Modemuseum Antwerpen

Wie zich verwondert wordt honderd! Dat is mijn favoriete uitspraak en daarom ga ik ook graag naar een museum. Ik kan van een museumbezoek echt heel blij worden! Een tentoonstelling die zeker op mijn to see-lijstje mag is “Game Changers. Het 20ste-eeuwse silhouet heruitgevonden” in het ModeMuseum Antwerpen. Je kunt hier werk van ontwerpers als Cristóbal Balenciaga bewonderen; ontwerpers die af durfden te wijken van het standaard-silhouet in de vrouwenmode.

Over de tentoonstelling in het Modemuseum Antwerpen

Aan het begin van de 20ste eeuw was de nauwsluitende zandlopervorm het gangbare silhouet in mode voor vrouwen. Dit begon te veranderen toen Japanse elementen, zoals de kimono, hun intrede deden in de modewereld. Verschillende ontwerpers, waaronder Cristóbal Balenciaga, Coco Chanel en Madeleine Vionnet, experimenteerden in de jaren 1920-1930 met alternatieve silhouetten. Een vergelijkbare beweging vond later in de 20ste eeuw plaats. Toen waren het onder meer Japanse en Belgische ontwerpers als Yohji Yamamoto, Issey Miyake en Ann Demeulemeester die het vrouwelijke silhouet op een nieuwe manier uitwerkten.

Modemuseum Antwerpen

Als het om mode met een alternatief silhouet gaat, was vooral Cristóbal Balenciaga toonaangevend. Zo presenteerde hij in 1957 de ´sack dress´. Ter hoogte van de taille was deze jurk niet nauwsluitend, maar wijd; door Balenciaga zelf de ´barrel line´ genoemd. “Zijn vernieuwende ontwerpen zorgden in het midden van de 20ste eeuw voor het ontstaan van een nieuw silhouet waarbij het lichaam meer bewegingsruimte krijgt en architecturale volumes ontstaan,” aldus de website van het MoMu. In de ´Game Changers´-tentoonstelling heeft zijn werk dan ook een prominente plaats gekregen.

Beeldrechten: Flickr Cristóbal Balenciaga – Irving Penn

In totaal omvat ´Game changers´ maar liefst 100 couture- en prêt-a-porter-creaties. Behalve van Cristóbal Balenciaga, zijn er onder meer ontwerpen te zien van Paul Poiret, Maison Martin Margiela, Ann Demeulemeester, Madeleine Vionnet, Gabrielle Chanel, Yohji Yamamoto, Issey Miyake en Comme des Garçons.

Praktische informatie voor je bezoek aan het Modemuseum Antwerpen

´Game Changers. Het 20ste-eeuwse silhouet heruitgevonden´ is te zien van 18 maart tot 14 augustus 2016. Wie graag meer achtergrondverhalen bij de tentoonstelling hoort, kan zich aanmelden voor een MoMu by Night- of MoMu Lazy Sunday-rondleiding. Uitgekeken? In de buurt van het MoMu zijn allerlei leuke (mode)winkeltjes te vinden. Als je er toch bent, kun je die net zo goed even meepakken! Op de website van Peter Hahn vertelt styliste Lonneke Nooteboom over haar favoriete adresjes in Antwerpen. Antwerpse hotspots op het gebied van eten en drinken vind je ook op deze blog.

En in mijn blog over hoe leuk Fietsen in Antwerpen is, lees je ook over 3 fijne hotspots.

Fietsen in Antwerpen