Laat ik gelijk maar met de deur in huis vallen: ik ben DOL op autorijden. Waarom dan dit stuk over reizen met de trein? Nou, soms is het helemaal niet handig om van A naar B te reizen met de auto. Als je naar een groot event in de hoofdstad gaat bijvoorbeeld, waar het zo druk is dat de auto echt geen optie is. Neem Sail Amsterdam, Laura en ik gaan fijn met de trein en dat is op alle fronten gezelliger maar bovenal… voordeliger! Kijk maar: 


De auto laat ik dus staan, dat scheelt bovendien een hoop parkeerkosten (5 euro per uur!). Ook fijn: we hoeven niet te stressen om een parkeerplek te vinden. Station Haarlem is voor mij maar 10 minuten fietsen. Pech alleen dat mijn mooie fiets uit de voortuin is gestolen.

Bewaakte fietsenstalling

Gelukkig mag ik de fiets van Mia’s vriendin Kiki lenen. Daar moet ik natuurlijk wel superzuinig op zijn. Voor slechts 1,30 euro (per dag!) parkeer ik de fiets in de bewaakte stalling van de NS.

Hoe zit het met de OV-fiets?

Op veel station in Nederland kun je voor – schrik niet – 3,15 euro per 24 uur een OV-fiets huren. Hoe voordelig?! All you need to do is een jaarabo af te sluiten voor 10 euro. Ideaal natuurlijk als je een dagje een leuk stadscentrum per fiets wilt verkennen.
Dat was ook het plan van Laura en mij: op een OV-fiets de hotspots bij Sail Amsterdam bezoeken. Lekker touren door Amsterdam-Noord, een beetje zonnebaden, een drankje erbij. Maar het werd ons afgeraden vanwege de drukte. Ik mag van de aardige fietsbewaker een OV-fiets uitproberen. Fietst nog lekker ook!

Het Amsterdam-Noord fiets idee bewaar ik voor de volgende keer. Hier lees je waar de OV-fiets allemaal te huur is.

Starbucks, AH to go en HEMA

Wat ook fijn is van reizen met de trein vind ik de winkeltjes en Starbucks op de stations. Even snel wat blarenpleisters scoren (HEMA), een paar stukken fruit (AH) en een lekkere Starbucks. Terwijl je een paar minuten later in de coupé gezellig bijkletst of juist een beetje wegdroomt, trekt het landschap aan je voorbij en nip je relaxt aan je bak koffie.

Halen we het pontje naar de overkant?

Niet alleen handig, maar ook nog eens superleuk: het pontje over ‘t IJ (gratiz). Wij nemen hem naar Eye en genieten van al het leuks dat Amsterdam Sail te bieden heeft. Best fijn met de trein zo, en we hebben nog een perfecte aansluiting ook.

Wil je zien hoe wij deze geweldige Sail dag beleeft hebben? Bekijk de video hier:

Dal voordeel bij NS

Reis je zelf veel met de trein en heb je de mogelijkheid om buiten de piekuren te reizen? Dan kan dat nog veel meer voordelen opleveren. Denk bijv. aan extra korting op je treinkaartje (wel 40%, ook voor 3 medereizigers)! Meer hierover lees je hier.

En wat heb ik nu aan reiskosten bespaard?

Met de trein: retourticket Haarlem – Amsterdam Centraal 8,20 euro  en fietsenstalling 1,30 euro = 9,50 euro

Was ik met de auto gegaan: dagkaart parkeren 36,- euro en benzine 10,- euro = 46,- euro (en dan bereken ik afschrijving e.d. nog niet eens mee).

= 36,50 euro besparing!!