Vorige week was het zover: mijn (Saskia) eerste Vierdaagse, 160 kilometer wandelen! Wat was het zwaar, maar wat was ‘t vooral super leuk! Uiteindelijk was ik een van de 42.557 wandelaars die de eindstreep haalden. Wil jij volgend jaar ook meedoen? Ik vertel je hoe je dat succesvol kunt doen en net als ik dat felbegeerde kruisje in ontvangst kunt nemen. 

vierdaagse kruisje

Jaaaaaaaaaaaaaaaaa mijn felbgeerde Vierdaagse kruisje en natuurlijk de traditionele gladiolen.

Eerder dit jaar startte ik hier op OHIMP met mijn blog over de voorbereiding op de wandeltocht der tochten. Vorige week was ‘t zover en heb ik ‘m uitgelopen. Maar wat was het zwaar. De hitte, de regen en de blaren. Ik heb er vaak doorheen gezeten en op willen geven. Maar ik ben zo trots op mezelf dat ik doorgezet heb en mijn grenzen zo ver heb weten te verleggen. Nu ik dit kan, kan ik alles! En wat is het toch een uniek evenement: de saamhorigheid onder de deelnemers, de verbroedering en het feest, fantastisch! Regelmatig heb ik afgelopen week geroepen: één keer, maar nooit meer… maar stiekem denk ik nu al: volgend jaar weer!

Tip 1: Via Via Vierdaagse

Ik heb me aangesloten bij het initiatief van de Wandelbond: Via Vierdaagse. Zij bieden debutanten de mogelijkheid te trainen en zodoende het aantal uitvallers onder de debutanten te beperken met een trainingsschema, wandeltraining en professionele begeleiding. Maar misschien is het allergrootste voordeel: je bent verzekerd van een startbewijs voor de Vierdaagse. Meer informatie kun je vinden op hun website.

Tip 2: Koop goed materiaal

Natuurlijk koop je goede wandelschoenen, bij voorkeur bij een gespecialiseerde outdoorwinkel. Nee, je sneakers of hardloopschoenen voldoen niet. Goede sokken zijn eveneens onontbeerlijk. Tip: koop meer paar sokken. Neem altijd een paar droge sokken mee als je gaat wandelen. Gaat ‘t regenen of heb je last van warme, zweetvoeten dan kun je schone sokken aantrekken. Scheelt blaren!

goudenschoen vierdaagse

Ik had mazzel: ik heb de Vierdaagse gelopen op deze Gouden Schoenen die ik gewonnen had, speciaal voor de 100e editie ontworpen door Jan Jansen.

Tip 3: Ga georganiseerde wandeltochten lopen

Als je je bij Via Vierdaagse aansluit ben je ook automatisch lid van de Wandelbond. Via deze bond kun je vaak prachtige, georganiseerde wandeltochten in jouw omgeving lopen. Voor een paar euro kun je meedoen; dit traint je in het lopen van je vierdaagseafstand, brengt je in contact met andere wandelaars, leert je om met meerdere wandelaars te lopen en het is ook nog eens gezellig. Ik heb hier ook veel tips gekregen over het bestrijden van mijn blaren, maar ook allerlei tips over de Vierdaagse

vierdaagse waalbrug

 Voor dag en dauw de Waalbrug op, dag 1.

Tip 4: Wees voorbereid op blaren

In mijn voorbereiding heb ik zeer veel last gehad van blaren; ook tijdens de Vierdaagse zelf heb ik zeer veel blaren gehad. En die doen pijn! Alle tips die ik gekregen heb – en dat zijn er heel wat! – hebben mij niet geholpen, maar jou mogelijk wel:

  • Wrijf je voeten in met kampferspiritus; het maakt je voeten hard.
  • Smeer je voeten in met Gehwohl zalf
  • Smeer je voeten in met wielrenvet (dat wat wielrenners tussen hun billen smeren zodat ze geen drukplekken krijgen van het zadel)
  • Misschien heb je baat bij de anti-blarensokken van Wrightsocks.nl.
  • Leg een speelkaart in je schoen; door het gladde ervan heb je geen last van wrijving en dus geen blaren
  • Gebruik vette watten om tussen je tenen te rijgen.

blaren tijdens vierdaagse

Zo zagen mijn voeten er op dag 3 uit: helemaal ingetapet door de fantastische vrijwilligers van het Rode Kruis en vette watten tussen mijn tenen…

Tip 5: Zoek een wandelmaatje

Ik deed de Vierdaagse alleen en dat is me niet heel goed bevallen. Ook al loop je natuurlijk nooit alleen, het is wel prettig om met iemand samen te lopen die je steunt als je het niet meer ziet zitten of die je op jouw beurt kunt steunen. Als (als!) ik het volgend jaar weer ga doen, dan doe ik het zeker met minimaal één ander persoon.

Zoek bij voorkeur iemand die ongeveer het zelfde wandeltempo als jij heeft. Het handigste is om iemand van hetzelfde geslacht te kiezen, want mannen en vrouwen moeten een andere afstand lopen: vrouwen 40 km en mannen 50 km. Voor oudere wandelaars gelden andere afstanden.

roze woensdag vierdaagse

Genoeg mensen om me heen op roze woensdag, maar een wandelmaatje is wel zo gezellig en helpt echt!

vierdaagse

Onderweg heb ik van alles gezien: wandelaars op klompen, slippers, sleehakken, crocs…En zelfs een wandelaar met een baby in een draagrugzak op haar rug…..

Tip 5: Ga genieten

Behalve het afzien heb ik tegelijkertijd ook enorm genoten. Al die mensen langs de kant die je aanmoedigen. Hele huisraden worden naar buiten gesleept, om zeven uur ‘s ochtends wordt er al rosé en bier gedronken, baby’s liggen in hun box aan de kant van de weg en ook de hond mag niet ontbreken. Oudjes uit de verzorgingshuizen hebben de tijd van hun leven als ze in hun rolstoel netjes in een rijtje jou komen aanmoedigen. En ontroerend waren de patiënten van het Radboud MC die in hun bed je aanmoedigen, terwijl de lopers hun gladiool op hun bed leggen……

Onderweg word je regelmatig getrakteerd op muziek: van Hollandse knallers tot aan lekkere housebeats. I love it! Het geeft je net even de afleiding van je pijnlijke voeten die je nodig hebt. Handjes in de lucht!

vierdaagse elst

Feest in Elst op dag 1 (met mij op de voorgrond)!

vierdaagse wijchen

Nog meer volk, nog meer feest op dag 2 in Wijchen

En wat te denken van al die tuinsproeiers die je de nodige verkoeling brengen, de vele kommerschijfjes, meloenen, dropjes, pepsels, pepermuntjes, spekkies, die allemaal worden aangereikt aan de wandelaars.

En dan eindelijk…….de finish!

En dan na vier loodzware dagen, vroeg opstaan en leven in je Vierdaagse bubbel is het eindelijk zover: Via Gladiola is in zicht. Daar word je gedragen door alle supporters die er voor jou lijken te staan. Maar wat was ik blij (en emotineel) om mijn geliefde te zien die me daar stond op te wachten met gladiolen en me het laatste stukje naar de finish te vergezellen.

vierdaagse finish

Eindelijk, eindelijk. Na vier dagen afzien, maar ook vol vreugde en trots ga ik  via Via Gladiola over de finish!

Zie ik je volgend jaar bij de 101e editie van de Nijmeegse Vierdaagse??