Als je mij vandaag tegenkomt, loop dan maar met een grote boog om me heen. Ik heb gisteren vissoep met aioli gegeten. Smullen. De aioli die niet in de soep ging is ook schoon op. Ik vrees een knoflookwalmpje.

Een beetje van mezelf…

Deze vissoep met aioli is een samenraapsel van verschillende recepten. In sommige kwam ook venkel voor, dat komt er bij Kiki en Jimmy echt niet in. In andere zat een scheut witte wijn, dat kan deze ook goed hebben, maar hoeft niet. En tenslotte waren er varianten met inktvis. En echt, ik lust bijna alles, behalve inktvis. Brrrr.

inktvis

Dus nam ik van ieder recept wat me lekker leek. En dit samenraapsel mag er zijn: deze vissoep is niet alleen lekker, maar ook zo klaar!

Ingrediënten vissoep met aioli

Voor vissoep heb je natuurlijk vis nodig. Bij mij gaat er nooit precies hetzelfde doorheen, het ligt er maar net aan wat de visboer heeft en waar ik trek in heb. Voel je dus vrij om te variëren.

  • 2 rode uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 4 bospenen (of 2 winterwortels)
  • 2 tenen knoflook (ja, ook nog eens, bovenop die aioli)
  • 1 sinaasappel
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 6 tomaten
  • 1 pot visfond (380 ml)
  • 1 liter visbouillon
  • 3 ons witvis, bijvoorbeeld kabeljauw
  • 3 ons gamba’s
  • een handje vol gekookte mosselen
  • rivierkreeftjes
  • aioli
  • eventueel een klein stukje machego (Spaanse kaas)
  • een lekker knapperig (stok)broodje

knoflook

Recept vissoep met aioli

Snipper de ui, snijd de bleekselderij en de wortels in plakjes en snijd de knoflook fijn. Rasp de schil van de sinaasappel. Nu is het zware werk achter de rug, de rest is een piece of cake. Bak de ui, bleekselderij, wortel en knoflook een minuut of 8 in een scheutje olijfolie. Voeg het paprikapoeder, de sinaasappelrasp en de tomaten toe en bak nog 5 minuten mee. Schenk de visfond en visbouillon erbij en laat dit lekker pruttelen tot de tomaat helemaal uit elkaar is gevallen. Voeg de vis toe en kook ongeveer 5 minuten mee tot alles gaar is.

visbouillon pruttelen

Finishing touch: een dot ailoli en een beetje kaas

Schep de soep in een wijde kom of soepbord. Lepel er een dotje aioli bovenop en rasp er een klein beetje van de manchego overheen. Serveer de soep met de rest van de aioli en het brood.

En neem de volgende dag een pakje kauwgom mee naar je werk 🙂