Hotspots in Amsterdam NoordHotspots in Amsterdam-Noord? Het barst er van. Huur een fiets, stap op het pontje of neem een bootje en vaar naar een andere wereld aan de overkant van ‘t IJ. Het bruist, broeit en bloeit er… Hierbij 11 “rauwe” hotspots in Amsterdam-Noord op rij:

Eerder schreef ik al over de hotspots langs de grachten van Amsterdam. Je leest het artikel hier. Amsterdam-Noord is ook een feest als het gaat om fijne plekken. Eigenlijk is het een dorpje op zich met een heel eigen cultuur. En het leuke is, Amsterdam-Noord groeit en ontwikkelt zich maar door.

11 hotspots in Amsterdam-Noord op rij:

1. EYE Film Museum

In Eye zag ik mijn meest favoriete film allertijden, welke dat is? Je leest het hier.

Aan de noordelijke IJ-oever van Amsterdam staat het futuristische, spectaculaire EYE Museum, een museum waar alles draait om film. Van binnen is het EYE bioscoop, filmwalhalla en museum ineen. Je kijkt er films in vier filmzalen, maar er zijn ook tentoonstellingen, educatieve activiteiten en het jaarlijkse Imagine Filmfestival. Uiteraard combineer je dat met eten en drinken in bar-restaurant EYE met rondom een filmisch uitzicht op het water en langsvarende schepen. Zomers gaan de deuren open en nestel je je op het zonnige terras. Toegang tot het EYE en de EYE-collectie is gratis. Voor films en exposities koop je een kaartje.

Adres: IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam 

eye - Hotspots in Amsterdam Noord

2. De Tolhuistuin Amsterdam

Festivals, events, markten, exposities, dansen op sets van dj’s en coole concerten in samenwerking met poptempel Paradiso. Alles wat het leven leuk en interessant maakt: de Tolhuistuin heeft het. Plus een THT-restaurant (voorheen de kantine van Shell-medewerkers) waar je goed eet met uitzicht op het IJ. Op het menu? Gerechten die je mee op reis nemen langs exotische werelddelen. In de zomer staat de Tolhuistuin voor 100% buitengeluk met vele uurtjes dansen in de zon en bij maanlicht.

Adres: IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam

tolhuistuin - Amsterdam Noord

3. Café-restaurant De Pont

Een golden oldie en altijd een schot in de roos: Café-restaurant De Pont. Stap het pontje af met Amsterdam CS in je rug en je loopt tegen het café-restaurant aan, om de hoek van de Tolhuistuin. Voor ontbijt, lunch of diner en een schuimige cappuccino. Alles is bio en dus verantwoord. Grootste troef zijn de zonterrassen met zicht op de haven. Het publiek? Een mix van studenten, hipsters, zakenmensen en locals, aldus de eigenaren.

Adres: Buiksloterweg 3-5, 1031 CC Amsterdam

de pont - hotspots in Amsterdam Noord

4. Café de Ceuvel

Al eerder schreef ik deze blog over de Ceuvel.

Keuvelen aan de waterkant doe je bij Café de Ceuvel. Het decor: een oude scheepswerf omgetoverd tot scheepshellingterras. De vibe? Alternatief, creatief, origineel, zelfvoorzienend, duurzaam en overal gerecyclede materialen. Zo zijn 80-jaar-oude meerpalen uit de haven van Amsterdam gebruikt, net als een doorgeknipt reddingsbrigade-paviljoen uit Scheveningen. Hoe cool is dat? Het eten is er bio, wordt vers bereid en belangrijk: smaakt gewoon lekker. Nog even en je schommelt hier na werktijd in een van de hangmatten in de zomerzon.

Adres: Korte Papaverweg 4, 1032 KB Amsterdam

de ceuvel - Hotspots in Amsterdam Noord

5. De Soepboer

Een soepje doet het altijd goed. En de lekkerste haal je bij De Soepboer in de Van der Pekstraat. Samen met knapperig huisgebakken brood, zelfgemaakte taarten en fabuleux Franse quiches. Om mee te nemen voor een picknick aan het IJ of bij de Soepboer op te slurpen, net waar je zin in hebt. De soepen worden bereid door twee stoere mannen die dagelijks tussen de pruttelende pannen staan om jou te verwennen met hun comfort food. Dagelijks geopend van 11 tot 21 uur.

