Ik denk dat het misschien wel geruisloos aan je voorbij is gegaan, maar gister was het World Hearing Day. In het kader van deze dag is er onderzoek gedaan naar ons favoriete geluid en wat blijkt? Wij Nederlanders houden het meest van natuurgeluiden. We hebben uiteraard ook een enorme afkeer voor bepaalde geluiden. Welke dat zijn? Ik weet zeker dat je “JAAAA, dat vind ik ook!” gaat zeggen 😉

Nederlanders zijn echte natuurliefhebbers. In ieder geval als het op geluiden aankomt. Uit onderzoek blijkt dat we het allerliefst natuurgeluiden om ons heen horen:

 1. Het gekwetter van vogels
 2. Een kabbelend beekje
 3. De branding van de zee

Favoriete vakantiegeluiden

We zijn ook dol op geluiden die ons mee terugnemen naar favoriete vakanties.

 1. Tsjilpende krekels
 2. Lokale muziek
 3. Knisperende haard

Favoriete geluid dat mensen maken:

 1. Lachende kinderen
 2. De stem van een dierbare
 3. Zingend persoon

Weet je wat mijn favoriet geluid is? Of ik moet eigenlijk zeggen, was… Dat ik Mia’s hartslag voor het eerst hoorde bij de verloskundige. Wat een magisch moment was dat!! Verder ben ik dol op het geluid van de regen die tikt op het dak van ons strandhuisje. Maar eigenlijk vind ik alle geluiden die met het strand te maken hebben heerlijk. Deze strandwandeling was bijvoorbeeld geweldig:

Geluiden waar wij Nederlanders een absolute hekel aan hebben:

 1. Een zoemende mug
 2. Nagels over een krijtbord
 3. Radiozender die stoort

appel eten

Wat vind jij een super irritant geluid?

Zelf heb ik een lichte vorm van misofonie. Wat dat is lees je hier. Maar het komt er op neer dat ik een behoorlijke afkeer heb van bepaalde geluiden die door mensen geproduceerd worden. Natuurlijk zijn geluiden van mensen die in de bioscoop met een zakje kraken, die smakken of die snurken vervelend. Maar het gaat bij mij verder dan dat:

Zo ben ik ronduit allergisch voor appel-etende mensen. Kan ik niet tegen het geluid van droge handen die tegen elkaar worden gewreven. En word ik bijna gek als iemand te lang in een kopje roert en daarna TINGTING doet met z’n lepeltje tegen het randje. O ja, fluiters… die vragen gewoon om problemen wat mij betreft.

Maf he? Of herken jij het wel…

Het onderzoek ‘Het Meest Favoriete Geluid’ is in opdracht van Specsavers uitgevoerd door PanelWizard onder 560 respondenten (man 48%, vrouw 52%; 18 jaar en ouder). Meer uitkomsten over geluiden die we wel en niet leuk vinden lees je hier.