apps om films te makenFilmpjes maak ik de laatste tijd steeds vaker. Vaak vragen mensen mij hoe ik mijn filmpjes en video’s in elkaar zet. In dit artikel laat ik je aan de hand van mijn 3 favoriete apps om films te maken zien hoe eenvoudig het is. Echt, iedereen kan het. Helemaal met de eerste twee apps:

A picture is worth a thousand words… Laat staan een video! Fan ben ik van de korte Instagram video’s. In 15 seconden kun je een perfect miniverhaaltje vertellen. Maar ook de filmpjes of Facebook vind ik erg geslaagd: ik zie ze graag en ik maak ze graag. Dat doe ik het liefst op mijn iPhone. Dan heb ik de apps en al mijn foto’s en video’s gelijk paraat.

Of het moeilijk is, om een filmpje te maken? 

Nee hoor, helemaal niet. Er zijn apps die je het werk helemaal uit handen nemen en er zijn apps waarbij je wel zelf de regie kunt voeren. Aan de “knoppen draaien” kun je sowieso altijd, dus je hebt gewoon invloed op de uiteindelijke output. In volgorde van makkelijkheid zijn dit mijn favoriete apps om films te maken:

 1: Magisto

De app Magisto maakt aan de hand van beeldmateriaal dat je zelf selecteert een complete video voor je. Dit kunnen foto’s zijn maar ook video’s. De lengte van je film kun je zelf bepalen en ook welke muziek je wilt toevoegen is up to you. Er zijn allerlei thema’s waar je uit kunt kiezen om je video vrolijk en speels te maken. Kijk, deze video heb ik met Magisto gemaakt door Magisto laten maken van totaal verschillende filmpjes. Magisto heeft momenten geselecteerd, gespeeld met het geluid, grafische elementen toegevoegd en er een leuk geheel van gemaakt:

Magisto is gratis.
Download de app hier voor iPhone.
Download de app hier voor Android.

2: Flipagram

Flipagram is een app die ik vaak gebruik voor het maken van stop-motion filmpjes of een slideshow. Als je een aantal foto’s neemt vanaf hetzelfde punt op verschillende tijdstippen kun je superleuke effecten krijgen. In de app zelf is het een kwestie van uploaden, sorteren en eventueel weer muziek of zelfs een filter toevoegen. Deze video is gemaakt door foto’s achter elkaar te zetten die ik gemaakt heb op een vaste plek gedurende 3 maanden op elke vrijdag. Er had eigenlijk nog wel een goed muziekje bij gemogen 😉

Flipagram is gratis maar voor 1,99 euro kun je ook de betaalde versie nemen, dan maak je video’s zonder logo/watermerk.

Download de app hier voor iPhone.
Download de app hier voor Android.

iMovie, mijn favoriete app om films te maken

Een Quentin Tarantino zul je er niet mee gaan maken, maar iMovie heeft mij nog nooit gelimiteerd of in de steek gelaten. Video’s, foto’s en muziek kun je toevoegen, via schuifknopjes bepaal je de welke stukjes je uit video’s wilt laten zien, je hebt controle over de overgangen, je kunt zelf inspreken, filters toevoegen etc. etc. Wat ik een hele fijne feature vind is dat je beelden in iMovie versneld en vertraagd kunt laten afspelen. In deze video, die ik van de week maakte op de Pier van IJmuiden, heb ik vooral veel slowmotion toegevoegd:

Er is volgens mij wel een nadeel voor mensen die niet met Apple werken: iMovie is alleen beschikbaar op Apple producten.

iMovie kun je hier downloaden, mocht je de app niet al standaard bezitten.

Ik ben benieuwd, wat zijn jouw favoriete apps om films te maken?