Heb je een knieblessure maar wil je toch graag sporten? Het kan best! Ik heb zelf veel last van mij knie maar heb inmiddels 4 sport-alternatieven. Misschien zit er iets voor jou tussen?

Al eerder schreef ik dat ik mijn hardloopschoenen aan de wilgen heb gehangen. Blessureleed ligt hier aan ten grondslag. Helemaal happy ermee ben ik niet. Ik vind hardlopen nl. heerlijk. Dus laatst waagde ik een nieuwe poging – op een soepel meevoerende hardloopband notabene – maar al na 5 minuten trokken de pijnscheuten naar m’n linkerknie. Na 10 minuten liep ik mank en na een kwartier zag ik sterretjes.

Alternatieve sporten met een knieblessure

Er zijn natuurlijk zat alternatieven die je kunt gaan doen, maar het moet wel bij je passen. Ik heb inmiddels 4 andere “sportivities” waar ik helemaal m’n ei in kwijt kan:

1) Kickfun

Hier ben ik inmiddels wel een beetje aan verslaafd. Heerlijk rammen en trappen tegen een “kickbag” op harde, opzwepende muziek. Kenneth, onze instructeur bij Smile Sport, weet ons altijd te motiveren waardoor we “tot het gaatje” gaan.

2) Crosscircuit

Dit is een training waarbij we in een klein groepje verschillende oefeningen afwerken in hoog tempo. Je hartslag blijft hierdoor op een hoog ritme waardoor je aan je conditie werkt, je spieren traint maar ook – voor de liefhebber – vet verbrandt. Hier heb ik alle voordelen van deze training op een rijtje gezet. Een kleine impressie van mijn workout van laatst:

3) Wandelen

Met de Kennemerduinen in m’n achtertuin heb ik kilometers natuur tot m’n beschikking waar ik prima rond kan struinen. Helemaal in m’n nopjes ben ik als ik een hert of een kudde wesanen tegenkom.

Wist je trouwens dat ze bij het Nationaal Park Zuid Kennemerland hele leuke wandelingen organiseren? Vaak gratis en ook vaak speciaal voor kids. Check hier de agenda en de apps die er te downloaden zijn. En binnenkort op OHIMP vertel ik verder over de zgn. stiltewandeling die ik laatst liep…

4) Fietsen

De paden op, de lanen af. Sinds kort maak ik heel wat kilometers op de fiets. Naar de supermarkt, naar Mia’s hockeywedstrijden, naar hotspots. Maar ook fietsroutes dwars door de natuur. Laatst fietste ik een route van 25 km door de duinen, ik kreeg een hagelbui te verduren en had behoorlijk wat wind tegen… maar wat een goed gevoel tijdens en na het ritje!! Het leverde ook een paar mooie  plaatjes op:

Sporten met een knieblessure, dit is wat de fysiotherapeut zegt:

  • Met een knieblessure is het, om stijfheid te voorkomen, belangrijk dat je blijft bewegen. Met wandelen en fietsen belast je je knie op een goede manier. Natuurlijk niet als je heuvels en bergen gaat beklimmen, dan moet je juist weer teveel kracht zetten met je knie.
  • Bij Kickfun is het oppassen met de trappen. Zorg dat je je knie niet overstrekt en dat je altijd goed indraait met je standbeen bij zowel de stoot en de trapbewegingen.
  • Bij circuittraining vooral goed opletten met de squats en lunges. Let op de stand van je knie (hoek van 90 graden) en doe deze oefeningen zonder gewichten.