Als druiventrossen zo groot hangen de aalbessen dit jaar in mijn tuin te stralen. Pluk me, pluk me! Roepen ze me toe. En dat is precies wat ik vandaag gedaan heb. Wat een oogst! En nu.. rissen? Echt niet, ik maak een hele makkelijke, gezonde aalbessenjam.

Bakken vol pluk ik van mijn struik. Ik blijf bezig en ondertussen leer ik dat slakken gek zijn op de blaadjes van de aalbessenstruik. De besjes zelf laten ze met rust.

Als ik een vergiet vol heb vind ik het wel mooi geweest. De struik hangt vol voor nog minimaal 3 vergieten. Ik ga morgen verder en kan de aalbessen natuurlijk altijd invriezen.

Weet je dat aalbessen echt supergezond zijn:

De rode bes heeft net als zwarte bes een medicinale werking. Het eten van de bessen werkt koortsreducerend, eetlustopwekkend, bloedstelpend en het vergroot de neiging om afvalstoffen uit te zweten. Aalbessen bevorderen de spijsvertering en helpen gifstoffen beter uit het lichaam af te voeren. Het past dan ook perfect in een detox-dieet.

De grote hoeveelheid vezels in de bes helpen bovendien mee aan een gezonde en gelijkmatige spijsvertering zodat de bloedsuikerspiegel niet teveel fluctueert. Hierdoor gaat de rode bes vermoeidheid tegen en werkt het goed voor mensen met diabetes type 2.

Hierdoor is het een natuurlijke preventie tegen kanker, diabetes, hartziekten en ouderdomsverschijnselen in het algemeen.

bron

Recept: supermakkelijke aalbessenjam

Rissen… je moet er maar zin in hebben. En al helemaal als je vergiet tot de nok toe gevuld is! Dat moet makkelijker kunnen en ja hoor: ik maak een jam door de aalbessen met takjes en al te koken en uiteindelijk alleen van het sap een jam te maken.

Dit heb je nodig voor de aalbessenjam:

  • Ongeriste aalbessen.
  • Zoetmiddel. Ik gebruik 6 eetlepels kokospalmsuiker op 1 liter sap maar je kunt ook, als je dat liever hebt, kristal- of geleisuiker gebruiken, of honing of stevia. Ik gebruik bewust niet teveel om dat er al veel fruitsuikers in de bessen zitten en omdat ik de authentieke, zurige smaak van de aalbes wil bewaren.
  • Chiazaad – 8 eetlepels op 1 liter sap.

Werkwijze:

  1. Was de aalbessen goed en doe ze vervolgens zonder water in een pan. Kook ze zachtjes op en stamp ze ondertussen zodat het sap vrijkomt. Als de bessen zachtgekookt zijn giet je het mengels door een fijne zeef. Wat er overblijft is de pulp: velletjes, pitjes en takjes.
  2. Ik heb uiteindelijk 1 liter vocht en breng dit opnieuw aan de kook met de 6 eetlepels kokospalmsuiker. Je hebt nu een hele dunne gelei, maar je wilt natuurlijk dat dit dikker en smeerbaar wordt. Daarvoor voeg je de 8 eetlepels chiazaad toe, die er straks voor zorgen – zonder dat je dit proeft – dat de gelei indikt.
  3. Tot slot schenk je de jam in schone potten en laat je ze omgekeerd afkoelen waarna je ze in de koelkast zet.

Goed om te weten:

Doordat je in deze jam niet veel suiker gebruikt is hij minder lang houdbaar: 1 a 2 weken in de koelkast.

Verder lees ik op deze blog van Hanneke leuke weetjes over pectine rijke vruchten – zoals de aalbessen – die van nature al voor mooie gelei zorgen. Enfin, moeilijk om uit te leggen, lees zelf maar 🙂