hihgline

Zoals ik al eerder schreef, bracht ik vorige maand een bezoek aan New York. Eén van de hoogtepunten was een wandeling over the High Line. Maar wat wil je ook? Het was midden december en het was 20 graden…..Heerlijk toch? Maar wat is the High Line eigenlijk? Ik ga ’t je vertellen.

Cool stadspark op niveau

The High Line is een stadspark op niveau. Letterlijk. Het is gelegen in het bekende Meat Packing district, en loopt zo’n anderhalve kilometer door tot aan W 30th Street. Het heeft een vrij bijzondere ontstaansgeschiedenis en dat maakt het juist zo leuk. Vooral ook omdat er een Nederlands tintje aan toegevoegd: ontwerper Piet Oudolf is verantwoordelijk voor de tuinarchitectuur op the High Line. In 2011 is het park open gegaan.

highline

Medio december en 20 graden…bizar! Je ziet mij – Saskia – hier rechts op de foto. Don’t worry, je gaat me vaker terug zien op OHIMP 🙂

In de “voet”sporen van Parijs

Die Nederlandse invloed is niet het enige wat het park zo bijzonder maakt. Het bijzondere er aan is dat het gebouwd is op een spoorlijn. Deze spoorlijn stamt uit 1860 en werd aangelegd in het toen nog dunbevolkte deel van Manhattan om vlees te vervoeren van en naar dit gebied. Toen met de loop der jaren de drukte toenam, werd een deel van het spoor op een verhoogd viaduct aangelegd en kreeg het de naam High Line. In 1980 werd het spoor afgesloten en raakte het in verval. Al in de jaren ’90 ontstond het plan om er, naar Parijs’ voorbeeld, een park van te maken. Dat duurde nog tot 2011, toen kwam het park er echt.

highline3

Slenteren en gluren

Ik bracht een bezoekje aan the High Line op één van de warmste dagen van december: het was er bijna 20 graden! Een ideale temperatuur om lekker over the High Line te slenteren en te genieten van het aparte uitzicht, o.a. op de rivier de Hudson. Het idee dat je boven de stad loopt tussen het groen en allerlei beplantingen, maar ook dat je tussen de huizen door loopt (en hier en daar lekker naar binnen kunt gluren) is fenomenaal.

Tussen de paden en het groen zie je nog veel verwijzingen naar de oude spoorlijn: je ziet de bielzen, het spoor en hier daar zelfs een wissel. Gaaf! Daarnaast zijn er een aantal kunstobjecten te zien en zijn er diverse loungebanken geplaatst zodat je heerlijk kunt genieten van de rust. Hoewel deze rust maar relatief is, want het kan er behoorlijk druk zijn.

High Line - OHIMP

Hoe kom je bij the High Line:
Er zijn verschillende plaatsen waar je omhoog kunt om bij High Line Park te komen. De trap of lift bij 14th street is het makkelijkst te vinden, want je ziet High Line Park al in de verte.  Bovendien kom je dan door dus het coole Meat Packing district, dat een hele fijne sfeer heeft. Je vindt er allerlei winkels en foodmarkets, zeker ook de moeite waard om te bezoeken.

Metro: de blauwe A, C of E trein stopt bij 14th street. Rechtdoor lopen naar het kruispunt en je ziet High Line al in de verte.

Taxi: vraag de chauffeur je af te zetten bij 14th Street entrance High Line Park. Hij zal je bij de trap naar boven afzetten.

Hier bezoek je the High Line official website.

highline4

Oh enne: ook wel prettig in deze dure stad: de toegang is geheel gratis! Meer foto’s zien? Kijk dan op mijn fotografie website

Andere New York blogs op OHIMP: