tips voor links rijden in IerlandLinks rijden? Daar ben je in 10 seconden aan gewend“, aldus de vrolijke autoverkoper naast ons in het vliegtuig naar Ierland. Ik kan je inmiddels vertellen: niets is minder waar. Links rijden went nooit helemaal. Maar met deze tips wordt het wel een stuk gemakkelijker.

Links rijden, best lastig…

Tijdens mijn reisje met Bonnie ben ik echt verliefd geworden op Ierland. Wat is de natuur daar mooi! Woeste zee, ruige rotsen en prachtig groen. Met name Zuid-Ierland is perfect voor een roadtrip. Daarom huren we een auto, heel simpel via Sunny Cars. Zo kunnen we lekker veel zien. Waar we ons wel een beetje in hebben vergist: links rijden. We hebben  al rijdend veel geleerd over de do’s en dont’s van links rijden.

Wist je dat: Ongeveer 35% van de wereldbevolking links rijdt? Welke landen dat zijn, dat lees je hier.

Drive on left in de auto

 

Volgende keer bereiden we ons beter voor. Onze tips delen we natuurlijk graag. Maar eerst de ‘common mistakes’, want de gewoontes van de rechtsrijder leer je niet zo maar af:

  • Instappen aan de verkeerde kant: zo af en toe trap je er toch weer in. Na een overnachting, na de lunch,  in ieder geval na een paar uurtjes niet rijden overkwam het me regelmatig dat ik toch weer aan de linkerkant wilde instappen om te gaan rijden.
  • Links naar je gordel grijpen: Wij zijn zo gewend aan de gordel links, dat ik iedere ochtend weer in het luchtledige greep om mijn gordel te pakken. Tot groot vermaak van Bonnie 🙂
  • In het portier grijpen voor de handrem: Die handrem zit dus in links in het midden, en niet rechts in het portier. Wat ook regelmatig gebeurde is dat Bonnie aan het eind van mijn autorit de handrem aantrok. Dat voelde zo vertrouwd, aan haar rechterkant.

Tip 1: denk goed na over je huurauto

Een stoere Jeep is natuurlijk te gek. Maar niet voor een roadtrip in Zuid Ierland! Onze eerste tips over de huurauto:

  • kies voor een kleine auto

Zeker als je net als wij de Ring of Kerry of de Ring of Beara wilt gaan rijden is een grote auto geen feest. Zodra je de snelweg in Ierland verlaat worden de wegen smal. Soms zo smal dat er nauwelijks (of helemaal niet) twee auto’s naast elkaar passen. Een tegenligger bezorgde ons regelmatig zwetende handen. Helemaal als het een forse tractor was. Een kleine auto, zoals die van ons, is dan echt een aanrader.

Links rijden kleine auto

  • Overweeg een automaat of…
  • Oefen op de parkeerplaats met schakelen

Ook zo wennen: schakelen met je linkerhand. Wij zijn vanaf de huurlocatie gewoon de weg opgegaan. Dat doe ik geen tweede keer! Volgende keer eerst even een rondje op het parkeerterrein om te wennen aan het schakelen. Vooral de vijfde versnelling is met links best lastig. Vind je schakelen normaal ook al niet zo’n hit? Overweeg dan een automaat. Links rijden is een stuk rustiger als je niet hoeft na te denken over hoe je het beste kunt schakelen met je linkerhand!

Tip 2: bereid je goed voor op de rotondes

Toen ik de eerste rotonde naderde, naderde er ook een kleine paniekaanval. Hoe moet dat! Arghhhh. Natuurlijk viel het uiteindelijk wel mee, maar een volgende keer doe ik het zo:

  • Bekijk wat plaatjes voordat je echt een rotonde oprijdt
  • Rij achter een andere auto (auto’s) aan

Het scheelt echt als je van te voren goed in je hoofd hebt zitten hoe een Ierse rotonde werkt. Er staan in Ierland geen haaientanden op de weg, maar het verkeer op de rotonde heeft voorrang op verkeer dat de rotonde op wil rijden. En het grootste verschil: Je rijdt in Ierland de rotonde ook links op, met de klok mee. Hieronder zie je precies hoe het werkt.

links rijden op een rotonde

Het is ook fijn als je het niet helemaal zelf hoeft te bedenken. Rij lekker achter het andere verkeer aan. Dat is trouwens niet alleen prettig op een rotonde.

Tip 3: Don’t panic

don't panic in the car

Er gaat weleens wat mis. Zo zijn wij, natuurlijk al kletsend, een keer op de rechter weghelft beland. Dat leer je snel af als er een tegenligger recht op je af komt. En ja, we hebben best weleens een Ier geïrriteerd. Als je maar rustig blijft en je fouten snel corrigeert is er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Sterker nog, een missertje kan je ook overkomen in ons rechts rijdende Nederland. Als het kan, rij dan samen. Het scheelt enorm in de stress als je medepassagier meekijkt en -denkt. Zo heeft Bonnie ik weet niet hoe vaak tegen me gezegd dat ik weer naar de linkerbaan moest.  Misschien ook om paniek bij haar te voorkomen :-).

Tip 4: Probeer rijden in het donker te vermijden

Ok, het was af en toe zweten en er ging weleens wat mis. Maar het is echt goed te doen. Eigenlijk vonden we onszelf ook hartstikke stoer. Er is maar één ding waar ik nog weleens nachtmerries van heb. En daarmee krijg je meteen mijn laatste tip:

  • Probeer vooral overdag te rijden. Als je toch ’s nachts moet rijden, kijk dan of je kleine landweggetjes kunt vermijden.

rijden in het donker

Na een etentje in Kenmare moest ik in het donker terugrijden naar Ardgroom. Dat was echt geen pretje. En dan druk ik het nog voorzichtig uit. Straatverlichting is er niet. Dat vinden die Ieren niet erg, die zijn er aan gewend en scheuren met flinke snelheid over de smalste wegen. Ik heb tijdens het kleine uurtje terugrijden heel vaak terug moeten grijpen op tip 3. Het viel niet mee, ook niet voor Bonnie op de passagiersstoel. Eenmaal terug in Ardgroom gaven we zelf zo ongeveer licht. Bleekgroene smoeltjes van deze spannende rit. Maar hé, we dit it.

Links rijden: in the pocket!