beslag griesmeelcake met kokos en ananas

Bij griesmeel denk ik aan oerhollandse pap en pudding. Aan gekookte melk met vellen. Jak! Niks voor mij dus, dat griesmeel. Of toch?

Gries = grof

Griesmeel is niets meer of minder dan grof gemalen tarwe, spelt, mais of rijst. Aan dat grove heeft dit goedje ook zijn naam te danken. Gries komt van het middeleeuwse woord gruus, wat grof gemalen betekent. In de supermarkt in Nederland vind je vooral griesmeel van tarwe, maar online kun je ook speltgriesmeel kopen. En griesmeel is helemaal niet zo oerHollands. Rond de Middelandse Zee eten ze het ook. Daar wordt het gemaakt van durumtarwe en is het wat geler van kleur. In onze supermarkten heet griesmeel van durum meestal semolina (de Italiaanse soort) of semoule (uit Frankrijk).

griesmeel algemeen

Varieren met griesmeel

Met zo’n grof gemalen goedje kun je veel meer maken dan de bekende pap of pudding. Een speurtocht op het web levert heel veel lekkers op. Wat dacht je van stokbrood met griesmeel, of een heerlijke griesmeelsouffle? Ik heb net via Marktplaats een schattig klein ananasbakvormpje gescoord, dus kies ik voor een recept waarmee deze helemaal tot zijn recht komt: een supersimpele cake met griesmeel, kokos en ananas. Zonder suiker. Met speltgriesmeel was hij zelfs nog een tikje gezonder geweest, dat probeer ik de volgende keer.

bakvormen griesmeel

Ingrediënten griesmeelcake met kokos en ananas

De ingrediënten hieronder zijn genoeg voor een gewone tulband. Omdat ik mijn ananasvompje wil vullen neem ik er een kleine tulband bij.

  • 250 g griesmeel
  • 150 g kokosbloesemsuiker (met gewone suiker kan het ook)
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 g kokosolie, gesmolten
  • 125 ml yoghurt (met volle of griekse yoghurt is het het lekkerst)
  • een halve verse ananas, kern verwijderd, in stukjes
  • 5 flinke eetlepels geraspte kokos

Tip: In plaats van zelf verse ananas snijden, kun je ook een doosje bevroren ananasstukjes nemen. Dan wel op tijd ontdooien, zodat je ze goed kunt pureren in de blender.

ananas in de blender

Bereiden griesmeelcake met kokos en ananas

Verwarm de oven voor op 170°C. Vet een tulband in met neutrale olie en bestuif met griesmeel. Blender de ananas tot een dunne moes. Doe het griesmeel, kokosbloesemsuiker en bakpoeder in een kom. Voeg de gesmolten kokosolie, de ananas, de kokos en de yoghurt toe en meng door elkaar. Schenk in de tulband en bak in 50-60 minuten gaar. Laat de cake eerst afkoelen in de vorm en stort hem dan uit op een bord. En klaar is je griesmeelcake!

griesmeelcake met kokos en ananas

Wat is jouw favoriet met griesmeel?

Ik ben sinds de ontdekking van griesmeel als bakproduct een groot fan. Deze cake is lekker, maar er kan vast meer. Heb jij ook een recept met griesmeel dat ik MOET proberen? Ik hoor het graag in een reactie hieronder dan kan ik hem snel uitproberen!