cola kip van de bbq

Mijn buurman noemt mij (Ilja) de koningin van de kippenpoot. Een beetje een dubieuze titel, maar hij heeft een punt. Ik ben gek op kip, liefst uit de oven met een knapperig korstje. En al zeg ik het zelf, ik maak die kippetjes inderdaad smakelijk klaar. Maar lukt dat me ook met een hele kip, op een colablikje op de barbecue? Ik probeerde het recept: cola kip van de bbq.

Waar gaat die man naar toe met die barbecue?

Hij staat al lang op mijn lijstje: de cola-can-chicken. Een zoet-smakende kip garen op een blikje cola, hoe leuk is dat! Dus als Bonnie vraagt of we komen bbq-en hoef ik niet lang na te denken over mijn bijdrage. Ik scoor een mooie bio kip en een blikje cola en ga aan de slag. Intussen brengt Marco onze Weber naar Bonnie, haar barbecue ligt namelijk al vol met ander lekkers. De cola kip moet anderhalf uur garen. Daar gaan we natuurlijk niet met knorrende maag op wachten.

Marco op stap met bbq

Ingrediënten cola kip van de bbq

  • Een hele kip
  • Een blikje cola
  • olijfolie
  • 1 el chilipoeder
  • 2 tl zout
  • 2 tl donkerbruine basterdsuiker
  • 1 tl peper
  • 1 teen geperste knoflook (of een halve tl knoflookpoeder)
  • 1/2 tl cayennepeper

Als je niet gek bent op pittig, kun je een pepervariant weglaten. Hij was best aan de hete kant.

Cola kip op de schaal zetten

Recept cola kip van de bbq

Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Eigenlijk is het wachten tot de kip gaar is het moeilijkst 🙂 Je dept de kip droog met keukenpapier en smeert hem in met olijfolie en de geperste knoflook. De rest van de kruiden roer je door elkaar in een kommetje. Daarna smeer je ook daar de kip goed mee in. Haal de bovenkant van het colablikje er vanaf met een blikopener en drink de helft op. Zet nu het blikje op een aluminium schaal of ovenschaal en plaats de kip er overheen. Zorg dat de kip stevig staat door hem op zijn pootjes te laten rusten.

Cola kip van de bbq klaar

 

Het vervolg: op de bbq en wachten…..

Zorg voor een goed hete bbq (wij gingen voor 200°C). Zet de aluminium schaal met de kip rechtstreeks op de kolen, dus zonder rooster en zet de deksel er op. Nu is het wachten, zo’n 80-90 minuten, tot je aan kunt vallen. Kijk tussendoor af en toe of het vel niet te zwart wordt. Maar kijk ook weer niet te vaak, de bbq verliest dan teveel warmte. Het is afzien, dat wachten. We horen de cola gezellig sissen en het kippetje ruikt heerlijk! Maar geloof me, het is het wachten meer dan waard: de kip is heerlijk mals! En ja hoor, met een knapperig velletje. Ik zou graag willen zeggen dat we hem tot het laatste stukje hebben opgepeuzeld, maar kat Sjakie was ons te snel af. Hij ging er met het laatste pootje vandoor. Gelukkig waren er nog marshmallows…..

marshmallows