Vaak lees ik in soeprecepten dat je bijvoorbeeld 1 liter kippen- of groentebouillon moet toevoegen aan de ingrediënten. Ik doe dan een liter water en voeg er een of twee (biologische) bouillonblokjes aan toe. “Dat moet anders kunnen!” dacht ik. En inderdaad. Bouillon maken? Dat kun je heel, heel gemakkelijk zelf.
Althans… zo staat het in mijn soepboek van De Kleinste Soepfabriek: “Wij hadden altijd een grote pan op het fornuis staan, waarin we alle schillen en groenteresten gooiden. Na uren pruttelen ontstond er een heerlijk krachtig bouillon.” zegt Michel Jansen, eigenaar en bedenker van De Kleinste Soepfabriek. Zou het echt zo simpel zijn?!
Bouillon maken volgens De Kleinste Soepfabriek
Yes, zo simpel is het. Volgens Michel kun je weinig fout doen aan het zelf maken van bouillon. Je kunt werkelijk van alles in de pan gooien en lekker lang laten trekken voor een heerlijke bouillon.
2 tips van Michel:
- Pas op met paprika, die maakt de bouillon vaak wat bitter.
- Ook het gebruik van specerijen luistert nauw: liever geen zoetigheden als karwij en steranijs, grote kans dat je soep dan naar drop gaat smaken.
Ingrediënten voor circa 1,5 liter:
- 7 a 10 wortelen
- 1 prei
- 1 ui
- 4 stengels bleekselderij
- 3 teentjes knoflook
- 2 liter water
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- halve theelepel korianderzaad
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel zout (ca. 6 gram. Je kunt ook wennen aan minder zout. Teveel zout is erg ongezond. Meer daarover weten? Ik vertel er hier meer over en je kunt ook een testje doen om erachter te komen hoeveel zout jij gebruikt).
Bereiding van de bouillon
Was de wortelen, bleekselderij, prei, ongepelde ui (de schil zorgt voor een mooie gele kleur), en ongepelde knoflook. Je kunt alles heel laten of in ieder geval in grove stukken hakken. Zet de groente op in het koude water en voeg de kruiden en specerijen toe.
Het leukste van bouillon maken is dat je deze opkookt en dan zelf kunt bepalen hoe lang deze moet trekken: ik heb hem 3 uur laten trekken en had een bouillon met een heerlijke, krachtige smaak. Als je hem bijv. 2 uur laat staan dan heb je een wat frissere smaak.
Uiteindelijk giet je de bouillon door een zeef. In de zeef kun je eventueel nog een kaas- of theedoek hangen voor een extra helder resultaat.
Ik gebruik 1 liter van mijn zelfgemaakte bouillon voor een pompoensoep en de rest slurpt Mia gulzig weg. Ha, heb ik die puber toch eindelijk enthousiast gekregen voor 1 van mijn “soepjes”.
Klinkt goed, maar wat doe je na het zeven met bijvoorbeeld de wortel etc, aan de soep toevoegen? Of gooi je dat weg? Groetjes
Hoi Jet, de wortel en overige groenten zijn eigenlijk wel helemaal doorgekookt na de bereiding van de bouillon. Ik vrees dat het weinig voedingswaarde meer heeft dus ik goed het weg. Uiteraard zijn er mogelijkheden om deze “waste” tegen te gaan. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor een pannenkoek of in een omelet. Of tja, gewoon aan de soep toevoegen. Ik heb dat niet gedaan. Groetjes Bonnie
Die bouwmarkt heet dus Karwei en dat kruid dat je in de keuken gebruikt heet karwij.
Yes dit wordt mijn zondag-kookexperiment. Ben benieuwd of dit de zelfgemaakte tomatensoep nog goddelijker maakt!
Ik ben benieuwd, is het gelukt?
ok, 3 uur op t vuur. Ik weet niet of ik zolang kan wachten
Maar ik ben nieuwsgierig
Ben benieuwd wat je er van gaat vinden 🙂
Dat ga ik zeker proberen zelf, bedankt voor het recept! Ik ben een groot fan van de Kleinste Soepfabriek, de Toscaanse herdersoep is echt de allerlekkerste (vegan!) soep ooit.
Die ga ik proberen, tnx voor de tip! XX