moestuin op terras of balkon

Een moestuin beginnen, in een tuin vol stenen… kan dat wel? Ja hoor! Ik ben al een eind op weg, dankzij de tips van Silke Kluth uit het boek ‘Een moestuin beginnen’. De 5 beste tips heb ik voor je op rij gezet:

Groene vingers, ik (Ilja) heb ze niet. Ik heb ook niet zo veel geduld met planten. Water geven lukt nog net, maar dat gedoe met verpotten en bemesten is niks voor mij. Wat ik wel leuk vind is een moestuin.

Moestuin virus slaat toe

Ook jij bent er vast niet aan ontkomen: de moestuin potjes van die ene supermarkt. Ik ben er toch een beetje door besmet. Opeens staan mijn vensterbanken vol met potjes en ligt er her en der wat aarde door mijn huis. Niet voor de eerste keer overigens. Ik heb al vaker pogingen gedaan om een moestuin te beginnen. Ik heb één keer een goede oogst gehad, met pompoenen, courgette en tomaten. Daarna is mijn moestuin project ieder jaar mislukt. Misschien moet ik me er toch eens in verdiepen. Met dit boek moet dat lukken. Het is lekker overzichtelijk ingedeeld per seizoen en heeft afwisselend delen voor een ‘echte’ moestuin en delen voor een moestuin op balkon of terras.

overal moestuin plantjes

Vijf tips voor een moestuin in potten en bakken

Na het lezen van het boek “Een moestuin beginnen” heb ik vijf tips waarmee ik aan de slag ga. Wil jij ook een moestuin op je balkon of in potten op je terras? Lees dan vooral verder!

  1. Kies geschikte groenten, niet alle soorten groente doen het even goed in een pot.
  2. Zet je planten niet te vroeg buiten en laat ze eerst goed ‘wennen’
  3. Gebruik ruime potten, anders krijgen je plantjes het bij warm weer echt benauwd
  4. Investeer in goede aarde. Het is wat duurder, maar de moeite waard
  5. Geef extra aandacht en voeding. Een moestuin op het balkon of terras heeft meer nodig dan een gewone moestuin.

Tip 1: Kies geschikte groenten

Niet alle groentesoorten doen het even goed in een pot. De ruimte is nu eenmaal wat beperkt. Gelukkig zijn er ook groentensoorten die het juist beter doen op een beschut plekje. Met name mediterrane planten zijn geschikt, zoals:

  • Tomaten: met name trostomaten doen het goed in een pot of plantenpak.
  • Aubergines: kleine aubergineplanten kunnen prima in een pot.
  • Paprika: neem voor op je balkon of terras snack- of puntpaprika
  • Chilipeper: houd je van heet eten? Goed nieuws, ook de chilipeper is geschikt
  • Basilicum: dit was voor mij het beste nieuws ooit. I love basilicum!

basilicum

Als je de groenten wilt zaaien, kun je pas in de nazomer oogsten. Wil je niet zo lang wachten? Zaai dan binnen op en zet de planten later buiten of koop voorgekweekte jonge planten bij de kweker of in het tuincentrum. Basilicum kun je wel goed zaaien, in een pot gaat dat het beste met een zaadschijf.

Tip 2: Zet je planten niet te vroeg buiten

Mediterrane planten mogen pas naar buiten als het warm is. Tegenwoordig is het weer nogal onvoorspelbaar, maar meestal is half mei een prima tijd. Laat je planten eerst wennen, het is buiten echt even anders dan binnen, met wind, regen, etc. Hoe je dat doet? Zet je planten de eerste paar dagen voor een uurtje buiten in de schaduw. Daarna kun je ze naar een plekje in de zon verplaatsen. Mijn tomaat en basilicum hebben de afgelopen dagen dit wenuurtje gehad.

tomaat en basilicum wennen

Tip 3: Gebruik ruime potten

Een plant in een perk heeft alle ruimte om zijn wortels uit te strekken en kan gemakkelijk water en voeding opnemen. In een pot is dat wel anders. Geef je planten daarom een ruime pot. Voor tomaten is een ton met een doorsnee van 30-40 cm prima, paprika en chili hebben genoeg aan 22-26 cm en aubergines hebben zelfs genoeg aan 20-22 cm. Basilicum is de minst veeleisende, aan een kleine kruidenpot heeft dit kruid voldoende.

Tip 4: Investeer in goede aarde

Goede moestuinaarde is wat duurder, maar is de investering waard. Deze aarde heeft een groter vermogen om water en voedingsstoffen op te slaan. Er zit ook al voldoende mest in voor een goede start. Ga je je planten in de aarde zetten? Kijk dan even goed op de foto hieronder voor wat extra tips.

uitleg moestuin planten in pot zetten

Tip 5: Geef extra aandacht en voeding

In een perk hebben je groenten een paar dagen om water en meststoffen op te nemen. In een pot hebben je planten minder tijd. Vooral op hete en winderige dagen moet je vaker water geven. Je doet er ook goed aan om in juni en juli wat extra mest te geven. Een alternatief is om wekelijks vloeibare mest toe te voegen aan je gieter.

water geven moestuin

Gaat het me lukken?

Het is nu eind mei. Mijn tomaten en basilicum staan buiten. De rest staat nog binnen te groeien. Omdat ik niet zo gek ben op aubergine, ben ik toch weer eigenwijs geweest en heb ik courgette gezaaid. Het plantje is groot genoeg om te verpotten naar zijn definitieve buitenpot. De chili en paprika kocht ik als kleine plantjes bij het tuincentrum. Bij wijze van experiment heb ik ook doperwten en sperziebonen geplant. Volgens het boek zijn dit gemakkelijke planten. Helaas is één van de doperwten al overleden. De sperziebonen doen het wel goed! Ik ben benieuwd of ik deze zomer kan eten uit mijn eigen terras moestuin. To be continued….

Sperziebonen