World Kidney Day? Ja het bestaat, een dag die wereldwijd in het teken van de nieren staat! En niet geheel onterecht, want het blijkt dat we met z’n allen veel te veel zout eten. Dat is niet alleen slecht voor de nieren, het is zelfs levensbedreigend! Deze maand is het soepmaand op OHIMP, en nou moet ik toegeven dat ik mijn soep best zout eet. Hoeveel zout nuttig jij per maand? Het is heel eenvoudig te testen:

De meeste Nederlanders weten wel dat te veel zout schadelijk is. Slechts 1 op de 5 dénkt meer te eten dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Maar de ongezouten waarheid is dat 85% van de Nederlanders te veel zout eet!

Hoeveel zout teveel dan?

  • Vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram per dag.
  • Mannen zelfs bijna 10 gram.
  • Gemiddeld eten we dus één kilo zout per jaar te veel.

Tips om minder zout te eten

Samen met een aantal andere bloggers en journalisten eet ik op World Kidney Day met de Nierstichting bij De Culinaire Werkplaats een zoutarme lunch. Chipjes van zwarte aardappel, paddenstoelenbouillon, een gemarmerd ei en groente in een broodmandje. Allemaal even smakelijk bereid en allemaal even zoutvrij.

Gemarmerd ei

Tips van de Nierstichting om minder zout te nuttigen: 

  1. Lees de etiketten. Hoe je dit het beste kunt doen heb ik hier beschreven. Echt, het scheelt per product enorm hoeveel zout erin verwerkt zit. Zo is de ene pizza de andere niet. In een Dr. Oetker met salami zit 6,3 gram zout, dat is dus al meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! Terwijl in z’n zusje met groene “slechts” 3,2 zit.
  2. Kook vers en gebruik geen pakjes of kant-en-klaar-maaltijden. Los van dat er veel foute E-nummers in deze producten zit, is er ook een flinke lading zout aan toegevoegd. Niet nodig.
  3. Voeg je zelf vaak zout toe aan je eten? Bouw dit dan langzaam af. Je zult zien dat echt een kwestie van wennen is.

de culinaire werkplaats

Benieuwd hoeveel zout jij nuttigt?

Om ons bewust te maken van onze (hoge) zoutconsumptie start de Nierstichting de campagne ‘Wie van zijn nieren houdt, eet minder zout.’ en lanceert daarbij Zoutmeter.com. Hoe het werkt? Je vult enkele vragen in – dit gaat heel eenvoudig – zie je hoeveel zout je binnenkrijgt. De Zoutmeter geeft je de ongezouten waarheid, tips om zout te minderen en biedt een receptenboekje met zoutarme gerechten.

De test doe je hier. Mijn score valt me nog hartstikke mee trouwens:

Zoutmeter