Asustor NAS

Deze week trek ik de deur bij Sanoma definitief achter me dicht om voor mezelf te beginnen. Leuk! Spannend!! Het is nu wel de hoogste tijd om op administratief vlak wat orde op zaken te stellen. Op virtueel administratief vlak welteverstaan. Hoe ga ik alles documenteren en goed bewaakt en georganiseerd opslaan? Iemand raadt me een NAS aan… Een NAS?!

Ja, een NAS, een Network Attached Storage. Dit is in principe een hele eenvoudige computer met 1 of meerdere harde schijven die je met een netwerkkabel aan je thuisnetwerk koppelt.”

Uhhh?

Wat is een NAS en wat heb je er aan?

Wat ik wil is op een eenvoudige wijze overzicht houden over al mijn digitale foto’s, video’s, muziek- en werkbestanden? Ik wil deze bestanden kunnen benaderen, waar ter wereld ik ook ben, vanaf elke computer, telefoon, tablet of internet. Het antwoord blijkt simpel: met een goede NAS!

Ik scoor de ASUSTOR AS3102T, een NAS die ook nog eens gezien mag worden.

Asustor AS3102T NAS

Tja en daar staat die doos op tafel. Ik wacht 1 dag, 2 dagen, 3 dagen… maar dan moet ik er toch echt aan geloven. Ik ga de NAS helemaal ZELF installeren!

De online handleiding loodst me stap voor stap met heldere foto’s perfect door de installatie heen. Ik schroef de boel open, koppel de harde schijven, schroef alles vast en weer dicht en dan is het tijd voor koffie. De eerste stap is genomen!

Asustor NAS

Nu moet ik de NAS koppelen aan mijn thuisnetwerk. Ook daar draai ik mijn hand klaarblijkelijk niet voor om en nu is het gelijk tijd voor stap 3: de software installatie. Het is niet te geloven, maar ook dit proces doorsta ik prima! Het is helemaal niet moeilijk hoor, gewoon via een app die je op je telefoon kunt installeren.

Nu is het een kwestie van het checken van je devices en apparaten of ze de NAS gaan herkennen. Op mijn Apple apparaten lukt dat perfect maar mijn Windows laptop heeft er wat meer moeite mee, dit komt door de Firewall.

Niet veel later zit ik glunderend van trots op de bank mijn NAS in te delen en bestanden over te zetten.

Nog wat extra informatie voor de hardcore techneuten:

Stream zonder problemen 4K-content naar je tv met de Asustor AS3102T. De NAS kan gepland trancoderen en stuurt films en series in de beste kwaliteit naar elke gewenst apparaat. Verbind de NAS met het internet en je hebt altijd en overal bij je foto’s, films en series. De NAS beschikt over een gebruiksvriendelijke Nederlandstalige interface met veel apps, zoals een download en een back-up server. De NAS direct via een de HDMI-poort aan te sluiten op je tv of monitor.

Meer over de Asustor NAS lees je hier.