941. Foto: Voor het beroemde stadhuis van Brussel vind zoals elke zondag de traditionele vogeltjesmarkt plaats. Diverse vogels worden te koop aangeboden, de grootste drukte heerst bij de zangvogels.

En zo ziet hij er nu uit:

Nou, ik pas. Bovendien hebben wij 2 katten thuis dus een vogel komt er sowieso niet in. Laura komt met het goeie idee om naar de Vossenmarkt te gaan. Leuk! Ik ben daar al eens eerder geweest en ging er weg met een geweldige retro, seventies vaas en een leuk ook schilderijtje. Alles voor een prikkie!

De marollen, Brussels oudste volkswijk.

De Marollen (Frans: Les Marolles) is de oudste volksbuurt van Brussel, gelegen tussen het Justitiepaleis en het Zuidstation. In het hart van de Marollen bevinden zich de Miniemenkerk, de Kapellekerk en het Vossenplein, bekend van de rommel- en brocantemarkt die er dagelijks plaatsvindt.

Het is 10.30 uur als ik met Laura, Sanne en Mia in de Marollen aankom. Het was nog een hele tour want we zijn maar liefst 3 keer verkeerd gegaan met de metro! (altijd weer even wennen ;-))We gaan vandaag een tienerproof stadswandeling doen (die route volgt nog) en de Vossenmarkt is onze eerste stop.

De Marollen voelt voor mij een beetje als De Pijp in Amsterdam. Multicultureel & hip. Leuke bars, wat vage telefoon-reparatie-shops maar vooral veel antiekhandelaars en de tweedehandswinkels in de omgeving.

IMG_6315.JPG

tweedehandswinkel Brussel

Daar is hij dan, de Vossenmarkt in Brussel

Na ons te hebben vergaapt aan divers mooi oud spul komen we aan op de Vossenmarkt. De eerste aanblik valt ons een beetje tegen en vooral Laura kan een “wat een chaos!!” niet onderdrukken.

Maar op het eerste laken dat ik tegenkom spot ik gelijk al een aantal schatten. Alleen.. ik kan niets kopen!! Ik ga niet de hele dag rondlopen met bijv. deze prachtige bloementrommels.

Of het schilderij, wat zou het kosten? Ik vraag het maar niet voordat ik alsnog in de verleiding kom.

Ik rommel wat in een doos met spul wat op het eerste gezicht eerder lijkt op vuilnis en zie @#$%^& 3 prachtige Keulse potten voor mijn verzameling! Laat ik nou verstandig zijn…

Kijk dan, er ligt zó veel moois. Ik zou hier de volgende keer eens met een aanhanger naartoe moeten?

Stel je voor dat je een groot oud huis hebt, de vloer is witgeschilderd en bij de schuifdeuren van de kamer en suite zet je deze porseleinen herder op wacht (hij staat een beetje linksachterin). Prachtig!

Dit vind ik ook altijd zo interessant, oude foto’s. Wie is dit meisje, waar woonde zij en hoe zag haar leven er destijds uit? Ik zou er wel een plekje voor weten bij mij thuis. Mooie oude lijst, bol glas nog helemaal in tact. Maar ja…

Voodoo! Deze raak ik liever niet aan. Wel een mooi plaatje zo 🙂 Voor Laura, Sanne en Mia is het nu echt genoeg: “Weg bij deze zooi hier!”

IMG_6308.JPG

Vossenmarkt in Brussel, I”ll be back…

De leukste vlooienmarkt van Brussel is het hele jaar elke dag open van 6u tot 14u en in het weekend tot 15u.

Adres:
Place du Jeu de Balle- 1000 BRUXELLES