Wat is dat toch met Nederlanders en soep? We zijn er met z’n allen gek op. Als lunch, als voorgerecht, als tussendoortje of als maaltijd. En sommige rare mensen (ik noem geen namen, Bonnie) eten het zelfs koud als ontbijt. Maar deze geroosterde tomatensoep is toch echt het lekkerst als hij warm is. En zo makkelijk te maken:

Soep top drie

We zouden ook geen Nederlanders zijn als we niet eens hadden onderzocht welke soepen we dan het lekkerst vinden. De top drie is wel erg traditioneel:

 1. Tomatensoep
 2. Kippensoep
 3. Champignonsoep

Ik zie vette soep uit blik voor me, met weke balletjes en vermicelli. Niet helemaal de soep waar ik van houd. Tijd voor wat alternatieve recepten voor deze top drie. Want tomatensoep hoeft helemaal niet traditioneel te zijn. Wat dacht je van geroosterde tomatensoep met kokosmelk? Dit recept uit het Delicious kookboek “lekker koken!” staat bij ons hoog genoteerd. Het leuke van dit recept: de oven en de staafmixer doen het meeste werk, jij bent zo klaar.

delicious Lekker koken

Ingrediënten geroosterde tomatensoep met kokosmelk

 • 2 kilo rijpe tomaten
 • 2 uien
 • 60 ml goede olijfolie
 • 3 tenen knoflook
 • 2 tl gemberwortel
 • 1 rode peper
 • 300 ml tomatensap
 • 800 ml kokosmelk
 • 1 bosje koriander
 • 1 el bruine basterd- of palmsuiker
 • 2 el vissaus

Recept geroosterde tomatensoep met kokosmelk

Verwarm de oven voor op 170ºC. Halveer de tomaten en snijd de uien in vieren. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de halve tomaten en de parten ui er op en sprenkel de olijfolie er over. Bestrooi met zout en peper en rooster 1,5 uur tot ze licht geblakerd zijn.

geblakerde tomaten uit de oven

Hak de knoflook fijn, rasp de geschilde gemberwortel en snijd de peper (zonder zaadjes) in kleine stukjes. Hak de koriander fijn (ik gebruik hier een kruidenschaar voor, superhandig). Verhit een eetlepel olie in een pan en smoor de knoflook, gember en peper een minuut of twee. Voeg het tomatensap, de kokosmelk en de koriander toe. Laat dit ongeveer 8 minuten zachtjes koken. Roer de suiker en de vissaus er door en tenslotte de geroosterde tomaten en uien. Giet ook het vocht van de bakplaat mee. Laat nog 2 minuten koken. Zet het vuur dan uit en pureer de soep glad met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.

tomaten en uien bij de kokosmelk

Wil je hem echt helemaal afmaken? Garneer de soep dan met een dotje zure room en korianderblaadjes. Ik serveer er voor mijn lekkerbekjes thuis een in repen gesneden naanbrood bij.

En wat er overblijft? Dat gaat natuurlijk in een bakje naar Bonnie 🙂