Of ik zin heb ik circuittraining… Nou, daar moet ik even over denken. Zou mijn lichaam dat na amper 3 weken sportschool wel aankunnen? De voordelen van circuittraining zijn niet uit de lucht: het is een intensieve full-body workout, goed voor de lijn én om spiermassa te kweken. Klinkt goed, ik probeer het!

Toen Jet en ik onze rondjes door Middenduin nog renden zagen we altijd hetzelfde groepje “bootcampers” buffelen. Ze renden heuvel op, heuvel af, maakten de gekste sprongen en met een beetje pech (of zouden zij het als geluk zien?) moesten ze nog aan de slag met attributen als touwen en autobanden ook.

“Mij niet gezien!” dacht ik altijd, “van een simpel rondje hardlopen krijg ik al pijn in mijn knieën, laat staan van een dergelijke krijgers work-out”.

kettlebells Smile Sport

Toch is dat een verkeerde inschatting van mij geweest. Een bootcamp training of een circuittraining is inderdaad zwaar, maar kan je op eigen tempo invullen en opbouwen. Bij dit soort trainingen ligt de focus op het verbeteren van conditie, kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, snelheid en behendigheid. En doordat je heel afwisselend traint, verschilt de belastbaarheid en intensiteit en is de kans op blessures zelfs kleiner.

Slide background

Onze eerste keer circuittraining

Inmiddels ben ik (tijdelijk?) gestopt met hardlopen en train ik naar 100% tevredenheid bij Smile Sport in Haarlem (meer over deze switch en het leuke van trainen bij een sportschool lees je hier). Ook bij Smile staat circuittraining meerdere keren per week op het rooster.

Jet en ik kijken angstig naar ons groepje mede-sporters. Ze zien er sowieso heel ervaren uit zo met hun speciale fitness handschoentjes aan. “Het is wel handig om die te hebben, dan heb je meer grip als je bijv. in de touwen moet klimmen”. Touwklimmen?! Jet en ik beginnen gelijk voortijdig te zweten en haasten ons naar de balie om de handschoentjes te kopen.

voordelen circuittraining

We doen 12 verschillende oefeneningen 1 minuut lang. Vervolgens wisselen we direct van toestel. Het totale rondje van 12 oefeningen doen we 2 keer. Na deze circuittraining hebben we ons hele lichaam zowel op kracht als op conditie getraind!

Ik doe de watjes-variant touwklimmen 🙂

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=kZXej0CoefI[/embedyt]

De fijnste oefening vind ik de kettlebell swing en de zgn. “back fly”. De “ring press” vind ik ronduit afschuwelijk.

De voordelen van circuittraining op een rijtje:

  • Je conditie verbetert.
  • Je lichaamskracht/spierkracht neemt toe.
  • Je krijgt sterkere botten.
  • Minder kans op blessures.
  • De tijd vliegt voorbij, binnen no-time heb je een complete workout afgewerkt.

En wat is dan het nadeel?

Nou… als je het voor de eerste keer een circuittraining gaat doen, dan heb je kans dat je de volgende paar dagen niet heel goed kunt lopen en lachen 😉 Mijn god, wat een spierpijn in mijn buik! En in mijn armen, benen en borstspieren… Wat misschien een goed idee is: thuis vast voor-oefenen met de 7-minute workout. Wat dat is heb ik hier beschreven. Circuittraining, ik ben GROOT fan!

Smile Sport logo

Smile Sport Haarlem
Korte verspronckweg 7-9, Haarlem
Tel: 023-5270864
info@smilesport.com
lesrooster