Ring of Beara - Roadtrip

Plannen zijn er om van af te wijken. En dat is precies wat Bonnie en ik doen, als we op onze tweede dag in Ierland de “Ring of Beara” op rijden.

The Ring of Beara, it’s amazing!

Kijk maar:

We hebben een perfect autootje voor onze roadtrip, gehuurd via Sunny Cars waar je heel gemakkelijk all-inclusive en goedkoop een auto voor over de hele wereld kunt huren. Onze auto is lekker compact, want aan een grote heb je toch niets op deze smalle weggetjes.

Twee dagen Ring of Kerry, dat is de route die we van plan zijn te nemen op onze roadtrip door Ierland.Totdat we uit eten gaan in Kenmare. De eigenaresse van Tom Crean, een fantastisch restaurant waar ik later meer over vertel, vraagt ons waar we verblijven. Bij het horen van de naam Ardgroom begint ze te stralen. “I just drove the Ring of Beara, it was amazing!”. En laat Ardgroom nu aan die Ring of Beara liggen. Na haar enthousiaste verhalen en prachtige foto’s kunnen we niet anders dan ook de Ring of Beara oprijden.kaart Ring of Beara

Uitdagende route

Ring of Beara is minder populair dan de Ring of Kerry. Geen idee waarom, misschien komen we daar nog achter? Het is een autoroute van 137 km lang die rond het Beara schiereiland loopt, van het dorpje Glengarriff in county Cork naar Kenmare in county Kerry (of andersom). We starten natuurlijk in ons eigen Ardgroom en rijden richting Eyeries. Met een cappucino to go uit ons favoriete tentje zonder naam natuurlijk!

hit the road met onze favoriete cappucino

We zijn nog maar net op weg als Bonnie op de rem trapt. Weer zo’n prachtige baai, met dit keer niet alleen nevel, maar ook een flauw zonnetje. Daar kunnen we niet voorbij rijden!

Ring of Beara: baai met boeien

De route is wel flink wat uitdagender dan die van Kerry. Ik ben blij dat Bonnie rijdt :-), geen idee wat je hier moet doen als je een tegenligger tegenkomt.

de weg met uitzicht

We hebben maar een halve dag, dus eigenlijk zouden we flink door moeten rijden. Maar dat is niet te doen. Op de meeste stukken mag je 100km/uur, maar dat halen wij bij lange na niet. Onze eerste doel is Eyeries. We hebben een kaartje en natuurlijk volgen we de borden langs de weg. Navigatie is (nog) niet nodig.

bordje ring of beara met rotswand

Natuurlijk halen we Eyeries niet zonder stopjes. Zeker niet bij deze bijzondere begraafplaats. Wat een prachtige sfeer! Alles hier ademt historie. We zijn diep onder de indruk.

Oude begraafplaats Ring of Beara

Eyeries zelf is trouwens ook heel fotogeniek. Ik, groot liefhebber van gekleurde huisjes, haal mijn hart op. Het dorpje is verder uitgestorven wat voor de foto natuurlijk perfect is. Dat zal in de zomer vast anders zijn.

gekleurde huisjes eyeries

Na Eyeries besluiten we om af te steken naar Glengarrif. We moeten nog 4,5 uur rijden naar Dublin dus begint de tijd te dringen. Jammer, we hadden heel graag het boeddhistisch centrum in het puntje van het Schiereiland willen bezoeken.  Er zit dus maar één ding op: we moeten nog een keer terug.  Glengarriff is een klein, gezellig dorpje. Vanuit hier kun je een boottocht maken naar Garnish Island, het bloemeneiland met Italiaanse tuinen. Ook die zetten we op ons lijstje voor volgende keer. We moeten op weg naar Dublin.

Glenngariff Ring of Beara

Ons laatste tussenstopje op de Ring of Beara is ergens boven op een berg. Vanaf de weg zien we een prachtig groene, vervallen caravan. Die willen we van dichtbij bekijken. De caravan is onbewoonbaar, maar nog steeds mooi. We hadden er best even willen logeren in de tijd dat hij nog heel was, wat een toplocatie voor een caravan.

Oude caravan Ring of Beara

Met pijn in ons hart verlaten we de Ring of Beara. Waarom deze route minder populair is dan de Ring of Kerry? Ik weet het nog steeds niet. Het is precies zoals de eigenaresse van Tom Crean ons beloofde: amazing!

[map id=”20″]