Met noten op je ideale gewicht komen? Dat kan! Het lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar met noten kan je afvallen en daarna je ideale gewicht behouden. Noten hebben een slechte reputatie voor wat betreft gewichtsverlies. Deze voedingsitems zitten tenslotte vol vette en daarom gaat men ervan uit dat ze je juist dik maken. Dit is verre van waar. Lees maar…

Wist je dat het regelmatig nuttigen van noten je juist kan helpen om je gewenste lichaamsgewicht te behouden of bereiken? Het is zelfs een goed middel om de risico’s van overgewicht te verkleinen. De voedzame en lekkere noten hoef je dus niet te vermijden.

Amandelen, cashewnoten, hazelnoten…

Maar ook kastanjes, macadamia noten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten kunnen goed passen binnen je afslankplan. Ze zijn daarnaast ook heel goed voor je gezondheid, omdat deze noten boordevol vitamines en mineralen, bouwstoffen zitten. Wist je dat bijv. amandelen ook heel goed voor je huid zijn? Je lees er hier alles over.

Noten zijn goede vervangers van ongezonde snacks zoals, chips, koekjes of ander snoepgoed. Het is een gezondere optie en helpt je juist bij het behalen van je gewichtsdoelen. Op zo een manier maken noten het ook makkelijker om je dieet vol te houden.

afvallen met noten

En hoe werkt dat dan, afvallen met noten?

Noten zitten vol stoffen die je op meerdere fronten helpen gewichtsafname te stimuleren. Het zijn daarom ideale snack-keuzes. Zij die willen afslanken kunnen genieten van de volgende voordelen van noten:

  • Noten hebben een eetlustremmende werking op je lichaam.
  • Noten zorgen ervoor dat je lichaam minder calorieën opneemt.
  • Noten verhogen je energieverbruik.
  • Noten geven de rest van je voeding een lager glycemische index.
  • Noten maken je gevoeliger voor insuline.

Kortom:

Noten zitten boordevol voedingsvezels, goede vetten en eiwitten die je snel een verzadigt gevoel geven. Ze doen dit door verzadigende hormonen in het spijsverteringsstelsel aan te maken. Grijp je dus naar noten als tussendoortje dan zul je minder snel trek hebben later op de dag.

Daarnaast zorgen de voedingsvezels in noten ervoor dat niet alle calorieën in je lichaam worden opgenomen. Zo een 5 tot 15% worden niet in je lichaam opgenomen dankzij de vetten in noten. De calorieën die wel worden opgenomen worden sneller verbrand omdat je lichaam zich extra moet inspannen om de noten te verteren.

Zit jij op een GI Dieet of Paleo Dieet? Dan zijn noten ook een goede keuze voor jou, omdat noten je bloedsuikerspiegel constant houden. Dankzij de vele voedingsvezels en vetten worden zij trager verteerd door je lichaam, waardoor je bloedsuikerspiegel niet zo snel zal stijgen. Met een stabiele bloedsuikerspiegel heb je minder snel trek. Een laatste voordeel is het effect op de gevoeligheid voor insuline dankzij de vele enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. Deze vetten verbeteren je gevoeligheid voor insuline, waardoor de risico op gewichtstoename door insulineresistentie lager wordt.

Lekkere OHIMP recepten met noten:

  • Bananenbrood met walnoten. Lees het recept hier.
  • No-bake snack van appel en amandel. Het recept lees je hier.
  • Een heerlijk oathie recept met een mix van noten.
  • Een smoothie met venkel, peer en walnoten. Verrassend lekker, kijk maar.

 

afvallen met noten

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een externe redactie.