Adres: Van der Pekstraat 93, 1031 CV Amsterdam

soepboer - amsterdam noord

6. Rolling Rock Kitchen

Een aantal hotspots in Amsterdam-Noord ken ik. Deze nog niet maar ik ga er zeker snel naartoe:

De Rolling Rock Kitchen a.k.a. The Rock staat voor Rock ’n Roll in combinatie met eenvoudig, maar goed eten en drinken op een fenomenale plek aan het IJ, ‘hangar-style’. Vrijheid blijheid viert hier de boventoon, het interieur is des Amsterdam Noords: stoer, uitgebalanceerde vintage, met muzikale attributen als gitaren aan de muur. Pak het pontje vanaf de Houthavens en je staat pal voor deze rockabilly onder de hotspots. Met een motto als ‘Sunny Side up’ ontbreekt natuurlijk een groot terras niet waar je met mooi weer heerlijk zit.

Adres: Distelweg 113, 1031 HD Amsterdam.

Rolling Rock Kitchen - Amsterdam

7. Pllek

Stoer, creatief, origineel en met een rauw industrieel randje door de opbouw met zeecontainers: we zijn beland bij Pllek op de NDSM-werf. Met stadsstrand en dus fenomenaal uitzicht over het IJ en de stad. Pllek is de plek voor lekker eten, dansen en drinken. De kok schotelt je seizoensgebonden gerechten voor, kookt inventief en gebruikt duurzame producten. Ook aan kinderen is gedacht: leuk is de zondagmiddag met het kinderprogramma Ruige Rakkers, variërend van kindertheater tot kinderyoga.

Adres: Tt. Neveritaweg 59, 1033 WB Amsterdam

Plek - hotspots in Amsterdam Noord

8. De IJ-kantine

Van koffie, ambachtelijke lunch tot verfijnde diners. Restaurant-café De IJ-kantine bij de NDSM-werf is zo’n relaxplek om tot rust te komen, weg van de stadse drukte. Om je op te verheugen: loungen bij het knapperend haardvuur met uitzicht over de Amsterdamse haven. Zelf een bootje? De IJ-kantine heeft een eigen aanlegponton. Tussen maart en oktober opent het terras aan het water. Dagelijks geopend vanaf 09.00 uur.

Adres: Mt. Ondinaweg 15-17, 1033 RE Amsterdam

IJ kantine - Hotspots in Amsterdam-Noord

9. Noorderlicht café

Stap van het pontje af bij het NDSM-terrein en binnen 5 minuten zit je in de creatieve wereld van het Noorderlicht café, verpakt in een soort doorzichtige koepel van golfplaten. Dit cultureel café-restaurant zit op een toplocatie met kilometers water van het IJ rondom en de buzz van Amsterdam in de verte. Eten doe je uit een Nederlands-Mediterraanse keuken waarin ook borrelhappen thuishoren. Leuk is het Stampvol-concept met iedere zondagmiddag livemuziek en stamppotten met vlees of vegabal voor een tientje. Zomers staan er van donderdag tot en met zondag livebandjes op het Noorderlichtpodium.

Adres: NDSM-Plein 102, 1033 WB Amsterdam

noorderlichtcafe - Hotspots in amsterdam noord

10. Restaurant Stroop

Aan hotspots in Amsterdam-Noord geen gebrek. En deze is ook heel leuk:

Als vliegen op de stroop, zo snel wist iedereen Restaurant Stroop met Pannenkoeken & meer te vinden. Niet zo gek want in deze oude voetbalkantine huist een puik pannenkoekenrestaurant met een waanzinnig terras. De vertrouwde pannenkoek is hier in een nieuw jasje gestoken en de ingrediënten komen van eigen oogst en terrein; Stroop hoort bij stadslandbouwproject NoordOogst. Denk: scharrelspek van de Buitengewone varkens en biertjes van brouwerij De Vriendschap. Lekker, voedzaam en duurzaam.

Adres: Meteorenweg 272, 1035 RN Amsterdam

Stroop - Hotspots in Amsterdam Noord

11. H.A.N.G.A.R

Denk een beetje industrieel meets stylish gemixt met een creatieve, tropical vibe en je krijgt: Hangar. Een golfplatenhangar aan het IJ om uitgebreid te theeën, te loungen en lekker te eten. Van bites tot moderne gerechten passend bij de seizoenen met vis en vlees. Hangar, het nieuwste succesproduct van Tim Immers, zit naast het bekende hotel De Goudfazant.

Adres: Aambeeldstraat 36, 1021 KB Amsterdam

Hangar - Hotspots in Amsterdam Noord

Skyscanner verzamelde deze hotspots in Amsterdam-Noord. Ik heb nog een hoop te ontdekken, (Hangar, Tolhuistuinen, Stroop, Rolling Rock kitchen, here I come…. jippie!)