Koningsdag cocktail

Driewerf hoera voor de koning. Hoera, hoera, hoera! Koningsdag, ben jij er al klaar voor? Ik ben helemaal in de stemming. Zou dat iets te maken hebben met deze zalige Koningsdag cocktail?

Eten en drinken op Koningsdag? Oranje!

Ik heb met het klimmen der jaren alle fasen van Koninginnedag en later Koningsdag doorlopen: stappen met vriendinnen op Koninginnenacht (met gigantische kater op Koninginnedag natuurlijk), vlooienmarkten afschuimen met mijn vriend en natuurlijk met mijn kinderen spullen verkopen op de oranje markten in de buurt. Tegenwoordig is Koningsdag vaak een heerlijke, rustige, vrije dag die ik graag op mijn strandhuisje doorbreng. Doe ik dan helemaal niks meer aan Koningsdag? Wel hoor, wees gerust. Ik eet en drink oranje 🙂

Gezonde groenten en foute cocktails

delicious groenteboek

Inspiratie haal ik uit mijn nieuwe Delicious Groenteboek. Een prachtig kookboek vol met… groente. De meeste recepten zijn heel gezond maar vandaag heb ik zin in iets “fouts”. Ik maak een oranje cocktail, speciaal voor koningsdag. Met toch wel wat gezonde ingrediënten, om de alcohol een beetje te compenseren. En voor erbij een hapje van groente met een mooi oranje kleurtje: zoete aardappel. Daarover morgen meer, nu eerst de drank!

Ingrediënten Delicious koningsdag cocktail

  • 200 ml gin
  • 75 ml cointreau
  • bruisend mineraalwater
  • ijsklontjes
  • sap van 1 citroen

Voor de oranje siroop:

  • 300 ml wortelsap
  • 5 el suiker
  • 1 steranijs
  • 1 kruidnagel
  • 1 stokje kaneel, gebroken

Deze ingrediënten zijn goed voor vier oranje cocktails.

Recept Delicious koningsdag cocktail

wortelsiroop voor koningsdag cocktail

Breng alle ingrediënten voor de oranje siroop aan de kook in een steelpan. Laat een klein half uur inkoken, tot het een wat dikkere siroop is geworden. Laat het afkoelen en zeef de siroop. Doe ijsklontjes in je mooiste glazen en schenk de siroop er over. Voeg de gin en de cointreau toe en vul aan met mineraalwater. Maak je cocktail tot slot af met een scheutje citroensap.

Driewerf proost voor de koning. Proost, proost, proost!