Bier en herfstgerechten zijn een match made in heaven. Steeds meer creatieve chefs ontdekken hoe goed deze smaken bij elkaar passen. Nou kan ik mezelf niet bepaald een chef noemen, maar deze makkelijke mosterdsoep met bier maak ik zo klaar en is om te smullen!

Bier is toch om te drinken?” vraagt Mia als ze mij de soep ziet maken.
Met bier kun je ook lekker koken. Maar jij krijgt soep zonder bier!” antwoord ik terwijl ik een halve Herfstbok door de soep roer.

Deze reactie kon ik verwachten: “Oh jammer…

Ingrediënten mosterdsoep met bier:

(4 pers)

50g boter
60g bloem
1 l kippenbouillon
1/2 flesje “zoet” bier (oud bruin, bokbier of trapistenbier)
3 eetlepels grove mosterd
1 el honing
1 prei, in kleine ringen gesneden
100 g gerookte spekreepjes
créme fraiche

Bereiding

Smelt de boter in een ruime pan. Laat de boter niet bruin worden. Voeg dan de bloem toe en roer dit met een garde tot een roux. Schenk dan onder voortdurend roeren langzaam de bouillon en het bier toe en blijf roeren tot er een gladde soep ontstaat. Voeg vervolgens de mosterd en honing aan de soep toe.

Bak ondertussen de spekjes en doe deze samen met de prei bij de soep. Laat nog een paar minuten koken.

Serveer de soep in mooie kommen of – zoals in mijn geval – in mooie mokken van Le Creuset. Garneer de soep met wat prei en eventueel een toefje crème fraiche.

Eet smakelijk!

Bier, ik hou er van: