Bier en herfstgerechten zijn een match made in heaven. Steeds meer creatieve chefs ontdekken hoe goed deze smaken bij elkaar passen. Nou kan ik mezelf niet bepaald een chef noemen, maar deze makkelijke mosterdsoep met bier maak ik zo klaar en is om te smullen!
“Bier is toch om te drinken?” vraagt Mia als ze mij de soep ziet maken.
“Met bier kun je ook lekker koken. Maar jij krijgt soep zonder bier!” antwoord ik terwijl ik een halve Herfstbok door de soep roer.
Deze reactie kon ik verwachten: “Oh jammer…”
Ingrediënten mosterdsoep met bier:
(4 pers)
50g boter
60g bloem
1 l kippenbouillon
1/2 flesje “zoet” bier (oud bruin, bokbier of trapistenbier)
3 eetlepels grove mosterd
1 el honing
1 prei, in kleine ringen gesneden
100 g gerookte spekreepjes
créme fraiche
Bereiding
Smelt de boter in een ruime pan. Laat de boter niet bruin worden. Voeg dan de bloem toe en roer dit met een garde tot een roux. Schenk dan onder voortdurend roeren langzaam de bouillon en het bier toe en blijf roeren tot er een gladde soep ontstaat. Voeg vervolgens de mosterd en honing aan de soep toe.
Bak ondertussen de spekjes en doe deze samen met de prei bij de soep. Laat nog een paar minuten koken.
Serveer de soep in mooie kommen of – zoals in mijn geval – in mooie mokken van Le Creuset. Garneer de soep met wat prei en eventueel een toefje crème fraiche.
Eet smakelijk!
Bier, ik hou er van:
- Zo was ik laatst bij Restaurant Dwars in Amsterdam waar ik een bier- & spijsproeverij mocht genieten.
- Van de zomer heb ik een opfriscursus biertappen gekregen, bij onze strandhuisjes.
- En in de Jopenkerk in Haarlem deed ik een masterclass bier & oestersproeven
Bier in soep? Ik ga het proberen maar het zal mij benieuwen. Ik vond je andere soep, die Marokkaanse echt heel lekker. PS inderdaad erg mooie bekers.
Ja die bekers zijn mooi. De foto’s ook. En de soep lijkt me erg lekker. Bij mij thuis eten ze liever alleen ouderwetse tomatensoep met balletjes. Denk niet dat ik de mosterdsoep hier kan slijten haha.
Wat een mooie bekers, alleen al daardoor lijkt de de soep me heerlijk!
Ik ben gek op soep! Dank voor het delen, hij lijkt me erg lekker
Mmmhh!! Ik ben DOL op mosterdsoep! Ik heb het alleen nog nooit zelf gemaakt. Maar dit recept durf ik wel te proberen. Ik sla ‘m op in m’n favorieten!
Leuk Loes, ik ben benieuwd of je het wat gaat vinden 🙂
Hmz…afhankelijk van het biertje… Lekker witbiertje bij mosselen, een trappistje bij een kaasplankje, IPA bij de borrelhapjes, pils bij Chinees eten…mmm…er zijn heerlijke combinaties te maken!!! Ik doe mee!!!