Tijdens de laatste vakantie in Portugal kreeg ik een bakje lichtgele bonen geserveerd bij de vinho verde. Nieuwsgierig als ik ben, zeker als het om eten gaat, vroeg ik de eigenaar wat het was. Very healthy, zei hij, Tremoços!

Hij liet me zien hoe je met je tanden een opening maakt in het velletje, om vervolgens de lekkere, beetje zoutige boon er uit te ‘knijpen’. Volgens hem een typisch Portugese borrelsnack. Maar de Engelse naam, dat wist hij niet.

lupine boontjes - OHIMP

Tremoços=Lupineboon

Gelukkig hebben we Google. De Nederlandse benaming voor Tremoços is Lupineboon. En inderdaad, het is een gezond boontje, een heuse powerpeul. De Lupineboon komt van de Lupineplant. En die is eigenlijk overal goed voor. Maar laten we beginnen met de boon.

Goed voor immuunsysteem

Heb je van die witte vlekjes op je nagels? Dat kan een teken zijn dat je immuunsysteem niet optimaal werkt. Dus neem gauw een boontje! De Lupineboon bevat veel zink. Dit mineraal is een hulpbron voor je immuunsysteem, het zorgt ervoor dat je sneller opknapt na een infectie.

Rijk aan vezels

De Lupineboon is een vezelbommetje. Goed voor je darmen dus. De lupineboon geeft door al die vezels snel een verzadigd gevoel. Handig als je wat af wilt vallen. Voeg gekookte lupinebonen toe aan je smoothie en je kan er even tegenaan.

Geschikt voor vegetariërs

De lupineboon bestaat voor bijna 40% uit eiwit. Heel geschikt dus als vleesvervanger. Op internet vind je heerlijke vegetarische recepten met lupinebonen. En wil je de boontjes aanschaffen? Ik vond ze hier voor een mooi prijsje. Gelijk maar een flesje Vinho Verde erbij besteld.

Smeren met Lupine

In het oude Egypte werd de Lupinebloem al gebruikt als beautyproduct. Hoe we dat weten? Via de blogs uit die tijd: het staat beschreven op papyrusrollen. Gelukkig is die kennis niet verloren gegaan en kan jij ook nog smeren met Lupine. Lupine-extract is rijk aan fytinezuur. Die naam mag je snel weer vergeten. Wat belangrijker is, is dat het een vitaliserend effect heeft op je huid. Lupine remt ook de collageenafbraak. En dat helpt weer om je huid elastisch, stevig en jong te houden.

ZOIY creme met Lupine

Zoiy dagcreme en cleansinglotion

Natuurlijk geloof ik dit alles niet zomaar. Via Solobiomooi probeer ik de dagcrème en cleansing lotion van Zoiy met, je raadt het al, lupine. Alleen al de verpakking is om te smullen. En ook niet onbelangrijk: alle ingrediënten zijn natuurlijk. De cleansing lotion ruikt lekker en geeft een fris, echt schoon gevoel. Ik ben vooral groot fan van de dagcreme. Mijn winterse rode vlekken zijn eindelijk verdwenen!

Of ik er piepjong uitzie? Zo voelt het in ieder geval wel!