Ben jij een échte bierliefhebber en gek op culinaire hoogstandjes van biologische streekproducten? Dan is Restaurant Dwars in de Jordaan in Amsterdam voor jou the place to be! Ik deed er laatst een bier & spijs proeverij, om de opening van het Bockbierseizoen te vieren. Lekker joh, moet je kijken:

De Jordaan in Amsterdam, wat is het daar toch gezellig. Een paar weken terug deed ik er een superleuke streetart tour en viel mijn oog al op Restaurant Dwars. Niet wetende dat ik een paar dagen later een uitnodiging zou krijgen om er te gaan proefeten!

Chef-eigenaar Jo Vaessen van Restaurant Dwars vertelt:

“Ik kook altijd met respect voor dieren en de aarde. Hierbij gebruik ik zoveel mogelijk Nederlandse streekproducten, liefst uit de omgeving van Amsterdam. (Denk hierbij aan kaas uit de Beemster, vlees van Blaarkopkoeien, Texels lam, wilde oesters uit de Waddenzee, vis met het verantwoorde MSC certificaat, groenten en fruit van eigen bodem). Natuurlijk alles in het seizoen en zoveel mogelijk biologisch en duurzaam”.

Maar waarom bier en geen wijn? “Een druif is maar een druif en met bier kan je zoveel meer” luidt zijn antwoord… Biersommelier Fiona de Lange vult dit gepassioneerd aan met leuke feiten en anekdotes over Bockbier (daarover verderop meer).

4 x bockbier

Bockbier proeven met bloedworst en gebakken haring

Daar schrik ik even van. Maar dat heb ik al snel hoor met culinaire hoogstandjes, wat de boer niet kent… 😉 Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk smaken van je bord combineert en “pairt” met het bier. We gaan er voor!

We genieten van een  3-gangen menu en telkens gaan de bordjes schoon leeg. Het is echt culinair genieten! En dat op een woensdagmiddag… Ik vond qua gerecht het ijs van tomaten (!) heel erg lekker en qua bier de Budels met Honing.

Bockbier weetjes

 • In de periode tussen oktober en februari (herfstbok) en maart tot en met juni (lentebok) wordt er veel bockbier gedronken.
 • Als er over bockbier gesproken wordt zie je twee verschillende schrijfwijzen: bokbier en bockbier. Beiden worden in Nederland gebruikt.

 • De naam bockbier is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw in Beieren (Duitsland). Het bier zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. Einbeck was in de Middeleeuwen een beroemde bierstad in Nedersaksen. “Einbecker Bier” werd op z’n Beiers als “Ainpöckisch Bier” uitgesproken, verkort “Ainpöck” en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om “Ein Bock”. Met een bok heeft de naam dus niets te maken, hoewel tegenwoordig op vele etiketten wel een bok wordt afgebeeld.
 • En voor de échte liefhebber de kenmerken van Bockbier:
  Stamwortgehalte: 15,5 % Plato of hoger
  Alcoholgehalte: vanaf 6,5 volumeprocenten
  Kleur: goudgeel tot donkerbruin
  Smaak: moutig tot zoet

Vrouwen en bier

Wat denk je… uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen bier in het openbaar drinken sociaal ongewenst zouden vinden?!  Tsss… Aan deze tafel zitten managers van o.a. Iens en Viva, Nederlands bekendste Biersommelier en een stoere meid die culinaire biertours door Amsterdam verzorgt. Met de Love Beer Campagne willen De Brouwers van Nederland vrouwen aanmoedigen zich niet te laten belemmeren door wat al dan niet gepast zou zijn, maar vooral hun eigen smaak te volgen. Wij doen mee!

Restaurant Dwars
Egelantiersstraat 24
1015 PM  Amsterdam