bacteriën op het aanrecht

Bij vieze dingen denk je toch al snel aan de wc. True, maar er is nog iets veel goorders:  “Iets smerigers dan een aanrecht bestaat niet!” Aldus bioloog Midas Dekkers… Hoog tijd voor een paar handige aanrecht-schoonmaaktips.

Bacteriën op het aanrecht, de plek waar wij dagelijks ons eten klaarmaken. Gadverdamme. Ik ben zelf – en met mij Mia – bijna een smetvrees patient. WC deuren en -doortrekkers worden pertinent niet aangeraakt (wc kranen trouwens ook niet) en van openbare trapleuningen krijgen wij regelrechte kriebels. Wat wij niet wisten, is dat er op onze aanrecht nog meer bacteriën feest vieren dan op onze toilet?!

3 tips om deze bacteriën op het aanrecht te lijf te gaan:

1) Vervang je vaatdoekje elke dag

Het begint bij dat ding waarvan we denken dat we het aanrecht er elke dag mee schoonmaken. In plaats daarvan maken we het alleen maar viezer. Het vaatdoekje gebruiken we voor van alles, en de bacteriën reizen mooi mee van de keukentafel, via het fornuis (en soms zelfs de vloer!) naar het aanrecht. Doekjes doe ik dagelijks in de was. Maar mijn hulp in de huishouding voor het aanrecht zijn toch echt de oude vertrouwde keukenrollen…

2) De gootsteen

Lastiger vind ik het bij de gootsteen. Gelukkig heb ik een vaatwasser, dus ik hoef de afwas er nooit in te doen. Maar toch: een sliertje spaghetti bij het afgieten, restjes van die lekkere groene smoothie en het vuil van een mes dat ik even wilde afspoelen verdwijnen allemaal in de gootsteen. Ik giet er af en toe wat kokend water achteraan via de Quooker om de bacteriën te doden, maar eens in de zoveel tijd – nadat ik het natuurlijk wekenlang heb uitgesteld – moet ik eraan geloven: de sifon opendraaien. Iieeeuuww…. haren, weeïge stukjes groente… Toch moet het gebeuren en schrob ik alles flink schoon met… baking soda!

3) Hoekjes en randjes

Nog zo’n naar onderwerp: de hoekjes en randjes van het aanrecht, vooral die tussen het aanrecht en het fornuis. Als het daar vochtig blijft, zijn ze een broedplaats voor bacteriën. Maak die hoekjes dus altijd droog (en vervang daarna het vaatdoekje, of gebruik keukenpapier) en verwijder het opgehoopte vuil met een mesje of een satéprikker. (getsie). Gelukkig bestaan er schoonmaaksters die je in kunt huren om je eens in de zoveel tijd te helpen bij dit soort klusjes. Zelf ben ik GROOT fan van “mijn” Yvon. En  op deze website kun je zelf kijken voor een schoonmaker bij jou in de buurt.

schoonmaaktips

Wat zijn jouw ULTIEME aanrecht-schoonmaaktips?

3 tips om bacteriën op het aanrecht te voorkomen is natuurlijk veel te weinig. Wat zijn jouw tips voor het schoonmaken van het aanrecht? Heb ik nog iets vergeten waar je beter op moet letten tijdens het schoonmaken? Ik lees het heel graag in de reacties!