vikings in noorwegenIn 2014 deed ik het voor het eerst, Vikings opzoeken in Noorwegen. Ik was benieuwd, bestonden ze überhaupt nog? En stel dat je er eentje tegenkomt, hoe moet je je dan gedragen? Ik ga het je vertellen…

Grote beren van mannen, echte mannen, met woeste blikken en vrouw-beschermende eigenschappen. Dat is mijn idee bij de Vikings in Noorwegen. Zo’n vent wil iedere vrouw toch voor zich winnen? De Vikings die ik in 2014 tegenkwam waren klein van stuk en 7 van 10 keer hadden ze niet het Boris Becker gehalte waar ik als een blok voor val. Maar toch…

De achterachterachterachterkleinkinderen van de “oer”Vikings zijn nog steeds echte mannen, die houden van ambachten en leven in de natuur.

En ik kan het weten. Want ik was laatst weer een paar dagen in Noorwegen en had het geluk een gehele midweek op te mogen trekken met twee Vikingen!

Import-Vikingen welteverstaan. Robert, uit België. En Remco, uit Limburg. Woonachtig in Ulvik – Noorwegen, en echte mannen, door dik en dun. Het bedrijf waar zij voor staan B-Nature heeft alles in zich wat Noorwegen karakteriseert: back to basic met de natuur als centraal middelpunt.

Robert de Viking

Vriendin Saskia is mee en vooral zij (;-)) is heel erg benieuwd hoe je nu eigenlijk het beste een Viking kunt versieren. Robert en Remco zijn al versierd, maar ze helpen ons op weg om die Viking harten in Noorwegen sneller te doen slaan.

5 tips om jouw eigen Viking aan de haak te slaan:

1: Wees mooi.
Tijdens ons tripje in Noorwegen gaan we helemaal back to basic: we eten plantjes van de berg, drinken water uit de rivier en maken vuur met onze handen. Nou ja, bijna back to basics dan. Want onze haren zijn ’s morgens gewoon bewerkt met de stijltang en op onze ogen zitten waterproof lijntjes make-up. Tja, als we die Viking tegenkomen willen we er natuurlijk wel tiptop uitzien 😉
Wees stoer.
Aan een watje heeft die Viking helemaal niets. Je moet je voorstellen, het is hard bikkelen daar in het koude Noorwegen dus ga nou niet zitten piepen om elk schrammetje. Toen ik mijn gezicht ’s morgens bepoederde greep ik onverhoeds in mijn scheermesje. $%^ een snee van 3 millimeter! In mijn beleving was ik rijp voor het ziekenhuis en zag ik mezelf al liggen met 10 hechtingen. Toen Viking Robert er echter een blik op wierp barstte hij in lachen uit en verbond mijn vinger met een stukje duizendblad en weegbree. Bloed gestelpt en weg pijn. #smelt
weegbree en duizendbladWees natuurminnend.
Al giechelend – ik met mijn vinger in de bladeren – lopen we verder achter Robert aan. We doen een plantenworkshop en we hebben de opdracht gekregen zoveel mogelijk eetbare planten te plukken. Brandnetel, paardenbloem, dennentakjes, berkenblaadjes… Dit is serieus super interessant (ik vertel er snel meer over) en na afloop weten we het zeker: met dit theetje kunnen wij zondermeer elke Viking aan de haak slaan!
Vikingen thee uit de natuurWees fit en sterk.
Niet sterker dan de Noorman zelf natuurlijk. Maar je mag gerust wel wat spieren hebben en met wat wapens kunnen omgaan. Onze dagen in Noorwegen zijn van A tot Z gevuld. We genieten enorm en een van de hoogtepunten vind ik het boogschieten. Het is in het begin wat onwennig maar uiteindelijk heb ik de slag flink te pakken en schiet ik alleen nog maar in de roos! Ha, nu nog een liefdespijl in het hart van die Viking. Wil je zien hoe ik schiet? Je ziet het in deze vlog:

Wees relaxt.
Als een Viking vroeger terugkwam van zijn roof- en strooptochten had hij natuurlijk niets aan een vrouw die gestresst was. Nee, zij moest eerst zijn vieze vachten wassen, zijn rug schrobben in de tobbe en zijn (biologische) eten bereiden. Om tot rust te komen dronken die Noren zelfgebrouwen bier. En dat is precies wat Saskia en ook doen aan het einde van onze Viking-jacht. Lekker chillen, met een zelfgebrouwen (Belgisch) biertje.

En ondertussen gaat die Viking jacht natuurlijk onverminderd door 😉